Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Съдия Валентин Петров: Изпратихме трудна, но успешна година

4
Снимка: Георги Аргиров

Районният съд в Ардино е единственият в страната, чиято сграда е санирана и ремонтирана по програма Красива България. Наскоро председателят Валентин Петров финализира договорната процедура с Министерството на труда и социалната политика и получи сертификат за изпълнените дейности.
На първо място това носи удовлетвореност от постигнатото, тъй като в началото имаше съмнение, че няма да успеем, защото не сме първият съд, който кандидатства по тази програма, но сме първият, който я реализира изцяло и то в срок, и то в тази пандемична 2020 година, коментира в интервю за Радио Кърджали председателят на съда Валентин Петров. Той разказа за зараждането на идеята през 2019 година и за различните етапи на реализация, както и за появата на коронавируса в страната, който преначертава плановете за изпълнение на проекта. Февруари сключихме споразумението за изпълнение на проекта. Бяха заложени срокове, параметри, стойности и на 13 март се обяви извънредното положение, спомня си съдия Петров. Добре, че Министерството на труда и социалната политика и "Красива България" проявяват разбиране, страните анексират споразумението и удължават сроковете за изпълнение на ремонтните дейности от 20 юни на 20 септември.
В тази година на мен ми се наложи хем да се грижа за колектива и да запазя неговото  здраве в тези епидемични и пандемични мерки, хем да осигуря нормалното правораздаване, спазвайки всички разпореждания на Министерството на здравеопазването за мерки, дезинфекция, дистанция и в същото време да извършим този ремонт, който го приключихме в срок, казва Валентин Петров.
В момента старото в Районен съд - Ардино е по-малко от 20 процента. Подобрихме изцяло енергийната ефективност на сградата - пълно външно саниране с поставяне на топлоизолация, с укрепване на прозорци и отвори, подмяна на отоплителния уред - преминахме на екологично пелетно гориво и в сравнение със стария котел, който беше на дърва и въглища, в момента сме на 40 процента икономия в сравнение с отоплителния период на миналата година. Един санитарен възел беше саниран изцяло, втори обособих, който го имаше, но беше в окаяно състояние. Сложена е цялостна вътрешна облицовка на всички помещения, поставихме най-качествения ламинат. Това е по "Красива България", изброява плюсовете председателят на съда. Освен по тази програма, той е получил финансиране за частичен ремонт и от Висшия съдебен съвет. Средствата са послужили за обновяване на стълбището на цялата сграда от входа до таванските помещения.
Що се отнася до годината, която измина, Валентин Петров е категоричен, че това е била една трудна година. На първо място изпратихме година, в която положих всички усилия да запазя колектива здрав. Да, имаше случаи на заразени, но към този момент целият колектив е на линия и е работоспособен. На второ място изпратихме една добре организирана година откъм правораздаване, за което искам да благодаря на всички служители, че бяха съпричастни към желанието ми да не се проваляме. На трето място искам да благодаря на целия екип от служители, които ми помогнаха в осъществяването на тези два проекта. Трудна година, в която не спряхме правораздаването и успяхме с леки забавяния да приключим над 85-86 процента от делата, които бяха образувани през 2020 г., коментира Валентин Петров.
Какво ще е бъдещето на юридическия орган на съдебната власт в Ардино ще решават членовете на Пленума на Висшия съдебен съвет, каза още председателят на районния съд в отговор на въпрос за обсъжданата нова съдебна карта на страната и вероятността съдът в Ардино да не съществува като самостоятелен субект.
В малките населени места нито съдиите, нито общината в лицето на кмета са виновни за тази национална миграция, която има към големия град. Но изчезнат ли органите на държавността в лицето на съд, прокуратура, полиция и община, ние тръгваме назад. Представете си тези хора, които живеят в изолирани планински райони, къде ще го пратиш, къде да потърси той правораздаване. Тук 50 процента от населението все още не ползва нормален интернет, къде ще го пратиш, като закриеш този орган, който му е на 10-15 минути път от съседното село. Говорим за правосъдие и достъп до правосъдие, а в същото време правим така, че то да е недостъпно или по-трудно достъпно ще стане, казва председателят на Районен съд - Ардино Валентин Петров.

Целият разговор на Станислава Георгиева със съдия Валентин Петров може да чуете в прикачения звуков файл.

Галерия

Вижте още

Радостина Лулова със златни медали пет месеца, след като стана майка

Първи успехи и първи медали на единствения в Кърджали спортен клуб по силов трибой "Юнак". Преди дни в Дупница се проведе първият кръг от републиканското първенство. Малко повече от месец, след като получи лиценза си и правото да участва в състезания, кърджалийският отбор спечели в първото си официално състезание общо 14 медала в трите движения -..

публикувано на 18.06.21 в 17:49

Хайдутите - тема на ученическата конференция по история в Кърджали

43 разработки - доклади, есета, презентации, филми и краеведчески изследвания за хайдутите в българската история ще бъдат представени на националната ученическа конференция по история. Тя се провежда на 18 и 19 юни за шести път в СУ "П.Р.Славейков" в Кърджали. Темата е "Личности и събития, повлияли на българската история", а идеята на организаторите..

публикувано на 18.06.21 в 11:54

Местни производители на риба: Яз. "Кърджали" се източва неправомерно, което е убийствено за рибата и хайвера

Представители на местния бизнес са обезпокоени от драстично ниското ниво на язовир "Кърджали". Твърдят, че от няколко дни язовирът се източва по необясними за тях причини. Безводието създава тревоги на производителите на риба и рибни продукти. Днес в изнесеното студио на Радио Кърджали, което бе на яз. Кърджали репортерът Галина Стефанова разговаря..

публикувано на 14.06.21 в 16:03

Коронавирусът в България - овладян, но не и обезвреден

Третата вълна на пандемията от коронавирус в България е овладяна и си отива според здравните власти. И днес процентът на заразени е нисък - положителни са 1.3 на сто от общия брой направени тестове. Няма нови случаи в девет области, включително и Кърджали. Отчита се спад на новозаразените и спад на смъртността, расте и броят на ваксинираните. Можем..

публикувано на 31.05.21 в 18:25

Пепа Петрова: Образованието и културата на един народ поддържат силата му

24 май е празник на българската идентичност, на националния дух и съзнание, където и да се намира човек по света. Нашите сънародници в чужбина знаят това най-добре и може би затова с плам, вдъхновение и самоотверженост българските неделни училища по света работят, за да запалят и запазят искрата на българщината и в децата. Едно от тези училища е..

публикувано на 24.05.21 в 17:53

Кремена Георгиева: Неделните училища в чужбина са малки храмове на българщината

Казват, че Родината е навсякъде, където се съхраняват историческата памет на един народ, на неговите личности и герои. Българските училища в чужбина са онези стотици малки Българии, които съхраняват и предават народната памет и самосъзнание на бъдещите поколения. Така е и в британската столица Лондон, където, в училище Звънче като учител работи..

публикувано на 24.05.21 в 17:22

Над 40 хиляди ученици в 376 неделни училища извън България честват 24 май

Над 40 хиляди ученици, които учат в общо 376 неделни училища извън  България и в двете държавни училища - в Прага и Братислава, празнуват 24 май. Заради пандемията от коронавирус честванията на повечето места не са присъствени, но навсякъде са насители с изключителна емоция заради връзката с България. Когато родолюбието не е формално, не е..

публикувано на 24.05.21 в 17:00