Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Диана Вълчева: Третата вълна на COVID-19 е по-тежка, боледуват и деца

д-р Диана Вълчева
Снимка: Личен фейсбук профил

В областната болница в Кърджали бяха разкрити допълнителни легла за пациенти с COVID-19, но се заемат веднага от новозаразени с коронавирусната инфекция, защото потокът на пациенти нараства непрекъснато. За сега болницата се справя със ситуацията. Това каза пред Радио Кърджали д-р Диана Вълчева, началник на Пневмофтизиатричното отделение в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“.

Заболяването протича по-тежко този път, в третата вълна, в сравнение с предишните две. Пациентите се възстановяват по-бавно и това още повече забавя изписването им. Този път младите пациенти са повече. Преобладава възрастта между 40 и 60 години. Доста чести са и случаите на преглед в Спешното приемно отделение на болницата на деца до 5-годишна възраст.

В сравнение с тежката ноемврийска вълна, тази не отстъпва по тежест, но остава усещането, че потокът от пациенти е по-слаб, няма натискът от месец ноември. „Към момента болницата успява да се справи и няма това чакане в спешното приемно или пък насочени от личните лекари. Успяваме още същият ден да бъдат хоспитализирани, насочените за хоспитализиране пациенти“, уточни д-р Вълчева.

В болницата са разкрити 5 ковид отделения, включително и към интензивното отделение.

В областния кризисен щаб има експерти и те ще вземат мнението на когото трябва и ще се вземат правилните решения, каза д-р Вълчева. „Аз все пак мисля, че може би наистина училищата и детските градини по някакъв начин трябва да бъдат ограничени, защото този път боледуват деца, много, а те, съответно, също са източник на зараза в семействата, оттам тръгва и вълната към възрастните пациенти. Не знам за заведенията дали те са точно източник, защото дълго време бяха затворени. Те едва ли са причина за разпространението, но училищата е възможно“, допълни д-р Вълчева. Тя поясни, че затварянето на учебните заведения вероятно ще затрудни родителите, които отново ще трябва да останат вкъщи с децата си, но такава стъпка би помогнала на болницата „да поеме удара“ на потока, който ще се насочи към нея.

Редом с тези стъпки, трябва настоятелно да се обяснява на всички хора, че болестта наистина съществува и че наистина е опасна, че е нещо, с което лекарите не са се срещали досега. „Те нямат представа колко тежко протича едно такова заболяване“, обърна се към скептиците за съществуването на болестта д-р Вълчева. Когато го видят с очите си, ще разберат, че това не е някаква шега, някаква спекулация, допълни тя. „Това си е истинско заболяване, което протича изключително тежко. Не сме се сблъсквали с такова нещо, аз съм 30 години лекар. Такова поражение на дробовете, което дава това заболяване или поражение на цялата кръвоносна система на човека и с последващите усложнения, които ще настъпят – инсулт, инфаркт или тромбоза на долни крайници, не съм наблюдавала досега. Трябва наистина да има сериозно отношение към това заболяване“, категорична е д-р Вълчева.

Дори само едно носене на маска е достатъчно хората да си помогнат, а не да се пренебрегват мерките, да се отнасят несериозно и „след това ние не можем да помогнем на всички“, категорична е д-р Диана Вълчева, един от лекарите на най-предна линия в борбата с COVID-19, началник на едно от най-натоварените ковид отделения в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали.

Повече, чуйте в звуковия файл:Вижте още

Багдасаров: БСП ще продължи преговорите с ИТН, но ще отстоява основните си приоритетни политики

БСП ще продължи преговорите с "Има такъв народ" за подкрепа за правителство, като ще отстоява приоритетните за партията политики. Социалистите биха подкрепили в пленарната зала първата политическа сила, но при яснота на имената на министрите в бъдещия кабинет. Това реши Националният съвет на БСП, който се състоя на 25 юли, неделя. От партията са..

публикувано на 26.07.21 в 14:30

Д-р Фикри Гюлестан: Политиците да се държат по-скромно и да решават, а не да създават проблеми

Песимистичен оптимизъм - така определи настроенията след първото заседание на 46-ото Народно събрание, общественикът д-р Фикри Гюлестан . Според него, отказът за обща снимка на ГЕРБ и ИТН, задава въпросителни и е израз на неуважение към избирателя. А в същото време пред депутатите стоят много проблеми, един от които е четвърта вълна на..

публикувано на 22.07.21 в 15:22
Богдан Боев

Богдан Боев: Следвам мечтите си и това ме прави щастлив

Богдан Боев е един от най-добрите фотографи на дива природа в България в момента. Запленен е от света на птиците и животните от ранното си детство в Димитровград. Вече 15-на години снима дивия свят на България, а от 7-8 години е превърнал хобито си в професия, след като прекратява активната си баскетболна кариера. Опитвам се да следвам..

публикувано на 21.07.21 в 13:07

Димитър Димов: Правителство ще има, Парламентът няма да е с дълъг живот

На 21 юли, новият 46-ти парламент започва официално работа. Първото заседание на новоизбраните 240 народни представители от шестте партии, е насрочено от президента Румен Радев за 9 часа.  Чакам да започне весело, интересно, а след това да прелее в сериозна политическа работа. Очакват ни интересни и наситени седмици, в които трябва да се вземе..

публикувано на 20.07.21 в 17:10
Люпчо Куртелов

Страх спира българските граждани в Северна Македония да гласуват?

Изключително слаб интерес към изборите у нас, от хората с българското гражданство в Северна Македония сочат наблюденията. Стотици хиляди са притежателите на български документи за самоличност в западната ни съседка, но едва малко над 600 са упражнили едно от основните си права, произтичащи от този факт. Възможно е сред причините да е страх от..

публикувано на 15.07.21 в 18:06
Агоп Узунбохосян

Арменците в Кърджали отказват астронавт за космоса

Като авантюра определи Агоп Узунбохосян, едно от лицата на „синята идея“ в Кърджали и пионер на демократичните промени, стъпката на Слави Трифонов да анонсира проект на кабинет и приоритети още преди да е конституирано Народно събрание и преди да е връчен мандат на „Има такъв народ“ да съставя правителство. Аргументът за мнението му е, че Слави..

публикувано на 15.07.21 в 14:58
Николай Николов

Перуджа, Италия - избори и ЕВРО 2020

Сериозна активност отчетоха нашите сънародници в Перуджа при гласуването за 46-то НС. Изборната секция беше организирана в българското училище „Кап. Петко Войвода”. На 4 април гласа си там са подали 147 души. Почти толкова са упражнили правото си и на 11 юли. “Бяхме изненадани от няколко наши туристи. Беше много приятно да видим как..

публикувано на 15.07.21 в 14:26