Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Прокурорите от съдебния район на Окръжна прокуратура - Кърджали са внесли в съда 428 дела

Снимка: iStock

През 2020 г. прокурорите от съдебния район на Окръжна прокуратура - Кърджали са работили по 2142 дела, от които 1656 са били новообразувани. Броят на образуваните през годината бързи производства е 179. През същата година броят на внесените в съда дела е 428, от които с обвинителен акт са внесени 196 дела, със споразумение за решаване на делото в досъдебното производство - 141 дела и 91 - с предложение за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание. Това става ясно от проведеното отчетно събрание на Окръжна прокуратура - Кърджали.

Структуроопрeделящи през годината са били делата за общоопасни престъпления - престъпления по транспорта, държане и разпространение на наркотични вещества, е записано в годишния доклад.

Предадени на съд са 447 лица. Осъдени и санкционирани с влязъл в сила съдебен акт са 452 лица. За същото време са получени за превеждане в изпълнение влезли в сила осъдителни съдебни актове по отношение на 236 лица.

През изминалата година е намалял броят на оправдателните присъди, както и броят на върнатите от съда дела.

Като приоритети в работата и през 2021 г. са очертани своевременното и законосъобразно провеждане на разследването по наблюдаваните от прокурорите дела, утвърждаване на тенденцията през последните 7 години за задържане на трайно високото ниво на решените от прокурорите преписки спрямо наблюдаваните.


Вижте още

Историята на Кърджали в космонавтиката показва изложба в Астрономическата обсерватория

Във фоайето на Астрономическата обсерватория  "Славей Златев" от 16 април ще бъде подредена изложбата  "60 години от полета на човек в Космоса. Кърджали на космическата карта".  Експозицията отразява участието на нашата обсерватория в два проекта, при един от които са взети проби от опашката на Халеевата комета, достигнала своя перихелий през..

публикувано на 16.04.21 в 15:01

Басри Еминефенди: Помолихме се за мир и разбирателство

Мюсюлманите в Кърджали се помолиха за мир и разбирателство в новият парламент. Това стана по време на петъчната молитва днес.  Районният мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди каза за Радио Кърджали: Помолихме се да има мир, разбирателство, добри отношения между мюсюлманското изповедание и новото правителство. И най-вече здраве, работа и за всички..

публикувано на 16.04.21 в 14:31

Депутатите приеха оставката на правителството

Оставката на кабинета „Борисов 3“ беше приета със 156 гласа „за“ и аплодисменти в пленарната зала.  Групата на ГЕРБ не участва в гласуването, въпреки че беше в залата. Темата за разформироването на Националния оперативен щаб стана основна за първото редовно заседание на новия парламент. Днешното заседание започна с кворум от 216 присъстващи. Повече..

публикувано на 16.04.21 в 14:18

Малък бюджет "спъва" Арда в професионалния волейбол

Мъжкият волейболен отбор на Арда Кърджали не е конкурентоспособен на този етап в професионалния волейбол. За съжаление става въпрос за много пари, а в тази ситуация ние отстъпваме, коментира за Радио Кърджали президентът на клуба Милко Багдасаров. Не може един отбор с осем формации да има един бюджет, който да не стига и до 100 хиляди лева и в..

публикувано на 16.04.21 в 11:59

Юристите в България отбелязват професионален празник

16 април е Ден на Българската конституция и професионален празник на юристите и съдебните служители в България. Денят се отбелязва от 1991 г. по инициатива на Съюза на юристите в България.  Като българи и като юристи на този ден ние отдаваме заслужена почит на тези велики възрожденски умове, които са участвали в Учредителното събрание, което се е..

публикувано на 16.04.21 в 11:33

Лек спад на случаите с Ковид-19 в страната, отпадат част от ограниченията

37 са новите случаи на коронавирусна инфекция за последното денонощие в Кърджали, в Смолян са 30, в Хасково - 61. В страната новодиагностицираните лица са  2185, с 332.ма по-малко от вчера, сочат данните на Единния информационен портал, обновени в полунощ.  Положителни са близо 15 на сто от направените общо 14 747 теста.  Най-много са новите случаи в..

публикувано на 16.04.21 в 10:44

Навършват се 142 години от приемането на Търновската конституция

На 16 април се навършват 142 години от приемането  през 1879 г. на Конституцията на Княжество България. Във Велико Търново се поставя началото на парламентарния живот в освободена България. Търновската конституция става основополагащ нормативен акт на Третата българска държава и приобщава България към  Европа, като предопределя развитието на страната..

публикувано на 16.04.21 в 10:37