Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдия Валентин Петров: Изпратихме трудна, но успешна година

4
Снимка: Георги Аргиров

Районният съд в Ардино е единственият в страната, чиято сграда е санирана и ремонтирана по програма Красива България. Наскоро председателят Валентин Петров финализира договорната процедура с Министерството на труда и социалната политика и получи сертификат за изпълнените дейности.
На първо място това носи удовлетвореност от постигнатото, тъй като в началото имаше съмнение, че няма да успеем, защото не сме първият съд, който кандидатства по тази програма, но сме първият, който я реализира изцяло и то в срок, и то в тази пандемична 2020 година, коментира в интервю за Радио Кърджали председателят на съда Валентин Петров. Той разказа за зараждането на идеята през 2019 година и за различните етапи на реализация, както и за появата на коронавируса в страната, който преначертава плановете за изпълнение на проекта. Февруари сключихме споразумението за изпълнение на проекта. Бяха заложени срокове, параметри, стойности и на 13 март се обяви извънредното положение, спомня си съдия Петров. Добре, че Министерството на труда и социалната политика и "Красива България" проявяват разбиране, страните анексират споразумението и удължават сроковете за изпълнение на ремонтните дейности от 20 юни на 20 септември.
В тази година на мен ми се наложи хем да се грижа за колектива и да запазя неговото  здраве в тези епидемични и пандемични мерки, хем да осигуря нормалното правораздаване, спазвайки всички разпореждания на Министерството на здравеопазването за мерки, дезинфекция, дистанция и в същото време да извършим този ремонт, който го приключихме в срок, казва Валентин Петров.
В момента старото в Районен съд - Ардино е по-малко от 20 процента. Подобрихме изцяло енергийната ефективност на сградата - пълно външно саниране с поставяне на топлоизолация, с укрепване на прозорци и отвори, подмяна на отоплителния уред - преминахме на екологично пелетно гориво и в сравнение със стария котел, който беше на дърва и въглища, в момента сме на 40 процента икономия в сравнение с отоплителния период на миналата година. Един санитарен възел беше саниран изцяло, втори обособих, който го имаше, но беше в окаяно състояние. Сложена е цялостна вътрешна облицовка на всички помещения, поставихме най-качествения ламинат. Това е по "Красива България", изброява плюсовете председателят на съда. Освен по тази програма, той е получил финансиране за частичен ремонт и от Висшия съдебен съвет. Средствата са послужили за обновяване на стълбището на цялата сграда от входа до таванските помещения.
Що се отнася до годината, която измина, Валентин Петров е категоричен, че това е била една трудна година. На първо място изпратихме година, в която положих всички усилия да запазя колектива здрав. Да, имаше случаи на заразени, но към този момент целият колектив е на линия и е работоспособен. На второ място изпратихме една добре организирана година откъм правораздаване, за което искам да благодаря на всички служители, че бяха съпричастни към желанието ми да не се проваляме. На трето място искам да благодаря на целия екип от служители, които ми помогнаха в осъществяването на тези два проекта. Трудна година, в която не спряхме правораздаването и успяхме с леки забавяния да приключим над 85-86 процента от делата, които бяха образувани през 2020 г., коментира Валентин Петров.
Какво ще е бъдещето на юридическия орган на съдебната власт в Ардино ще решават членовете на Пленума на Висшия съдебен съвет, каза още председателят на районния съд в отговор на въпрос за обсъжданата нова съдебна карта на страната и вероятността съдът в Ардино да не съществува като самостоятелен субект.
В малките населени места нито съдиите, нито общината в лицето на кмета са виновни за тази национална миграция, която има към големия град. Но изчезнат ли органите на държавността в лицето на съд, прокуратура, полиция и община, ние тръгваме назад. Представете си тези хора, които живеят в изолирани планински райони, къде ще го пратиш, къде да потърси той правораздаване. Тук 50 процента от населението все още не ползва нормален интернет, къде ще го пратиш, като закриеш този орган, който му е на 10-15 минути път от съседното село. Говорим за правосъдие и достъп до правосъдие, а в същото време правим така, че то да е недостъпно или по-трудно достъпно ще стане, казва председателят на Районен съд - Ардино Валентин Петров.

Целият разговор на Станислава Георгиева със съдия Валентин Петров може да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Георги Кулов: Генерират се политически скандали, които да ерозират управлението на страната

Политически страсти и скандали разтресоха България в последните 24 часа - служебният министър поиска смяна на двама министри, опозицията поиска вот на недоверие на служебния кабинет, ПП-ДБ обмисля да поиска оставката на председателя на Народното събрание, управителят на Здравната каса подаде оставка, бившият вече главен секретар на МВР Живко..

публикувано на 19.04.24 в 16:07
Ани Стоянова

Пациентите в Кърджали избягват да подават сигнали и жалби

От 2007 година на 18 април се отбелязва Европейският ден за правата на пациента.  Идеята е на този ден да се прави равносметка как се прилагат основните пациентски права, формулирани в Европейската харта на правата на пациентите. Акцентите са профилактиката и правото на достъп до висококачествени здравни услуги. В област Кърджали..

публикувано на 19.04.24 в 12:45

Един "по-див ден" и наблюдение на лешояди, елени и зубри предлага "По-диви Родопи"

Един "по-див ден" ви очаква, ако откликнете на поканата на Фондация "По-диви Родопи" за еднодневна опознавателна разходка и наблюдение на диви животни на територията на Дивечовъден участък "Студен кладенец". Проявата е посветена на Деня на Земята и е отворена към всички природолюбители и търсачи на различни усещания. Събитието е и продължение на..

публикувано на 19.04.24 в 11:39

Георги Георгиев: Хората разбраха, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС

Предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители за Народно събрание, насрочени на 9 юни 2024 г., ще бъдат по-различни, защото хората са разбрали, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС. Това каза депутатът и областен координатор за Кърджали и Хасково от ПП „Възраждане“ Георги Георгиев...

публикувано на 17.04.24 в 15:25

В Момчилград направиха първите номинации за кандидат-депутати на ДПС

Започнаха разширените заседания на ДПС по общини, на които се правят номинации за кандидати за народни представители за листата на Движението в 9-ти Многомандатен район Кърджали за извънредните парламентарни избори на 9 юни. След Момчилград, където заседаваха във вторник, 16 април, днес (сряда, 17 април) се събират партийният актив,..

публикувано на 17.04.24 в 11:57

Родопчани се завръщат към традиционния поминък в региона - тютюна

Наблюдава се  завръщане на родопчани към традиционния поминък в региона  - тютюна. Заради повишения интерес към тютюнопроизводството и трудния набор на документи за регистрация , в две  писма от НАТ  настояват пред Министерството на земеделието и храните за удължаване на срока за вписване  на тютюнопроизводителите в регистъра . През..

публикувано на 16.04.24 в 11:33
Цвета Караянчева

Караянчева: До края на месеца ще са ясни кандидатите за депутати на ГЕРБ

 “Тревожно е това, което наблюдаваме с хора, които изпълняват висши държавни длъжности и тяхното поведение е много неприятно. Очакваме компетентните органи да се произнесат.” Като динамична, интересна и тревожна определи ситуацията в страната в момента областният лидер на ГЕРБ Кърджали Цвета Караянчева. Според нея предсрочните парламентарни избори са..

публикувано на 11.04.24 в 15:33