Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Кърджалийско има от всички видове ваксини

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Запазва се тенденцията за лек спад на заболелите от COVID-19 в кърджалийско, отчитат специалистите от Регионалната здравна инспекция . 

Д-р Таня Беловска, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" каза , че възрастовият диапазон на заразените в област Кърджали е от 23 до 85 години, като се наблюдава тенденция да се заразяват все по-млади хора.  Д-р Беловска допълни : " Тенденцията за лек спад се запазва, в сравнение с миналата седмица, когато миналия вторник, на 30-ти, беше пика на заразените "
"Във вречаршния ден получихме 195 флакона на ваксината "Пфайзер". В днешния ден очакваме доставка на 63 флакона ваксина "Модерна", очакваме също така и 190 флакона на ваксината "Астра Зенека". Така ще имаме в достатъчно количество наличности от всички ваксини.", каза Беловска и допълни, че : "Има интерес сред хората за слагане на ваксини.Интересуват се както по-възрастни хора, имаме запитвания и от по-млади хора. Усреднено, т.к.данните са различни ден за ден, около 100 човека всеки ден минават и се ваксинират там, където им е най-удобно по местоживеене ".

Информацията от д-р Таня Беловска може да чуете в прикачения файл:


Припомняме, че вчера в страната пристигнаха още 62 000 дози от ваксината на „Пфайзeр/Бионтех“, като половината от тях се разпределят към личните лекари.

До края на юни се очаква страната ни да получи общо 2,7 милиона от тази РНК-ваксина.

А този месец ще бъдат доставени 90 000 дози от ваксината на „Модерна“ и 40 000 дози от тази на „Джонсън и Джонсън“.Вижте още

Историята на Кърджали в космонавтиката показва изложба в Астрономическата обсерватория

Във фоайето на Астрономическата обсерватория  "Славей Златев" от 16 април ще бъде подредена изложбата  "60 години от полета на човек в Космоса. Кърджали на космическата карта".  Експозицията отразява участието на нашата обсерватория в два проекта, при един от които са взети проби от опашката на Халеевата комета, достигнала своя перихелий през..

публикувано на 16.04.21 в 15:01

Басри Еминефенди: Помолихме се за мир и разбирателство

Мюсюлманите в Кърджали се помолиха за мир и разбирателство в новият парламент. Това стана по време на петъчната молитва днес.  Районният мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди каза за Радио Кърджали: Помолихме се да има мир, разбирателство, добри отношения между мюсюлманското изповедание и новото правителство. И най-вече здраве, работа и за всички..

публикувано на 16.04.21 в 14:31

Депутатите приеха оставката на правителството

Оставката на кабинета „Борисов 3“ беше приета със 156 гласа „за“ и аплодисменти в пленарната зала.  Групата на ГЕРБ не участва в гласуването, въпреки че беше в залата. Темата за разформироването на Националния оперативен щаб стана основна за първото редовно заседание на новия парламент. Днешното заседание започна с кворум от 216 присъстващи. Повече..

публикувано на 16.04.21 в 14:18

Малък бюджет "спъва" Арда в професионалния волейбол

Мъжкият волейболен отбор на Арда Кърджали не е конкурентоспособен на този етап в професионалния волейбол. За съжаление става въпрос за много пари, а в тази ситуация ние отстъпваме, коментира за Радио Кърджали президентът на клуба Милко Багдасаров. Не може един отбор с осем формации да има един бюджет, който да не стига и до 100 хиляди лева и в..

публикувано на 16.04.21 в 11:59

Юристите в България отбелязват професионален празник

16 април е Ден на Българската конституция и професионален празник на юристите и съдебните служители в България. Денят се отбелязва от 1991 г. по инициатива на Съюза на юристите в България.  Като българи и като юристи на този ден ние отдаваме заслужена почит на тези велики възрожденски умове, които са участвали в Учредителното събрание, което се е..

публикувано на 16.04.21 в 11:33

Лек спад на случаите с Ковид-19 в страната, отпадат част от ограниченията

37 са новите случаи на коронавирусна инфекция за последното денонощие в Кърджали, в Смолян са 30, в Хасково - 61. В страната новодиагностицираните лица са  2185, с 332.ма по-малко от вчера, сочат данните на Единния информационен портал, обновени в полунощ.  Положителни са близо 15 на сто от направените общо 14 747 теста.  Най-много са новите случаи в..

публикувано на 16.04.21 в 10:44

Навършват се 142 години от приемането на Търновската конституция

На 16 април се навършват 142 години от приемането  през 1879 г. на Конституцията на Княжество България. Във Велико Търново се поставя началото на парламентарния живот в освободена България. Търновската конституция става основополагащ нормативен акт на Третата българска държава и приобщава България към  Европа, като предопределя развитието на страната..

публикувано на 16.04.21 в 10:37