Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пандемията удари тежко автосервизите

Снимка: Радио Видин



Освен криза в туристическия бранш, пандемията доведе и до трудности в работата  в сектора на автомобилния бранш, в частност на автосервизите. Въпреки, че някак си не се вдига шум покрай бранша, е факт, че около 15% от сервизите през изминалата година са били принудени да затворят врати.

И докато ресторантите и туристическият бранш са на изчакване, но не затварят при автосервизите се предприема затваряне или отиване към сивия сектор. Към момента единственото спасение за сервиз да оцелее е да обслужва фирмени автомобили на производството разказва автомонтьорът Валентин Пенев.

От тук идва и спада на работа. Когато няма употреба на автомобила, няма повреди по тях и износване на нормалните компоненти. Същевременно Автомобилният парк в България е стар и в тази ситуация, когато не успяват хората да си поддържат колите, може да се стигне и до повече катастрофи. Добре е след продължителен престой на неизползване автомобилът да бъде прегледан преди да тръгне отново по пътищата казва Валентин Пенев.

Не са много сервизите, възползвали се от мярката 60 на 40. Повечето сервизи търсят варианти, като вземат кредит от банка или оперират със спестени средства и гледат как да закрепят положението. Друг проблем е и липсата на информираност към какви помощи могат да се обърнат сервизите, казва Пенев и допълни:

"В този бранш няма голям интерес. В страната продължава тенденцията хората да търсят препитание в чужбина."

Действието и грижата за клиента трябва да бъдат определящи в този бизнес. Качествените и адекватни услуги са предпочитани от клиентите винаги. Но особено по време на криза, когато отделят от бюджета си само за най-необходимите разходи, е важно да получават именно това.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Тази година на Тодоровден няма да се състезават Настрадин Ходжа и Хитър Петър в стария Златоград

Тази година на Тодоровден няма да се състезават Настрадин Ходжа и Хитър Петър по калдаръмените улици на стария град в Златоград, но организаторите са предвидили друго.  Bъзcтaнoвĸa „Xaйдyти бpaнят мecтнoтo нaceлeниe“ щe ce пpeдcтaви нa 4 мapт в Eтнoгpaфcĸия ĸoмплeĸc в Злaтoгpaд Дpaмaтизaциятa щe ce paзигpae cpeд ecтecтвeния дeĸop нa ĸaлдъpъмитe нa..

публикувано на 03.03.23 в 11:05
Пататник

Кулинарно изложение на традиционни родопски ястия в Рудозем

На 1 април миньорския град Рудозем празнува Световния ден на хумора, сатирата, фолклора и изкуствата. За тази цел общината подготвя богата програма от карнавално шествие, изложба, хумористични скечове, хора, кулинарно изложение и прожекция на комедиен филм. Веселието започва от 10 часа и ще продължи до късно вечерта. Кулинарното изложение ще..

публикувано на 29.03.22 в 09:55

COVID-19: Пристигат първите ваксини за деца до 11 години

Пристига първата доставка на ваксините за деца от 5 до 11 години. Очакват се около 42 000 дози от препарата на Pfizer, които ще пристигнат в три пункта – в София, Пловдив и Велико Търново. След това ваксините ще бъдат разпределени към цялата страна. Причината - флаконите от тази ваксина съдържат по десет дози, затова медиците трябва..

публикувано на 20.12.21 в 13:29

Безплатният предизборен диспут на Радио Кърджали ще се проведе на 19 октомври

ДИСПУТИ Диспутите в Радио Кърджали се провеждат по реда на жребия, изтеглен в ЦИК, в изнесено студио в Дома на културата. Безплатен диспут - на 19.10.2021 г. от 10:10 до 12:00 ч. във времето на сутрешния блок „След първото кафе“. Тема: „Развитието на Източните Родопи през погледа на политическите сили. Нови работни места,..

обновено на 15.10.21 в 11:24

59 са новозаразените с Kovid-19 в трите най-южни области на България

32 са новите случаи на Ковид-19 в област Хасково, в Смолян – 15, в Кърджали – 12. 1368 са новите случаи на коронавирус в страната за последното денонощие сочат данните на Единния информационен портал. Положителни са 5,11 на сто от направените 26 727 теста. Със 152 пациенти е повишен броят на хоспитализираните, в сравнение с предходното..

публикувано на 21.08.21 в 11:51

Индексация на базата на пенсиите обеща водачът на листата на БСП в Кърджали Велизар Енчев

Водач на листата на "БСП за България" в Кърджали е Велизар Енчев. Той е дипломат, университетски преподавател, журналист, бивш офицер от външното разузнаване и бивш депутат и учредител и председател на Движение за радикална промяна „Българската пролет“.    Индексация, т.е. увеличаване на базата на пенсиите, обеща Велизар Енчев. Като говорител на..

публикувано на 09.06.21 в 15:32

COVID-19: Безопасно ли е комбинирането на два типа ваксини?

Властите в България излязоха с конкретни рекомендации за употребата на ваксината на „Астра3енека", след като Европейската агенция по лекарствата съобщи, че е възможна връзка между тази ваксина и необичайни тромбози. Световната здравна организация посочи, че към момента рискът от такива реакции се оценява на приблизително 1 на 250..

публикувано на 27.04.21 в 12:07