Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Съдия Еланчева: Час по право формира отношение към закона и съдебната власт

99 ученици от 10 клас на СУ "Петко Р. Славейков" в Кърджали получиха първи познания за съдебната система, структурата на съдилищата, видовете дела, които се разглеждат, наказателното производство, правата и задълженията, които имат като участници в съдебни процедури. Часовете по право са част от образователна програма на Висшия съдебен съвет - "Съдебната система - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури.“, в която вече шеста година участват и магистрати от Районен съд-Кърджали.
Четирима съдии - наказателните Здравка Запрянова и Вергиния Еланчева и гражданските Дарина Байданова и Невена Калинова, както и съдебният администратор Таня Цинова взимат участие в програмата тази година и изнасят лекции в часовете по философия на 10 клас в средното училище "Петко Рачов Славейков", което, заедно с преподавателката Руса Бориславова, е традиционен партньор на съда в това начинание.
Въпреки пандемията първите часове по право вече се проведоха. 
Срещите са интересни и за учениците, и за нас, като лектори, каза за Радио Кърджали съдия Вергиния Еланчева от Районния съд. Тя разказа, че не преминават монотонно, децата задават много въпроси и прави впечатление, че питат за неща, които са актуални и ги вълнуват. Искат да знаят, казва съдия Еланчева. Според нея това е хубаво, защото така се формират ценности и респект към съдебната власт и закона, а това е възпитателно за младите хора.
За въпросите на тийнейджърите, за смисъла на образователната програма, за предстоящата най-интересна за младите хора част - симулативния съдебен процес, може да научите от интервюто на Станислава Георгиева със съдия Вергиния Еланчева от Районен съд - Кърджали в прикачения звуков файл.
Вижте още

Радослав Милев: 30% от активите на Пазара в Кърджали са разпродадени

На днешната сесия общинските съветници ще гласуват предложение от Съвета на директорите на „Пазар на производителите - Кърджали” да се допълни Бизнес плана и инвестиционната програма на дружеството. Тя е приета през 2018 година, но сега се допълва и удължава. Кредитът към настоящия момент на Пазара, заедно с лихвите е  777 хиляди и 504..

публикувано на 30.07.21 в 10:30

За 51-ви път Персеидите събират ученици, студенти и астрономи на Белите брези

От 2 до 17 август на Белите брези за 51 път ще се проведе лятната школа по астрономия. За пореден път под небето на Брезите ще се съберат ученици, студенти, любители и професионални астрономи от различни български градове, училища и университети. Тази година и времето е с лагерниците, тъй като на 8 август е новолуние и ще е идеално за наблюдение на..

публикувано на 28.07.21 в 15:07

Иванка Караколева: Ако депутатите са отговорни политици, трябва да приемат актуализацията на бюджета

Правителство, синдикати и работодатели се обединиха в идеите си за актуализация на бюджета за 2021 г. На извънредно заседание Националният съвет за тристранно сътрудничество постигна съгласие и за актуализацията на на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и НЗОК за 2021 г. Тя предвижда до края на годината да бъдат реализирани с 2 млрд...

публикувано на 28.07.21 в 14:13

Комисар Сергей Заимов: Очакваме огнено и напрегнато лято

От 5 април до 15 ноември тази година е пожароопасния сезон за горите в област Кърджали. Периодът е обявен със заповед на областния управител в началото на месец април, не само в Кърджалийска област, но и в цяла България със заповеди на областните управители. През това време важат различни забрани за палене на огън в близост до горски масиви, поддържа..

публикувано на 27.07.21 в 17:57

Багдасаров: БСП ще продължи преговорите с ИТН, но ще отстоява основните си приоритетни политики

БСП ще продължи преговорите с "Има такъв народ" за подкрепа за правителство, като ще отстоява приоритетните за партията политики. Социалистите биха подкрепили в пленарната зала първата политическа сила, но при яснота на имената на министрите в бъдещия кабинет. Това реши Националният съвет на БСП, който се състоя на 25 юли, неделя. От партията са..

публикувано на 26.07.21 в 14:30

Д-р Фикри Гюлестан: Политиците да се държат по-скромно и да решават, а не да създават проблеми

Песимистичен оптимизъм - така определи настроенията след първото заседание на 46-ото Народно събрание, общественикът д-р Фикри Гюлестан . Според него, отказът за обща снимка на ГЕРБ и ИТН, задава въпросителни и е израз на неуважение към избирателя. А в същото време пред депутатите стоят много проблеми, един от които е четвърта вълна на..

публикувано на 22.07.21 в 15:22
Богдан Боев

Богдан Боев: Следвам мечтите си и това ме прави щастлив

Богдан Боев е един от най-добрите фотографи на дива природа в България в момента. Запленен е от света на птиците и животните от ранното си детство в Димитровград. Вече 15-на години снима дивия свят на България, а от 7-8 години е превърнал хобито си в професия, след като прекратява активната си баскетболна кариера. Опитвам се да следвам..

публикувано на 21.07.21 в 13:07