Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ресторантьорите на гребната база край Енчец с надежди за добър сезон


В днешния слънчев мартенски ден се разходихме до язовир Кърджали, за да научим дали се пооживиха рибните ресторанти и дали самите собственици са доволни от първите пет дни от връщането на клиентите след възстановяването на дейността на заведенията от 1 март. Както знаем, заведенията трябва да работят на 50 % от капацитета си, като в същото време са и проверявани. Персоналът трябва да носи маски, а часът на края на работното време е 23 часа. От РЗИ в Кърджали обещават да има проверки и нощно време. 
Днес на язовир Кърджали, в сутрешния блок на Радио Кърджали се състоя нашето поредно изнесено студио, където Илияна Типова и звукотехническият екип Маргарита Мандражиева и Ангел Чавдаров бяха на гости на един от ресторантите до брега.
Започнаха ли да се връщат клиентите в ресторанта и как е удържал на локдауна, разговаряме със собственика Мирослав Шопов, който вече 14 години държи кораба-ресторант, а също и с Калоян Георгиев, управителят на заведението. 
Мирослав Шопов разказва, че 5 дни след отварянето на ресторантите хората все още са плахи: 

"За момента очакваме набиране на инерция, както се казва, плахи са. Започваме с по 2-3 маси, хората са неуверени все още, макар че стартът е обещаващ за сезона дори. За 8 март сме запълнили капацитетът на заведението, който сега е 50%. Това малко ни ограничава, но мисля, че ще влезем в ритъм до броени седмици". 

Мирослав Шопов коментира, че по време на локдауна е било доста трудно: 

"Трудно ни беше. С доставки по домовете, офисите. Организирахме кетъринг за хотелите в района, които работиха. Но това не водеше до печалба, а само до там да съхраним персоналa си". 

Той поясни, че е успял да запази всички, с изключение на двама негови служители, които са започнали работа в съвсем различен сектор. 

Калоян Георгиев е управител на ресторанта и вече 6-а година работи за Мирослав Шопов. Казва, че ако е бил друг собственикът, може би и той е щял да се преориентира да търси препитанието си на друго място, но взаимното доверие са спасението и надеждата, които ги е съхранила. Калоян Георгиев коментира, че персоналът се е възползвал от помощта от държавата "24 лв. на ден": 

"Възползвахме се от помощта „24 лв. на ден“, но като всички останали и ние получихме помощта със закъснение, т.е. по време на празниците останахме без никакви пари. Беше трудно". 

Чуйте цялото интервю в звуковия файл.  
Вижте още

Коронавирусът в България - овладян, но не и обезвреден

Третата вълна на пандемията от коронавирус в България е овладяна и си отива според здравните власти. И днес процентът на заразени е нисък - положителни са 1.3 на сто от общия брой направени тестове. Няма нови случаи в девет области, включително и Кърджали. Отчита се спад на новозаразените и спад на смъртността, расте и броят на ваксинираните. Можем..

публикувано на 31.05.21 в 18:25

Пепа Петрова: Образованието и културата на един народ поддържат силата му

24 май е празник на българската идентичност, на националния дух и съзнание, където и да се намира човек по света. Нашите сънародници в чужбина знаят това най-добре и може би затова с плам, вдъхновение и самоотверженост българските неделни училища по света работят, за да запалят и запазят искрата на българщината и в децата. Едно от тези училища е..

публикувано на 24.05.21 в 17:53

Кремена Георгиева: Неделните училища в чужбина са малки храмове на българщината

Казват, че Родината е навсякъде, където се съхраняват историческата памет на един народ, на неговите личности и герои. Българските училища в чужбина са онези стотици малки Българии, които съхраняват и предават народната памет и самосъзнание на бъдещите поколения. Така е и в британската столица Лондон, където, в училище Звънче като учител работи..

публикувано на 24.05.21 в 17:22

Над 40 хиляди ученици в 376 неделни училища извън България честват 24 май

Над 40 хиляди ученици, които учат в общо 376 неделни училища извън  България и в двете държавни училища - в Прага и Братислава, празнуват 24 май. Заради пандемията от коронавирус честванията на повечето места не са присъствени, но навсякъде са насители с изключителна емоция заради връзката с България. Когато родолюбието не е формално, не е..

публикувано на 24.05.21 в 17:00

Абитуриентката Ивелина Филипова: Балът не е толкова суета, колкото емоция

В края на май, както е обичайно, идват абитуриентските балове . Пространството на паметника на Васил Левски в Кърджали се изпълва о т млади хора, облечени с най-хубавите си дрехи, с усмивки и цветя в ръце. Преди това обаче са матурите . Какви са вълненията на зрелостниците, успяха ли да се зарадват, че завършват и притесняват ли ги пандемичните..

обновено на 19.05.21 в 18:36
Валентина Михайловская и д-р Олга Михайловская - на гости в

Преживялата ВСВ Валентина Михайловская: Никога повече война!

Да пиеш вода от локва, пълна с кръв, да не бива да пазиш с тяло децата си от бомбите, за да не умреш преди тях и да ги оставиш на произвола на съдбата, бебето в люлката да спаси всички обитатели на къщата, без дори да подозира. Това са само част от спомените, които пази дълбоко в съзнанието си Валентина Михайловска, една руска жена, преживяла ужаса..

публикувано на 16.05.21 в 17:01
Снимката е от втория рожден ден на Радиото

Екипът: Рецептата е любовта. Най-доброто предстои

За петия рожден ден на Радио Кърджали част от екипа гостува в предаването "На чаршията, в чата". Върнахме се в спомените назад. Припомнихме си началото, трудностите, забавни моменти, гафове, които няма да забравим. В края всеки описа своето виждане за идните пет години на Радиото. Чуйте: Петя Тенева Началото..

публикувано на 12.05.21 в 22:07