Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кулинарният блогър Петя Аргирова: Готвя по няколко пъти на ден

Каква е тайната на сочните заешки бутчета от Тюрингия?

| обновено на 14.03.21 в 18:35Какво по-хубаво щастие, от радио в неделя следобед, удобно място за полягане, и аромат на домашно приготвени ястия, овкусени с много любов, майсторлък и усет към апетитното. Петя Аргирова живее и работи от години в Германия, иначе си е от София и има роднини и приятели в Кърджали. Създателка е на кулинарни групи и кулинарен блог, а нейните близо 2000 рецепти, вече описва в книга.
Въпреки че е далеч от България, не спира да готви традиционни наши гозби и предлага много често шопска салата, която е фаворит сред гостите й. Понякога готви по 5-6  пъти на ден. Сигурно като стрес терапия, но най-вече по наследство.
Сега тя ще ни предложи да се доближим до аромата и духа на немската кухня, с една рецепта за бавно готвени заешки бутчета от Тюрингия.
Любопитното в нея е, че всъщност има сорт питомни зайци, които носят името на тази провинция. Така най-често се приготвя и заешкото месо в Германия. Породата е създадена в края на 19 век и е много разпространена, като се отглежда основно за месо, а сега и за домашни любимци. Но нека чуем от Петя Аргирова, любопитни факти за немската кухня, за нейната страст към готвенето и разбира, се за тези сочни заешки бутчета с много вкусен сос.Знаем, че няма пълно щастие, но затова пък, ако си сготвим едно хубаво основно ястие и към него прибавим, една хубава торта или друг сладкиш, то дефиницията се променя.
Да, приятно е у вас да замирише на прясно изпечено месце с ароматен сос, а след това и на една хубаво сладкарско изкушение, което може да хапнем веднага след това или със следобедното кафе.
Най-приятно е да приготвяме храна за любимите си хора и да я споделяме с приятелите си! , казва кулинарният блогър и наш слушател в далечна Германия Петя Аргирова.
Затова, без много сладки приказки, преминаваме към рецептата за ефирна розова холандска торта!

Галерия

Вижте още
24 май честване София

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте,  в този хубав ден, от мен, Радка Петкова и развлекателното предаване "Вкусен следобед". Това е епизодът от 21 май, неделя. Подгответе се за приятни мигове на наслада и разтуха от 4 до 6. Във втората част на предаването, Галя Стефанова разговаря с джазмузиканта Васил Петров з атова дали е елитарен все още този..

публикувано на 24.05.23 в 16:14

Танцов клуб "Опа-иха" отбеляза 15 години с концерт в Рудозем

Танцов клуб “Опа - иха” при НЧ “Христо Ботев - 2000” гр. Рудозем отбеляза с концерт своя 15-ти рожден ден. В празничния концерт участваха всички възрастови групи на клуба. Те представиха танци от почти всички фолклорни области на България. Красотата на българския танц беше подкрепена с гайдарски мелодии и песни от гайдарски състав “Дельо хайдутин”..

публикувано на 22.05.23 в 18:09

Над 50 фермери ще се включат във ФармФест Момчилград

Около 50 фермери ще участват в първия фармерски фестивал в Момчилград, който ще се проведе на 27 и 28 май в лесопарк “Момчил юнак”. Във фермерския събор ще бъдат представени животни, които се отглеждат в региона на Източните Родопи. От дребните преживни животни ще бъдат представени породите средноропска овца, родопски цигай, вакла маришка овца,..

публикувано на 18.05.23 в 11:15
Старши и младши европейски посланици гостуваха в

Старши европейски посланик: Слушайте младите, те знаят

Политиците трябва да държат на думата си, а има и такива, които не са подготвени да бъдат такива. Това коментира в ефира на Радио Кърджали деветокласникът от ЕГ „Христо Ботев“ Георги Дичков, един от младшите посланици на Европейския парламент. Представители на училището-посланик на ЕП гостуваха в предаването „На чаршията, в чата“, за да..

публикувано на 16.05.23 в 02:47
Подаръци и цветя за дебютантката Азра Айдън (8 г.)

Три нови икони представят в картинната галерия в Кърджали

Сериозен интерес предизвикаха у посетителите и картините, подредени в художествения отдел в изложбата „Стари майстори“. Кърджалийци и гости отделиха особено внимание на експозицията от икони, три от които показани за първи път. Едната е „Св. Четиридесет мъченици“ от зографа Панайотис Сотенос и е открита в с. Костилково, каза д-р Мария Спиридонова,..

публикувано на 16.05.23 в 02:26
Джан Мехмед от Кърджали взе наградата за най-добра мъжка роля

Радка Попгеоргиева: Постигнахме още една мечта

Раздадоха наградите в националния фестивал на ученическите театри на немски език. Да сме домакин на проявата е поредната достигната цел от нас, каза един от основните организатори Радка Попгеоргиева, преподавател в ЕГ „Христо Ботев“ в Кърджали. В продължение на два дни млади актьори демонстрираха творчески талант и езикови умения,..

публикувано на 16.05.23 в 01:38

Три дни песни и танци на "Кенана" в Хасково

В 57-то издание на Националния фолклорен събор „Китна Тракия пее и танцува“, който се проведе в парк Кенана в Хасково участие взеха 95 индивидуални изпълнители, 55 групи от 14 общини, 36 насели места от областите Пловдив, Варна, Хасково, Смолян и Сливен. Участниците се представяха на две сцени. От няколко години член на журито е тракийският певец..

публикувано на 15.05.23 в 11:05