Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Диана Вълчева: Третата вълна на COVID-19 е по-тежка, боледуват и деца

д-р Диана Вълчева
Снимка: Личен фейсбук профил

В областната болница в Кърджали бяха разкрити допълнителни легла за пациенти с COVID-19, но се заемат веднага от новозаразени с коронавирусната инфекция, защото потокът на пациенти нараства непрекъснато. За сега болницата се справя със ситуацията. Това каза пред Радио Кърджали д-р Диана Вълчева, началник на Пневмофтизиатричното отделение в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“.

Заболяването протича по-тежко този път, в третата вълна, в сравнение с предишните две. Пациентите се възстановяват по-бавно и това още повече забавя изписването им. Този път младите пациенти са повече. Преобладава възрастта между 40 и 60 години. Доста чести са и случаите на преглед в Спешното приемно отделение на болницата на деца до 5-годишна възраст.

В сравнение с тежката ноемврийска вълна, тази не отстъпва по тежест, но остава усещането, че потокът от пациенти е по-слаб, няма натискът от месец ноември. „Към момента болницата успява да се справи и няма това чакане в спешното приемно или пък насочени от личните лекари. Успяваме още същият ден да бъдат хоспитализирани, насочените за хоспитализиране пациенти“, уточни д-р Вълчева.

В болницата са разкрити 5 ковид отделения, включително и към интензивното отделение.

В областния кризисен щаб има експерти и те ще вземат мнението на когото трябва и ще се вземат правилните решения, каза д-р Вълчева. „Аз все пак мисля, че може би наистина училищата и детските градини по някакъв начин трябва да бъдат ограничени, защото този път боледуват деца, много, а те, съответно, също са източник на зараза в семействата, оттам тръгва и вълната към възрастните пациенти. Не знам за заведенията дали те са точно източник, защото дълго време бяха затворени. Те едва ли са причина за разпространението, но училищата е възможно“, допълни д-р Вълчева. Тя поясни, че затварянето на учебните заведения вероятно ще затрудни родителите, които отново ще трябва да останат вкъщи с децата си, но такава стъпка би помогнала на болницата „да поеме удара“ на потока, който ще се насочи към нея.

Редом с тези стъпки, трябва настоятелно да се обяснява на всички хора, че болестта наистина съществува и че наистина е опасна, че е нещо, с което лекарите не са се срещали досега. „Те нямат представа колко тежко протича едно такова заболяване“, обърна се към скептиците за съществуването на болестта д-р Вълчева. Когато го видят с очите си, ще разберат, че това не е някаква шега, някаква спекулация, допълни тя. „Това си е истинско заболяване, което протича изключително тежко. Не сме се сблъсквали с такова нещо, аз съм 30 години лекар. Такова поражение на дробовете, което дава това заболяване или поражение на цялата кръвоносна система на човека и с последващите усложнения, които ще настъпят – инсулт, инфаркт или тромбоза на долни крайници, не съм наблюдавала досега. Трябва наистина да има сериозно отношение към това заболяване“, категорична е д-р Вълчева.

Дори само едно носене на маска е достатъчно хората да си помогнат, а не да се пренебрегват мерките, да се отнасят несериозно и „след това ние не можем да помогнем на всички“, категорична е д-р Диана Вълчева, един от лекарите на най-предна линия в борбата с COVID-19, началник на едно от най-натоварените ковид отделения в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали.

Повече, чуйте в звуковия файл:Вижте още

Коронавирусът в България - овладян, но не и обезвреден

Третата вълна на пандемията от коронавирус в България е овладяна и си отива според здравните власти. И днес процентът на заразени е нисък - положителни са 1.3 на сто от общия брой направени тестове. Няма нови случаи в девет области, включително и Кърджали. Отчита се спад на новозаразените и спад на смъртността, расте и броят на ваксинираните. Можем..

публикувано на 31.05.21 в 18:25

Пепа Петрова: Образованието и културата на един народ поддържат силата му

24 май е празник на българската идентичност, на националния дух и съзнание, където и да се намира човек по света. Нашите сънародници в чужбина знаят това най-добре и може би затова с плам, вдъхновение и самоотверженост българските неделни училища по света работят, за да запалят и запазят искрата на българщината и в децата. Едно от тези училища е..

публикувано на 24.05.21 в 17:53

Кремена Георгиева: Неделните училища в чужбина са малки храмове на българщината

Казват, че Родината е навсякъде, където се съхраняват историческата памет на един народ, на неговите личности и герои. Българските училища в чужбина са онези стотици малки Българии, които съхраняват и предават народната памет и самосъзнание на бъдещите поколения. Така е и в британската столица Лондон, където, в училище Звънче като учител работи..

публикувано на 24.05.21 в 17:22

Над 40 хиляди ученици в 376 неделни училища извън България честват 24 май

Над 40 хиляди ученици, които учат в общо 376 неделни училища извън  България и в двете държавни училища - в Прага и Братислава, празнуват 24 май. Заради пандемията от коронавирус честванията на повечето места не са присъствени, но навсякъде са насители с изключителна емоция заради връзката с България. Когато родолюбието не е формално, не е..

публикувано на 24.05.21 в 17:00

Абитуриентката Ивелина Филипова: Балът не е толкова суета, колкото емоция

В края на май, както е обичайно, идват абитуриентските балове . Пространството на паметника на Васил Левски в Кърджали се изпълва о т млади хора, облечени с най-хубавите си дрехи, с усмивки и цветя в ръце. Преди това обаче са матурите . Какви са вълненията на зрелостниците, успяха ли да се зарадват, че завършват и притесняват ли ги пандемичните..

обновено на 19.05.21 в 18:36
Валентина Михайловская и д-р Олга Михайловская - на гости в

Преживялата ВСВ Валентина Михайловская: Никога повече война!

Да пиеш вода от локва, пълна с кръв, да не бива да пазиш с тяло децата си от бомбите, за да не умреш преди тях и да ги оставиш на произвола на съдбата, бебето в люлката да спаси всички обитатели на къщата, без дори да подозира. Това са само част от спомените, които пази дълбоко в съзнанието си Валентина Михайловска, една руска жена, преживяла ужаса..

публикувано на 16.05.21 в 17:01
Снимката е от втория рожден ден на Радиото

Екипът: Рецептата е любовта. Най-доброто предстои

За петия рожден ден на Радио Кърджали част от екипа гостува в предаването "На чаршията, в чата". Върнахме се в спомените назад. Припомнихме си началото, трудностите, забавни моменти, гафове, които няма да забравим. В края всеки описа своето виждане за идните пет години на Радиото. Чуйте: Петя Тенева Началото..

публикувано на 12.05.21 в 22:07