Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мистика и красота разкрива Юрен кая край Пъдарци

Снимка: Станислава Георгиева

Много са местата в района на Кърджали, които разкриват красотата на Източните Родопи. Мистика и мистерия могат да бъдат потърсени в скали, върхове, реки, язовири, крепости, природа. Едно такова място е издадената скала над язовир Кърджали край село Пъдарци, което изселник от селото в Турция е оградил с предпазна мрежа, да за го направи безопасно за любителите на красивите гледки.
Тази площадка я имаше отдавна, но преди около година и половина Реджеб Халил, който е изселник в Турция от нашето село, пое инициативата и огради мястото, за да е безопасно за туристите. Постави и табела, разказа за Радио Кърджали кметският наместник на Пъдарци Емил Искренов. В превод Юрен кая означава нещо като "Преден камък", поясни той. В района има издълбани ниши, а някога, преди милиони години скалата е била дъно на море. Все още в камъка могат да се намерят застинали вкаменелости, раковини, корали. В по-ново време скалата е била място за отдих на кръстопът. Над нея, от дясната страна на пътя е имало хан за пътуващи, а долу през реката е минавал пътят. Също край реката са били разположени и две мелници, разказва кметският наместник. 
Мястото носи много история от различни епохи. Искренов разказва още, че наблизо има римски път, а край селото има старо гробище, което никой не знаел от кое време е. Старите хора разказвали, че е от византийската епоха. В добавка, преди Пъдарци е село Дъждовница с изключителния скален комплекс с тракийски ниши, издълбани на недостъпни места, а след селото е пещерата Утроба, която привлича туристи от цяла България. 
Повече за мястото, за историята на скалата и на този край, както и за другите забележителности около Пъдарци може да чуете в разговора на Станислава Георгиева с кметския наместник на селото Емил Искренов в прикачения звуков файл. 

Вижте още

Музеят в Смолян с инициатива към малчуганите - „Яйчице си оцвети, Великден посрещни!“

Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян организира Великденско ателие „Яйчице си оцвети, Великден посрещни!“. То отваря врати на 19 април (понеделник) и ще продължи до 29 април (Велики четвъртък) 2021 г. за деца и ученици от първи до четвърти клас. Музейните специалисти ще разкажат за старите родопски традиции за празнуване на Великден,..

публикувано на 15.04.21 в 15:50

Египетски лешояд докара пролетта в Източните Родопи

Пролетта вече е в Родопите. И не защото вече е месец април, а защото преди дни в небето на Източните Родопи беше забелязан първият за тази година египетски лешояд. Местните хора в района на Маджарово наричат птицата "пролетно пиле" и казват, че щом тя се е върнала от юг, вече няма да има сняг и изненадващи промени във времето. Това разказа Христо..

публикувано на 09.04.21 в 19:13

Първата изложба на Керимовата къща за тази година ни представя "Етюди"

Първата изложба за тази година подрежда Керимовата къща на ул. "Климент Охридски" 10. За първи път в родния си град свои творби представя Райчо Станев, с изложбата "Етюди" - рисунки, гваш, фотографии и анимация. Откриването е тази събота, 10 април, от 15 часа. Експозицията ще бъде подредена на първия етаж, и ще продължи до 24 април. Организира..

публикувано на 09.04.21 в 14:28
снимка: личен архив

14-годишната Михаела учи малки и големи в Бенковски на български народни хора

Тя е едва на 14 години, но вече ръководи две танцови групи. Защото обича българския фолклор и родното си село, защото сърцето й играе и защото иска да предаде любовта си на още много малки и големи последователи. Тя е Михаела Илиева от село Бенковски. Създала е танцовите клубове за начинаещи "Хорце" - за деца и ученици, и "Мераклийче" - за възрастни,..

публикувано на 09.04.21 в 13:19

Учителки от Смолянско създават помагало по български език за билингви

ОУ „Гео Милев“ в с. Грохотно, община Девин работи усилено по създаването на помагало по български език за билингви. Това заяви директорката на училището Фани Василева. Идеята за създаването му се поражда от самия учебен процес и усвояването на учебния материя, виждайки, че учениците овладяват добре книжовния български език но в рамките..

публикувано на 07.04.21 в 08:04
Членовете на СИК в болницата в Момчилград

Птичар и болницата в Момчилград в изборния ден - два различни свята

Кметството в село Птичар и Многопрофилната болница "Д-р Сергей Ростовцев"  в Момчилград бяха двете спирки за екипа на Радио Кърджали, който отразяваше изборния ден в община Момчилград. *** Пътят към Птичар е тесен, еднолентов, осеян с дупки, толкова много, че осемте километра от отбивката на старото шосе Момчилград-Подкова до Птичар ни се сториха..

публикувано на 05.04.21 в 15:18

Локдаун 3: COVID-19 промени фитнес индустрията

Фитнес индустрията е една от многото принудени да се адаптират към „нов нормален“ начин на работа, за да гарантира, че ще излезе от пандемията COVID-19 по-силна от всякога. Държавата принуди фитнес залите да затворят, за да се опита да ограничи разпространението на коронавирусната инфекция, осакатявайки фитнес индустрията. Над 50..

публикувано на 30.03.21 в 04:00