Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Много слаб е интересът към изборите сред българите в Гърция

Снимка: архив


Много слаб интерес към изборите за ново НС се наблюдава сред българите на о. Крит, Гърция. Това отчита Петър Анастасов, председател на Сдружението на българите на о. Крит. Той отбеляза, че по неофициални данни на острова живеят близо 15 000 българи, а записалите се за разкриване на секции са не повече от 300: 

"Много малко хора се интересуват. От броя, които ние живеем тука, технически за записване на секции (имаме 4 разкрити секции по 60 души) около 240 човека, примерно, са се записали , за да се разкрият такива секции, което на 20 000 – 15 000 души не е фрапираща бройка. На избори участват средно по 150-200 човека в една избирателна секция, която е под средно статистическото за гласувалите по света. По данни на ЦИК за броя секции за последните 3-4 избори в чужбина, българите, гласуващи в България в една секция, средно са около 300 души, в чужбина са средно около 310, така че ние сме под този праг като цяло и за Гърция, и за о. Крит. Може би това се дължи по-скоро на близкото отстояние на Гърция от България, тъй като много хора от тук постоянно имат контакт с хората в България, храната е идентична, ходят си по-често и не се усеща такава липса на род и родина толкова много, не сме толкова отдалечени". 

За изборния процес, купените гласове, особености на изборния ден под знака на Ковид, както и за международните наблюдатели, чуйте в целия разговор в звуковия файл.
Вижте още

Адв.Теодора Белева: Пожелавам на колегите сила и убеденост в борбата за право и законност

16 април е Ден на Българската конституция и професионален празник на юристите и съдебните служители в България. Денят се отбелязва от 1991 г. по инициатива на Съюза на юристите в България.  Като българи и като юристи на този ден ние отдаваме заслужена почит на тези велики възрожденски умове, които са участвали в Учредителното събрание, което се е..

публикувано на 16.04.21 в 13:44

16 април - Ден на Българската конституция

Днес се навършват 142 години от приемането  през 1879 г. на Конституцията на Княжество България. С Учредителното събрание във Велико Търново се поставя началото на парламентарния живот в освободена България. Търновската конституция става основополагащ нормативен акт на Третата българска държава и приобщава България към цивилизована Европа, като..

публикувано на 16.04.21 в 10:20

Великденски концерт подготвят в Дом на културата

Дом на културата Кърджали подготвят Великденски концерт за кърджалийската общественост. Празничната програма ще е на Велики четвъртък – 29 април от 18.30 часа. Поради извънредните мерки в концертната зала могат да влязат не повече от 130 души или това е 30 процента от капацитета на залата. „Избрахме да направим концерта на Велики четвъртък, защото това..

публикувано на 16.04.21 в 09:21
Великотърновци започнаха новата година с пешеходен туризъм

Туристическите агенции в очакване да разрешат пътуванията

Очаква се от началото на месец май да започнат да се провеждат груповите туристически пътувания. Браншът изрази недоволство от последната заповед на министъра на здравеопазването, с която не се облекчават мерките за груповите туристически пътувания и конгресните мероприятия, които остават със забрана за провеждане до края на април. От бизнеса..

публикувано на 15.04.21 в 15:21

До 24 човека в община Неделино ще се възползват от услугата „Патронажна грижа +”

В община Неделино стартира проект „Патронажна грижа +”. Във връзка с това от местната администрация започнаха да набират желаещи да ползват почасови мобилни интегрирани здравно-социални  услуги в домашна среда. Проекта е одобрен в началото ма април и от 9 април стартира неговото изпълнение. Социалната услуга ще се предоставя за 12 месеца. От..

публикувано на 15.04.21 в 13:18
Проф. Николай Овчаров и Марияна Николова

Министерството на туризма рекламира крепостта Вишеград, според проф. Овчаров е време

По националните медии вече върви реклама на крепостта Вишеград край Кърджали, въпреки че тепърва предстои да се започва разкриването на историческия обект. Той е един от шестте приоритетни за страната, за които тази година правителството отпусна целенасочено средства за разкопки. Около 100 000 лв. са предвидените за Вишеград. Рекламата е..

публикувано на 14.04.21 в 15:21
Самосрутващи се сгради в района на пазара в Кърджали застрашават минувачи

Собствениците на опасни сгради плащат за премахването им

Задължение на собственика на сграда, която е опасна, самосрутваща се, е да сигнализира в общината и да поиска премахването й. Това казва законът. Няма как трето лице да се намеси в чуждата собственост, коментира инж. Катя Митовска, зам.-кмет по строителството в Община Кърджали. Специална комисия от общинската администрация прави оглед на..

публикувано на 14.04.21 в 13:55