Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Даниел Пейчев: Системата не е справедлива на регионално ниво

 

Изборният експерт  Даниел Пейчев коментира, че в Кърджали не се очакват изненади, предизвикани от преференциален вот.

"Проблемът не е в системата. Проблемът е , че системата е справедлива на национално ниво, а не на регионално. Така, при първоначалното разпределение по метода  Хеър Ниймайер общият брой депутати, който би трябвало да получат партиите, са следния: ГЕРБ  би трябвало да има 76 мандата, БСП би трябвало да има 51 мандата, "Има Такъв Народ" би трябвало да получат 50 мандата, ДПС би трябвало да получат 29 мандата, и партията на Мая Манолова би трябвало да получи 9 мандата  "

Най-много от общо петте мандата, вероятно, ще получи Движението за права и свободи. ГЕРБ също, вероятно, изпраща един депутат. Пейчев изрази мнение, че е възможно  петият мандат да не отиде за получилата трети резултат коалиция БСП за България, а да е за  "Изправи се! Мутри вън!".
Вижте още

Депутатите приеха оставката на правителството

Оставката на кабинета „Борисов 3“ беше приета със 156 гласа „за“ и аплодисменти в пленарната зала.  Групата на ГЕРБ не участва в гласуването, въпреки че беше в залата. Темата за разформироването на Националния оперативен щаб стана основна за първото редовно заседание на новия парламент. Днешното заседание започна с кворум от 216 присъстващи. Повече..

публикувано на 16.04.21 в 14:18

Малък бюджет "спъва" Арда в професионалния волейбол

Мъжкият волейболен отбор на Арда Кърджали не е конкурентоспособен на този етап в професионалния волейбол. За съжаление става въпрос за много пари, а в тази ситуация ние отстъпваме, коментира за Радио Кърджали президентът на клуба Милко Багдасаров. Не може един отбор с осем формации да има един бюджет, който да не стига и до 100 хиляди лева и в..

публикувано на 16.04.21 в 11:59

Юристите в България отбелязват професионален празник

16 април е Ден на Българската конституция и професионален празник на юристите и съдебните служители в България. Денят се отбелязва от 1991 г. по инициатива на Съюза на юристите в България.  Като българи и като юристи на този ден ние отдаваме заслужена почит на тези велики възрожденски умове, които са участвали в Учредителното събрание, което се е..

публикувано на 16.04.21 в 11:33

Лек спад на случаите с Ковид-19 в страната, отпадат част от ограниченията

37 са новите случаи на коронавирусна инфекция за последното денонощие в Кърджали, в Смолян са 30, в Хасково - 61. В страната новодиагностицираните лица са  2185, с 332.ма по-малко от вчера, сочат данните на Единния информационен портал, обновени в полунощ.  Положителни са близо 15 на сто от направените общо 14 747 теста.  Най-много са новите случаи в..

публикувано на 16.04.21 в 10:44

Навършват се 142 години от приемането на Търновската конституция

На 16 април се навършват 142 години от приемането  през 1879 г. на Конституцията на Княжество България. Във Велико Търново се поставя началото на парламентарния живот в освободена България. Търновската конституция става основополагащ нормативен акт на Третата българска държава и приобщава България към  Европа, като предопределя развитието на страната..

публикувано на 16.04.21 в 10:37

Показват как стои Кърджали на космическата карта в Астрономическата обсерватория

Във фоайето на Астрономическата обсерватория "Славей Златев" ще бъде подредена от днес, 16 април, изложбата "60 години от полета на човек в Космоса. Кърджали на космическата карта". Тя отразява участието на нашата обсерватория в два проекта, при един от които са взети проби от опашката на Халеевата комета , достигнала своя перихелий през..

публикувано на 16.04.21 в 09:30

Община Крумовград изгражда модерна детска градина в Подрумче

Община Крумовград ще изгради модерна детска градина със соларни панели и отопление на пелети в село Поточница. Това се случва след спечелен проект към МОН , а в момента се извършва проектирането. Прогнозната стойност на детската градина е 1.7 млн. лева. По-високата раждаемост в селото, както и липсата на целодневна градина, са..

публикувано на 15.04.21 в 16:50