Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Птичар и болницата в Момчилград в изборния ден - два различни свята

3
Членовете на СИК в болницата в Момчилград

Кметството в село Птичар и Многопрофилната болница "Д-р Сергей Ростовцев"  в Момчилград бяха двете спирки за екипа на Радио Кърджали, който отразяваше изборния ден в община Момчилград.
***
Пътят към Птичар е тесен, еднолентов, осеян с дупки, толкова много, че осемте километра от отбивката на старото шосе Момчилград-Подкова до Птичар ни се сториха като 80 километра. Новата връзка, която ще свързва селото с пътя за Маказа се работи, но все още не е пусната. Така че се и наложи да се върнем по стария път, който е и с голяма денивелация, завои и пак казвам много, много дупки. Избирателната секция в Птичар също ни предложи неприятна изненада. Влажни, мухлясали стени и тавани, целите на петна от дъждовете. Гледката беше депресираща. Оказа се, че секцията е разположена в най-представителната сграда на селото - кметството. Още отвън се срещнахме с магазинера на Птичар Нарин Бекир, който с с лека ирония ни обясни, че тези стени на петна и с мухъл са най-новият тапет - демократичен тапет, така го нарече. Според него е недопустимо в ХХI век едно кметство да изглежда по този начин, още повече че избирателите не са малко, а 650 души. 
***
От Птичар отиваме в болницата в Момчилград, където за тези избори имаше сформирани две секции - едната болнична, а другата подвижна секция за Ковид отделението, В първата избирателите по списък са 20 души, а под черта са дописани още 21, разказа ни председателят й Юлиян Ангелов и обясни, че това са хора от обслужващия персонал и допълнително вписаните членове на комисиите. В Ковид секцията са записани 15 души, които в момента се лекуват в болницата. Юлиян Ангелов разказа, че няма неподвижни болни и всички идват до секцията да упражнят правото си на глас. 
Особеното в една секция в болница е да се спазват хигиенните изисквания, както сега сме в епидемиологична обстановка. Спазваме мерките да дистанция и дезинфекция, категоричен е Юлиян Ангелов. 
В ковид отделението урната е подвижна, каза председателят на комисията Ерхан Садула. По стаите ходихме. Бързо приключихме с гласуването, защото нямаме много болни, 15 са лежащо болни имаме. Всички пожелаха да гласуват. Не се притеснявах. Тук работим с колегите, а и комисията беше оборудвана с предпазни средства, разказа той.
Всички членове и на двете комисии са медицински специалисти. Сред тях е и Хюсеин Юмер:
Моите притеснения бяха да свикнем да работим в тези условия. Много трудно се свиква да се живее с ковид-заплаха. Първите месеци беше много трудно, никой не искаше да прави контакт с ковид-болен, спомня си той. Как е свикнал ли? Самата професия ни накара, няма как, ние сме медицински специалисти, казва Хюсеин Юмер.
Единственият член на комисията, който не е медицинско лице, е Здравка Коруева. Не ме е страх, ей така реших да вляза в болницата и да стана член на Ковид секцията, казва тя. Била е екипирана със защитно облекло, маска, ръкавици, какво и останалите четирима членове на комисията. Когато влизаш в отделението за кратко време , не е страшно, казва Здравка Коруева.
Всъщност не трябва да се отнасяме с пренебрежение към коронавируса, твърди Юлиян Ангелов. Хората не трябва да подчиняват коронавируса, понеже не се знае изненадата кога и откъде ще дойде и какво ще ни сервира. Вирусът е много коварен и виждаме, че напоследък все повече се разширява и повече млади хора засяга. Хората трябва да знаят, че ограниченията и забраните трябва да се спазват, а дезинфекцията е най-важното нещо, казва Юлиян Ангелов.
В навечерието на празника на лекари и медицински персонал медицинската сестра Цветомира Синапова казва как се работи вече цяла година в едно ковид отделение:
Трудно е, но влизаме и обслужваме болните, и ги лекуваме. Не защото трябва, а защото имат нужда от нас.

Галерия

Вижте още

Музеят в Смолян с инициатива към малчуганите - „Яйчице си оцвети, Великден посрещни!“

Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян организира Великденско ателие „Яйчице си оцвети, Великден посрещни!“. То отваря врати на 19 април (понеделник) и ще продължи до 29 април (Велики четвъртък) 2021 г. за деца и ученици от първи до четвърти клас. Музейните специалисти ще разкажат за старите родопски традиции за празнуване на Великден,..

публикувано на 15.04.21 в 15:50

Египетски лешояд докара пролетта в Източните Родопи

Пролетта вече е в Родопите. И не защото вече е месец април, а защото преди дни в небето на Източните Родопи беше забелязан първият за тази година египетски лешояд. Местните хора в района на Маджарово наричат птицата "пролетно пиле" и казват, че щом тя се е върнала от юг, вече няма да има сняг и изненадващи промени във времето. Това разказа Христо..

публикувано на 09.04.21 в 19:13

Първата изложба на Керимовата къща за тази година ни представя "Етюди"

Първата изложба за тази година подрежда Керимовата къща на ул. "Климент Охридски" 10. За първи път в родния си град свои творби представя Райчо Станев, с изложбата "Етюди" - рисунки, гваш, фотографии и анимация. Откриването е тази събота, 10 април, от 15 часа. Експозицията ще бъде подредена на първия етаж, и ще продължи до 24 април. Организира..

публикувано на 09.04.21 в 14:28
снимка: личен архив

14-годишната Михаела учи малки и големи в Бенковски на български народни хора

Тя е едва на 14 години, но вече ръководи две танцови групи. Защото обича българския фолклор и родното си село, защото сърцето й играе и защото иска да предаде любовта си на още много малки и големи последователи. Тя е Михаела Илиева от село Бенковски. Създала е танцовите клубове за начинаещи "Хорце" - за деца и ученици, и "Мераклийче" - за възрастни,..

публикувано на 09.04.21 в 13:19

Учителки от Смолянско създават помагало по български език за билингви

ОУ „Гео Милев“ в с. Грохотно, община Девин работи усилено по създаването на помагало по български език за билингви. Това заяви директорката на училището Фани Василева. Идеята за създаването му се поражда от самия учебен процес и усвояването на учебния материя, виждайки, че учениците овладяват добре книжовния български език но в рамките..

публикувано на 07.04.21 в 08:04

Мистика и красота разкрива Юрен кая край Пъдарци

Много са местата в района на Кърджали, които разкриват красотата на Източните Родопи. Мистика и мистерия могат да бъдат потърсени в скали, върхове, реки, язовири, крепости, природа. Едно такова място е издадената скала над язовир Кърджали край село Пъдарци, което изселник от селото в Турция е оградил с предпазна мрежа, да за го направи безопасно..

публикувано на 31.03.21 в 17:28

Локдаун 3: COVID-19 промени фитнес индустрията

Фитнес индустрията е една от многото принудени да се адаптират към „нов нормален“ начин на работа, за да гарантира, че ще излезе от пандемията COVID-19 по-силна от всякога. Държавата принуди фитнес залите да затворят, за да се опита да ограничи разпространението на коронавирусната инфекция, осакатявайки фитнес индустрията. Над 50..

публикувано на 30.03.21 в 04:00