Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ученици от цялата страна обсъждат хайдутството на конференция в Кърджали през май

За 7, 8 и 9 май се отлага националната ученическа конференция по история, която за шести път се организира от СУ "П.Р. Славейков" в Кърджали и школата по история там. Традиционно конференцията се провежда през март, но тази година заради епидемиологичната обстановка, тя ще се проведе на нова дата. Организаторите са предвидили и резервна дата през юни, ако ситуацията в страната се усложни. 
Досега участието си са потвърдили училища от 14 населени места от цялата страна, съобщи за Радио Кърджали Димитър Димов, преподавател по история в "П.Р. Славейков". Реферати, доклади и есета са постъпили от от цяла България - София, от Пловдив, Бургас, от Сливен, от Котел, Плевен, най-далечното място е Силистра, от Гоце Делчев, Благоевград. Всички участници са пожелали конференцията да се проведе присъствено, а не онлайн. Дори родители са изявили желание да доведат децата си, ако учителите им са възпрепятстване, разказа Димитър Димов. Самият той смята, че онлайн провеждането само ще наруши творческия и научния дух на младите историци.
Темата на конференцията е "Личности и събития, повлияли на човешката история", каза Димитър Димов и поясни: Ние използвахме похода на четата на Хаджи Димитър. Темата за хайдутството в нашата история е много слабо застъпена. Идеята ни беше да дадем възможност на децата да подготвят неща, които много рядко ги има в публичното пространство - стари книги, изследвания има за хайдути - жени, мъже, но сега, 21 век къде да ги поставиш тия хайдути, с какво да ги сравнят, какви изводи ще направят е много интересно.
Участниците са писали както за популярни личности, така и за неизвестни и непознати местни хора, оставили следа в историята на родния им край. Има разработки и за Индже войвода, за Таньо войвода, Желю войвода, Ангел войвода, Чавдар войвода, Чакър войвода, Бойка войвода, Румяна войвода. Журито е авторитетно. Негов председател е проф. Пламен Митев от Софийския университет, а членове са главният експерт в Министерството на образованието Радостина Николова и експертът от регионалния инспекторат в Кърджали Даниела Апостолова.
Целият разговор на Станислава Георгиева с Димитър Димов може да чуете в прикачения звуков файл.

Вижте още

Адв.Теодора Белева: Пожелавам на колегите сила и убеденост в борбата за право и законност

16 април е Ден на Българската конституция и професионален празник на юристите и съдебните служители в България. Денят се отбелязва от 1991 г. по инициатива на Съюза на юристите в България.  Като българи и като юристи на този ден ние отдаваме заслужена почит на тези велики възрожденски умове, които са участвали в Учредителното събрание, което се е..

публикувано на 16.04.21 в 13:44

16 април - Ден на Българската конституция

Днес се навършват 142 години от приемането  през 1879 г. на Конституцията на Княжество България. С Учредителното събрание във Велико Търново се поставя началото на парламентарния живот в освободена България. Търновската конституция става основополагащ нормативен акт на Третата българска държава и приобщава България към цивилизована Европа, като..

публикувано на 16.04.21 в 10:20

Великденски концерт подготвят в Дом на културата

Дом на културата Кърджали подготвят Великденски концерт за кърджалийската общественост. Празничната програма ще е на Велики четвъртък – 29 април от 18.30 часа. Поради извънредните мерки в концертната зала могат да влязат не повече от 130 души или това е 30 процента от капацитета на залата. „Избрахме да направим концерта на Велики четвъртък, защото това..

публикувано на 16.04.21 в 09:21
Великотърновци започнаха новата година с пешеходен туризъм

Туристическите агенции в очакване да разрешат пътуванията

Очаква се от началото на месец май да започнат да се провеждат груповите туристически пътувания. Браншът изрази недоволство от последната заповед на министъра на здравеопазването, с която не се облекчават мерките за груповите туристически пътувания и конгресните мероприятия, които остават със забрана за провеждане до края на април. От бизнеса..

публикувано на 15.04.21 в 15:21

До 24 човека в община Неделино ще се възползват от услугата „Патронажна грижа +”

В община Неделино стартира проект „Патронажна грижа +”. Във връзка с това от местната администрация започнаха да набират желаещи да ползват почасови мобилни интегрирани здравно-социални  услуги в домашна среда. Проекта е одобрен в началото ма април и от 9 април стартира неговото изпълнение. Социалната услуга ще се предоставя за 12 месеца. От..

публикувано на 15.04.21 в 13:18
Проф. Николай Овчаров и Марияна Николова

Министерството на туризма рекламира крепостта Вишеград, според проф. Овчаров е време

По националните медии вече върви реклама на крепостта Вишеград край Кърджали, въпреки че тепърва предстои да се започва разкриването на историческия обект. Той е един от шестте приоритетни за страната, за които тази година правителството отпусна целенасочено средства за разкопки. Около 100 000 лв. са предвидените за Вишеград. Рекламата е..

публикувано на 14.04.21 в 15:21
Самосрутващи се сгради в района на пазара в Кърджали застрашават минувачи

Собствениците на опасни сгради плащат за премахването им

Задължение на собственика на сграда, която е опасна, самосрутваща се, е да сигнализира в общината и да поиска премахването й. Това казва законът. Няма как трето лице да се намеси в чуждата собственост, коментира инж. Катя Митовска, зам.-кмет по строителството в Община Кърджали. Специална комисия от общинската администрация прави оглед на..

публикувано на 14.04.21 в 13:55