Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. д-р Тодор Черкезов: Вирусът ни направи по-смели, по-силни, по-уверени

Финансирането, наличието на лекарства, опазването на човешкия живот, професионализма на медицинския персонал, отношението към болния - това са само част от притесненията, които съпътстват всекидневието на проф. д-р Тодор Черкезов, изпълнителен директор на най-голямата болница в областта - МБАЛ  "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали.
Всеки ден носи своите притеснения. Във финансов план те са свързани с едни изключително големи разходи, които са непредвидени и се компенсират трудно в условията на пандемия.В човешки план са другите ни притеснения - дали ще може персоналът да издържи на това темпо на работа, което не е намаляло през последната година и доколко ще сме в състояние да предложим качествено обслужване, но и да вдъхнем вяра, надежда и упование на хората, които идват силно изплашени при нас, коментира в предаването "Денят" д-р Черкезов.
Той очаква и тази година тревогите ще бъдат постоянни и идентични заради пандемията, в това число влизат и ограничените болнични ресурси, и огромните разходи за консумативи и лекарства, и нивото на заболеваемост в обществото. Според д-р Черкезов ситуацията в областта на медицината в България трябва да се погледне от две страни - едната е медицината като цяло, другата е системата на здравеопазването, която е само един аспект на медицината.
По отношение на медицината като наука, аз нямам тревога. Медицинската наука в България се развива, нашите научно-изследователски институти извършват мащабна дейност, ние имаме прекрасна епидемиологична школа, едно прекрасно производство на биопрепарати, които са на световно ниво. Ние не трябва да имаме ниско самочувствие, категоричен е д-р Черкезов. В допълнение към казаното са и модерните иновации в диагностиката, високотехнологичните медицински комплекси и съвременната апаратура, които постоянно се внедряват в различни български болници. Според него България разполага с много добре подготвени лекари, медицински сестри, рехабилитатори и лаборанти. Друг е въпросът, че ние нямаме достатъчно приемственост между поколенията, което създава чувството за кадрови дефицит, каза още той.
Що се отнася до здравеопазването, в организацията, във финансов план - там има все още много нерешени проблеми. Това е нещо, което трябва да направят здравните политици, които в бъдеще ще управляват страната, защото само да казваме, че не сме доволни от системата на здравеопазването, а в същото време да не поемаш инициативи за промяна - едното изключва другото. Обсъждахме преди де години промени в здравно-осигурителния модел и всичко остана само до двете дискусии, коментира д-р Черкезов.
По-рано през деня, в Сутрешния блок на Радио Кърджали д-р Черкезов разказа как според него пандемията е променила обществото ни, болницата, медиците. Как дезинфекцията и предпазните маски станаха част от живота на всеки човек. Как нарасна нуждата от доверие между пациент и лекар. Как предизвикателството Ковид 19 успя да сплоти колектива на болницата. 
Вирусът не уплаши лекарите и медицинския персонал на болницата, напротив, станаха по-смели, по-силни, по-уверени в себе си. За съжаление всеки ден се срещат със страданието и смъртта. Затова станаха и по-твърди, още по-упорити. От друга страна те видяха и най-същественото - благодарните очи на стотиците излекувани болни. Това им дава надежда и кураж... Година след началото, истински оценихме какво означава здравето - то няма цена, казва д-р Черкезов.

В прикачения звуков файл може да чуете разговора на Станислава Георгиева с проф. д-р Тодор Черкезов за предаването "Денят"


Вижте още
Снимката е от втория рожден ден на Радиото

Екипът: Рецептата е любовта. Най-доброто предстои

За петия рожден ден на Радио Кърджали част от екипа гостува в предаването "На чаршията, в чата". Върнахме се в спомените назад. Припомнихме си началото, трудностите, забавни моменти, гафове, които няма да забравим. В края всеки описа своето виждане за идните пет години на Радиото. Чуйте: Петя Тенева Началото..

публикувано на 12.05.21 в 22:07

Сейнур Мюмюн: За да си медицинска сестра, освен всичко друго трябва да имаш и едно голямо милосърдно сърце

За да си медицинска сестра, освен всичко друго трябва да имаш едно голямо милосърдно сърце. Това коментира Сейнур Мюмюн, главната сестра на многопрофилната болница в Кърджали по повод Деня на сестринството. На Международния ден на сестринството в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" организират скромна церемония. Заради пандемичната обстановка, тя ще бъде в тесен..

публикувано на 12.05.21 в 13:31
Началото на акцията по почистването е поставено със залепване на специални стикери

Екоентусиаст: Не санкции, а акции за почистване ще променят съзнанието на хората

Около 11 тона отпадъци събраха млади кържалийци в зоната за отдих край язовир „Кърджали“ в района на с. Главатарци. Акцията по почистването се проведе през уикенда. На изключително разнообразни и доста интересни находки са се натъкнали ентусиастите, сред които и гости на Източните Родопи, съобщи главният инициатор Мария Димитрова...

публикувано на 11.05.21 в 23:22

„Гласът на Турция” излъчва на български език от 1938 г.

„Гласът на Турция” е част от държавното радио и телевизия ТРТ, което излъчва емисии на 41 езика, включително и на български. В тях се дава информация за събития в Турция и по света. Слуша се от говорещи български език в югоизточната ни съседка и в Европа. Радиовълните стигат дори до корабите в Тихия океан, казва Гюнай Юзгюр, който отговаря за..

публикувано на 11.05.21 в 16:25

Полк. Станчев: Почит към героите не само на празник, България ще я има и в бъдеще

Каквото и да направим, никога няма да бъде достатъчно, за да възкресим славата и паметта на българските войни. Това каза в Деня на храбростта и празник на Българската армия полк. о.р., доц. д-р Станчо Станчев, председател на Военноисторическата комисия, преподавател във Военна академия "Георги С. Раковски" в предаването „След първото..

публикувано на 07.05.21 в 22:49
Храм

Потомците на първия свещеник: Да уважаваме другите, за да бъдем уважавани и ние

Да уважаваме другите, за да бъдем уважавани и ние. Това е посланието, което се предава през поколенията, напред във времето, в рода на първия свещеник в Кърджали, първият предстоятел на централния храм „Св. Георги Победоносец“ – отец Георги Стоянов Голямбатков. „Да си потомък на такъв виден българин е отговорност“. Това каза в деня на..

публикувано на 07.05.21 в 22:06

"Светулки" - спектакъл за пътя към изгубените ценности и победата на Светлината

На 7 май, от 19.00 часа в Дома на културата в Кърджали ще се състои премиерата на спектакъла „Светулки“ по идея на Мехмед Билял. Автор и режисьор е Тезджан Ферад–Джани.  Участват: Магдалена Славчева, Бахар Якуб, Исмаил Ходжев, Симеон Чаушев, Якуб Якуб. Майстор кукла е Елена Маркарян. Хореографи са Магдалена Славчева и Мехмед Билял.  Входът е..

публикувано на 05.05.21 в 10:00