Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Георги Кулов: България няма да е същата – влиза в спирала на неизвестност


"На този вот загубиха всички системни партии в България, тези партии, които определяха статуквото. След тези избори България няма да бъде същата, тя влиза в една спирала на неизвестност ", "Всъщност, този резултат предопределя евентуален служебен кабинет, който е най-голямата заплаха за Бойко Борисов. ", каза  журналистът от Кърджали Георги Кулов. Той подчерта, че подкрепя анализаторите от Турция, според които всичко в България ще се реши на избори  през есента.

"В Турция с интерес следят нещата, които стават в България, по обясними причини, и трябва да кажем, че хората там искат промяна. И те разчитат на нови лица. Трябва да отбележим, че по принцип този брой гласоподаватели, които бяха в Турция, които болшинството не отиде да гласува, се дължи до голяма степен на това, че изселническите организации не агитираха в полза на Движението за права и свободи, и бяха разпилени в преценките си за него." Според Кулов, сред избирателите в Турция не е имало мотивация. Вероятно, те не са открили своите представители в листите,изселническите организации настояват за хора от турския етнос.  Семплата кампания на ДПС в Турция също не е довела до увеличаване на активността.

Усложнената ситуация с COVID-19 В Турция  също е изиграла роля : "И там коронавирусът и пандемията ограничиха силно възможностите за маневри, за агитация и т.н.. Бяха затворени клубовете, нямаше публични събрания. Това ограничи и ДПС, разбира се,  да агитира в Турция. Това ограничи изборният туризъм в голяма степен. И, разбира се, това се отрази и на резултатите , цялостните резултати от вота."

По отношение на резултатите в Кърджали и региона журналистът отбеляза неочаквано ниският процент за кандидата на  ДБ, който е от турския етнос, и факта, че ДПС, партията  победител в областта,  има покачване с близо 20 пункта спрямо изборите през 2017 година. А ниската избирателна активност е довела до  резултатите на системните партии. Кулов отбеляза, че на тези избори  ДПС като лидерска партия  не са имали насреща друг дразнител като ДОСТ, както и, че не е изненадан от резултата на "ИмаТакъв Народ" в Кърджали.  

Нарушенията на изборите , войната на жалбите е традиционна за Кърджали , партиите ги използват за мобилизация, смята журналистът.


Целият разговор на Станислава Георгиева с Георги Кулов може да чуете в прикачения звуков файл.Вижте още

Адв.Теодора Белева: Пожелавам на колегите сила и убеденост в борбата за право и законност

16 април е Ден на Българската конституция и професионален празник на юристите и съдебните служители в България. Денят се отбелязва от 1991 г. по инициатива на Съюза на юристите в България.  Като българи и като юристи на този ден ние отдаваме заслужена почит на тези велики възрожденски умове, които са участвали в Учредителното събрание, което се е..

публикувано на 16.04.21 в 13:44

16 април - Ден на Българската конституция

Днес се навършват 142 години от приемането  през 1879 г. на Конституцията на Княжество България. С Учредителното събрание във Велико Търново се поставя началото на парламентарния живот в освободена България. Търновската конституция става основополагащ нормативен акт на Третата българска държава и приобщава България към цивилизована Европа, като..

публикувано на 16.04.21 в 10:20

Великденски концерт подготвят в Дом на културата

Дом на културата Кърджали подготвят Великденски концерт за кърджалийската общественост. Празничната програма ще е на Велики четвъртък – 29 април от 18.30 часа. Поради извънредните мерки в концертната зала могат да влязат не повече от 130 души или това е 30 процента от капацитета на залата. „Избрахме да направим концерта на Велики четвъртък, защото това..

публикувано на 16.04.21 в 09:21
Великотърновци започнаха новата година с пешеходен туризъм

Туристическите агенции в очакване да разрешат пътуванията

Очаква се от началото на месец май да започнат да се провеждат груповите туристически пътувания. Браншът изрази недоволство от последната заповед на министъра на здравеопазването, с която не се облекчават мерките за груповите туристически пътувания и конгресните мероприятия, които остават със забрана за провеждане до края на април. От бизнеса..

публикувано на 15.04.21 в 15:21

До 24 човека в община Неделино ще се възползват от услугата „Патронажна грижа +”

В община Неделино стартира проект „Патронажна грижа +”. Във връзка с това от местната администрация започнаха да набират желаещи да ползват почасови мобилни интегрирани здравно-социални  услуги в домашна среда. Проекта е одобрен в началото ма април и от 9 април стартира неговото изпълнение. Социалната услуга ще се предоставя за 12 месеца. От..

публикувано на 15.04.21 в 13:18
Проф. Николай Овчаров и Марияна Николова

Министерството на туризма рекламира крепостта Вишеград, според проф. Овчаров е време

По националните медии вече върви реклама на крепостта Вишеград край Кърджали, въпреки че тепърва предстои да се започва разкриването на историческия обект. Той е един от шестте приоритетни за страната, за които тази година правителството отпусна целенасочено средства за разкопки. Около 100 000 лв. са предвидените за Вишеград. Рекламата е..

публикувано на 14.04.21 в 15:21
Самосрутващи се сгради в района на пазара в Кърджали застрашават минувачи

Собствениците на опасни сгради плащат за премахването им

Задължение на собственика на сграда, която е опасна, самосрутваща се, е да сигнализира в общината и да поиска премахването й. Това казва законът. Няма как трето лице да се намеси в чуждата собственост, коментира инж. Катя Митовска, зам.-кмет по строителството в Община Кърджали. Специална комисия от общинската администрация прави оглед на..

публикувано на 14.04.21 в 13:55