Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Гергана Вакарелова: Няма как една пандемия да отшуми с десет дни локдаун

По-голямата част от мерките срещу коронавируса в Германия са наложени още през декември 2020 година и оттогава не са променяни. Сред тях са носенето на маски, които от един момент станаха задължително медицински - с филтър или хирургични; могат да се срещат едно домакинство плюс един човек, който не е от домакинството, но не повече; заведенията са затворени, работят само с доставки, магазините също са затворени още от 16 декември. Това разказа за Радио Кърджали Гергана Вакарелова, студентка в германския град Есен, провинция Северен Рейн - Вестфалия. 
Единствено от началото на март има възможност човек да си запише час предварително и да отиде да си напазарува. Последната информация е, че в тези магазини искат и негативен бърз антигенен тест, освен предварително записан час, разказва Гергана. Писнало ми е, разбира се, но немската действителност ми се вижда малко по-сигурна, сякаш има повече смисъл мерките да са едни и същи в продължение на месеци и да не се разхлабват. Това, което се случва в България за мен е несериозно. За десет дни една пандемия няма как да отшуми. Освен това подкопава доверието в хората, които въвеждат мерките. Да, не ми е приятно да живея в ограничения, но на фона на това, което се случва в болниците и на фона на един вирус, който все още е нов, не е сериозно да се играе с цял един народ, казва още Гергана.
Според нея Германия не е сред първенците във ваксинацията, проблеми и неуредици е имало и в тази европейска страна, по което си прилича с България, но има и разлики. Тук няма зелени коридори, ваксинира се планово, в началото се ваксинираше в определени центрове, в болниците, сега се предвижда и личните лекари да започнат да поставят ваксини. Избор на ваксина няма, слага се това, което го има в момента. 
Любопитна е и формата на информация, която е популярна в провинция Северен Рейн-Вестфалия. На автобусни спирки, на гарови перони, в автобуси и влакове са поставени табла, които показват анимирани филмчета какви са основните мерки, които трябва да се спазват, като дистанция, носене на маски, как да се държат хората в автобуса, как да се разпределят в него. В болниците се спазват строги протоколи. В спешното отделение, дори да няма съмнение за ковид инфекция, пациентът се изолира задължително в отделна стая и му се прави тест. Докато не излезе резултата, болният не напуска изолатора, а медицинският персонал влиза при него задължително в предпазно облекло. 
Още за мерките в Германия, сравнени с българските, може да чуете в разговора на Станислава Георгиева с Гергана Вакарелова в прикачения звуков файл.


Вижте още

Адв.Теодора Белева: Пожелавам на колегите сила и убеденост в борбата за право и законност

16 април е Ден на Българската конституция и професионален празник на юристите и съдебните служители в България. Денят се отбелязва от 1991 г. по инициатива на Съюза на юристите в България.  Като българи и като юристи на този ден ние отдаваме заслужена почит на тези велики възрожденски умове, които са участвали в Учредителното събрание, което се е..

публикувано на 16.04.21 в 13:44

16 април - Ден на Българската конституция

Днес се навършват 142 години от приемането  през 1879 г. на Конституцията на Княжество България. С Учредителното събрание във Велико Търново се поставя началото на парламентарния живот в освободена България. Търновската конституция става основополагащ нормативен акт на Третата българска държава и приобщава България към цивилизована Европа, като..

публикувано на 16.04.21 в 10:20

Великденски концерт подготвят в Дом на културата

Дом на културата Кърджали подготвят Великденски концерт за кърджалийската общественост. Празничната програма ще е на Велики четвъртък – 29 април от 18.30 часа. Поради извънредните мерки в концертната зала могат да влязат не повече от 130 души или това е 30 процента от капацитета на залата. „Избрахме да направим концерта на Велики четвъртък, защото това..

публикувано на 16.04.21 в 09:21
Великотърновци започнаха новата година с пешеходен туризъм

Туристическите агенции в очакване да разрешат пътуванията

Очаква се от началото на месец май да започнат да се провеждат груповите туристически пътувания. Браншът изрази недоволство от последната заповед на министъра на здравеопазването, с която не се облекчават мерките за груповите туристически пътувания и конгресните мероприятия, които остават със забрана за провеждане до края на април. От бизнеса..

публикувано на 15.04.21 в 15:21

До 24 човека в община Неделино ще се възползват от услугата „Патронажна грижа +”

В община Неделино стартира проект „Патронажна грижа +”. Във връзка с това от местната администрация започнаха да набират желаещи да ползват почасови мобилни интегрирани здравно-социални  услуги в домашна среда. Проекта е одобрен в началото ма април и от 9 април стартира неговото изпълнение. Социалната услуга ще се предоставя за 12 месеца. От..

публикувано на 15.04.21 в 13:18
Проф. Николай Овчаров и Марияна Николова

Министерството на туризма рекламира крепостта Вишеград, според проф. Овчаров е време

По националните медии вече върви реклама на крепостта Вишеград край Кърджали, въпреки че тепърва предстои да се започва разкриването на историческия обект. Той е един от шестте приоритетни за страната, за които тази година правителството отпусна целенасочено средства за разкопки. Около 100 000 лв. са предвидените за Вишеград. Рекламата е..

публикувано на 14.04.21 в 15:21
Самосрутващи се сгради в района на пазара в Кърджали застрашават минувачи

Собствениците на опасни сгради плащат за премахването им

Задължение на собственика на сграда, която е опасна, самосрутваща се, е да сигнализира в общината и да поиска премахването й. Това казва законът. Няма как трето лице да се намеси в чуждата собственост, коментира инж. Катя Митовска, зам.-кмет по строителството в Община Кърджали. Специална комисия от общинската администрация прави оглед на..

публикувано на 14.04.21 в 13:55