Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Йорданка Господинова: Винаги има време за любов

Нетрадиционно са избрали да отбележат деня на жената в многопрофилната болница Д-р Атанас Дафовски в Кърджали. С литературно четене и любовна лирика. Точно в 12 часа един лекар говори за любовта пред колеги и приятели. Лекарят е д-р Йорданка Господинова, която разкри лицето си на поетеса и поведе слушателите си по пътеките на изживяната, търсената, загубената или жадуваната любов от стихосбирката й "Другата любов". 
"Срещата с приятели винаги е вълнуваща. А другото лице всъщност не е друго. Всички колеги, приятели, хората в медицинските среди в Кърджали познават това друго мое лице на поетеса", каза в интервю за Радио Кърджали д-р Йорданка Господинова. Поканата идва от ръководството на болницата и от директора д-р Тодор Черкезов, а тя самата не е мислила дълго и е приела веднага предизвикателството за литературното приключение.
"Освен колеги, с д-р Черкезов сме и приятели, лесно ме убеди, още повече в едно много напрегнато време, в което последните две години ние като че ли преосмислихме отношението си към здравните работници и оценихме цялата тежест и напрежение на професията на лекаря, на медицинската сестра, на санитарите. И това напрежение може би съвсем естествено поиска един по-поетичен отдушник, една по-различна среща, едно по-друго лице, което да даде друг смисъл на ежедневието", казва д-р Господинова.
Цялото интервю на Станислава Георгиева с д-р Йорданка Господинова може да чуете в прикачения звуков файл.
Вижте още

Коронавирусът в България - овладян, но не и обезвреден

Третата вълна на пандемията от коронавирус в България е овладяна и си отива според здравните власти. И днес процентът на заразени е нисък - положителни са 1.3 на сто от общия брой направени тестове. Няма нови случаи в девет области, включително и Кърджали. Отчита се спад на новозаразените и спад на смъртността, расте и броят на ваксинираните. Можем..

публикувано на 31.05.21 в 18:25

Пепа Петрова: Образованието и културата на един народ поддържат силата му

24 май е празник на българската идентичност, на националния дух и съзнание, където и да се намира човек по света. Нашите сънародници в чужбина знаят това най-добре и може би затова с плам, вдъхновение и самоотверженост българските неделни училища по света работят, за да запалят и запазят искрата на българщината и в децата. Едно от тези училища е..

публикувано на 24.05.21 в 17:53

Кремена Георгиева: Неделните училища в чужбина са малки храмове на българщината

Казват, че Родината е навсякъде, където се съхраняват историческата памет на един народ, на неговите личности и герои. Българските училища в чужбина са онези стотици малки Българии, които съхраняват и предават народната памет и самосъзнание на бъдещите поколения. Така е и в британската столица Лондон, където, в училище Звънче като учител работи..

публикувано на 24.05.21 в 17:22

Над 40 хиляди ученици в 376 неделни училища извън България честват 24 май

Над 40 хиляди ученици, които учат в общо 376 неделни училища извън  България и в двете държавни училища - в Прага и Братислава, празнуват 24 май. Заради пандемията от коронавирус честванията на повечето места не са присъствени, но навсякъде са насители с изключителна емоция заради връзката с България. Когато родолюбието не е формално, не е..

публикувано на 24.05.21 в 17:00

Абитуриентката Ивелина Филипова: Балът не е толкова суета, колкото емоция

В края на май, както е обичайно, идват абитуриентските балове . Пространството на паметника на Васил Левски в Кърджали се изпълва о т млади хора, облечени с най-хубавите си дрехи, с усмивки и цветя в ръце. Преди това обаче са матурите . Какви са вълненията на зрелостниците, успяха ли да се зарадват, че завършват и притесняват ли ги пандемичните..

обновено на 19.05.21 в 18:36
Валентина Михайловская и д-р Олга Михайловская - на гости в

Преживялата ВСВ Валентина Михайловская: Никога повече война!

Да пиеш вода от локва, пълна с кръв, да не бива да пазиш с тяло децата си от бомбите, за да не умреш преди тях и да ги оставиш на произвола на съдбата, бебето в люлката да спаси всички обитатели на къщата, без дори да подозира. Това са само част от спомените, които пази дълбоко в съзнанието си Валентина Михайловска, една руска жена, преживяла ужаса..

публикувано на 16.05.21 в 17:01
Снимката е от втория рожден ден на Радиото

Екипът: Рецептата е любовта. Най-доброто предстои

За петия рожден ден на Радио Кърджали част от екипа гостува в предаването "На чаршията, в чата". Върнахме се в спомените назад. Припомнихме си началото, трудностите, забавни моменти, гафове, които няма да забравим. В края всеки описа своето виждане за идните пет години на Радиото. Чуйте: Петя Тенева Началото..

публикувано на 12.05.21 в 22:07