Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Райна Райкова от Лондон: Трудно се живее в ограничения

Във Великобритания вече започна първият етап от четиристепенното разхлабване на мерките срещу коронавируса. От понеделник, 29 март е позволено до шест души да се събират на едно място навън или до две семейства. Вече са разрешени спортовете на открито, като тенис и баскетбол. Отменена е заповедта да си стоим вкъщи, но не и пътуването в чужбина, освен ако не е по убедителни причини. Това разказа за Радио Кърджали Райна Райкова от Кърджали, която от години живее в британската столица.
Според нея ограниченията не са се спазвали и хората и преди са се събирали навън и по домовете си в големи компании. Да, нарушаваше се, има много глобени, но трудно се живее в ограничения, казва Райна. Според нея сред добрите новини е и тази, че на 29 март новозаразените са били около 5000 на 30-милионна държава, както и че ден по-рано в столицата Лондон не е регистриран нито един смъртен случай с Ковид-19. 
За да се справи със ситуацията държавата ваксинира масово. Хората също имат доверие във ваксините, включително и в Астра Зенека. Ваксината е безопасна, единствената й разлика с останалите е, че е най-евтина и струва три паунда, категорична е Райна Райкова.
След първия етап на отпускане на мерките следват още три, разказа тя. На 12 април ще започне вторият, на 17 май - трети етап, а на 21 юни се предвижда всички законови ограничения да бъдат отменени. Правителството във Великобритания взима предвид четири фактора - брой на ваксинирани, доказателство, че ваксините намаляват броя на хоспитализираните и смъртността, брой на заразените и новите варианти на Ковид 19.

Още по темата и целия разговор на Станислава Георгиева с Райна Райкова може да чуете в прикачения звуков файл.

Вижте още
Снимката е от втория рожден ден на Радиото

Екипът: Рецептата е любовта. Най-доброто предстои

За петия рожден ден на Радио Кърджали част от екипа гостува в предаването "На чаршията, в чата". Върнахме се в спомените назад. Припомнихме си началото, трудностите, забавни моменти, гафове, които няма да забравим. В края всеки описа своето виждане за идните пет години на Радиото. Чуйте: Петя Тенева Началото..

публикувано на 12.05.21 в 22:07

Сейнур Мюмюн: За да си медицинска сестра, освен всичко друго трябва да имаш и едно голямо милосърдно сърце

За да си медицинска сестра, освен всичко друго трябва да имаш едно голямо милосърдно сърце. Това коментира Сейнур Мюмюн, главната сестра на многопрофилната болница в Кърджали по повод Деня на сестринството. На Международния ден на сестринството в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" организират скромна церемония. Заради пандемичната обстановка, тя ще бъде в тесен..

публикувано на 12.05.21 в 13:31
Началото на акцията по почистването е поставено със залепване на специални стикери

Екоентусиаст: Не санкции, а акции за почистване ще променят съзнанието на хората

Около 11 тона отпадъци събраха млади кържалийци в зоната за отдих край язовир „Кърджали“ в района на с. Главатарци. Акцията по почистването се проведе през уикенда. На изключително разнообразни и доста интересни находки са се натъкнали ентусиастите, сред които и гости на Източните Родопи, съобщи главният инициатор Мария Димитрова...

публикувано на 11.05.21 в 23:22

„Гласът на Турция” излъчва на български език от 1938 г.

„Гласът на Турция” е част от държавното радио и телевизия ТРТ, което излъчва емисии на 41 езика, включително и на български. В тях се дава информация за събития в Турция и по света. Слуша се от говорещи български език в югоизточната ни съседка и в Европа. Радиовълните стигат дори до корабите в Тихия океан, казва Гюнай Юзгюр, който отговаря за..

публикувано на 11.05.21 в 16:25

Полк. Станчев: Почит към героите не само на празник, България ще я има и в бъдеще

Каквото и да направим, никога няма да бъде достатъчно, за да възкресим славата и паметта на българските войни. Това каза в Деня на храбростта и празник на Българската армия полк. о.р., доц. д-р Станчо Станчев, председател на Военноисторическата комисия, преподавател във Военна академия "Георги С. Раковски" в предаването „След първото..

публикувано на 07.05.21 в 22:49
Храм

Потомците на първия свещеник: Да уважаваме другите, за да бъдем уважавани и ние

Да уважаваме другите, за да бъдем уважавани и ние. Това е посланието, което се предава през поколенията, напред във времето, в рода на първия свещеник в Кърджали, първият предстоятел на централния храм „Св. Георги Победоносец“ – отец Георги Стоянов Голямбатков. „Да си потомък на такъв виден българин е отговорност“. Това каза в деня на..

публикувано на 07.05.21 в 22:06

"Светулки" - спектакъл за пътя към изгубените ценности и победата на Светлината

На 7 май, от 19.00 часа в Дома на културата в Кърджали ще се състои премиерата на спектакъла „Светулки“ по идея на Мехмед Билял. Автор и режисьор е Тезджан Ферад–Джани.  Участват: Магдалена Славчева, Бахар Якуб, Исмаил Ходжев, Симеон Чаушев, Якуб Якуб. Майстор кукла е Елена Маркарян. Хореографи са Магдалена Славчева и Мехмед Билял.  Входът е..

публикувано на 05.05.21 в 10:00