Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започва свещеният за мюсюлманите месец Рамазан

Томбул джамия
Снимка: Радио Шумен

В различните държави е възможно  свещеният за мюсюлманите месец Рамазан да започне по различно време, тъй като началото му е свързано и с движението на Луната.

Едномесечния пост е задължителен през свещения за мюсюлманите месец Рамазан. Постът е едно от задълженията за пълнолетните здрави мюсюлмани. Той се състои във въздържане от прием на храна и течности от изгрев до залез слънце.

Изключение се прави за болните, пътуващите, възрастните.

На 27-ата вечер от поста е свещената нощ кадр , за която се вярва, че ангелите слизат на земята. Според традиционните представи тогава небето се отваря, а вярващите могат да си пожелаят с молитва нещо, което ще се изпълни.

За месец Рамадан се вярва, че тогава душите на покойниците са пуснати на свобода, поради което жените раздават пари и храна (мекици, сутляш, сладки неща). В навечерието на байрама или в самия ден на празника се раздава милостиня  на бедните. Всяка вечер след сигнала за отговяване в джамията или в домовете се организират съвместни хранения – ифтари.

Рамазан байрамът се празнува 3 дни. За семейството и гостите се приготвят богати трапези с баници, мекици, пилаф, баклави, халва. Превесът на сладки храни на масата определя и другото название на празника – Шекер байрам. В миналото на байрама са се изпълнявали маскарадни игри, младите са връзвали люлки на големи дървета. На празника младите вземат прошка от възрастните членове на семейството, като им целуват ръка.

Тази година мюсюлманите ще празнуват Рамазан байрам на 12, 13 и 14 май.Вижте още

Първи ифтар в новата джамия в Кърджали, присъства посланик Айлин Секизкьок

По случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан в двора на новопостроената джамия в квартал „Прилепци“ в Кърджали за първи път беше организирана  благотворителна вечеря „ифтар“. Организатор на проявата беше Посолството на Република Турция в София, а домакини на събитието - Районното мюфтийство и Община Кърджали. На благотворителната вечеря..

публикувано на 06.05.21 в 15:20
Вярвящи се стекоха на Дамбалъ

Вярващи се стекоха на Дамбалъ, община и полиция осигуриха ред

Въпреки отправените предупреждения и молба от общинските служби в Момчилград, стотици се стекоха край планинския извор в местността Дамбалъ на 5 срещу 6 май, когато се отбелязва празника Хъдърлез. Както всяка година с надеждата, че ще оставят на Дамбалъ болестите си дойдоха хора от цяла България и от чужбина. Както беше оповестено по-рано, за да се..

публикувано на 06.05.21 в 15:17

Почитаме българските войни

С поднасяне на венци и цветя ръководството на Община Кърджали, водено от кмета Хасан Азис, отбеляза днешния 6 май, Ден на храбростта и празник на Българската армия. Цветя и венци по повод 6 май поднесоха също заместник - председателят на 45 -то Народно събрание Цвета Караянчева, областният управител Никола Чанев и общинската  структура на ПП..

публикувано на 06.05.21 в 15:13

Засилен е интересът към ваксинирането срещу COVID-19 в областта, има избор на ваксини

Около 750 ваксини са поставени във ваксинационните центрове в област Кърджали само във вчерашния ден, съобщи Петя Папазова, главен секретар на РЗИ. Има голям интерес към ваксинирането, посочи още Папазова. Хората имат възможност за избор на ваксина в "зелените коридори", които работят в региона. 19 са новите случаи на заболели от COVID-19 за..

публикувано на 06.05.21 в 15:10

Празнуваме Гергьовден

На 6 май православната църква почита паметта на един от най-тачените светии - великомъченик Георги Победоносец (275-281 - 23 април 303). Той е един от най-почитаните светци, пример за борба със злото, мъченик за Христовата вяра в Източноправославната църква, а за земеделските стопани е покровител на стадата и реколтата. Възпяван като победоноец..

публикувано на 06.05.21 в 15:04

Започват традиционните маета на алианите

Започват традиционните маета на алианите у нас, водачите на общността призоваха тези, които ще присъстват на съборите да спазват социална дистанция.  Учредителят и зам.председател на сдружение „Джем Южна България“  Мустафа Ахмед напомни, че съборите им са традиционни и продължават от стотици години насам. 

публикувано на 05.05.21 в 18:17

Утре няма да има мевлид и празник в Джамията на седемте моми в Подкова

Традиционният мевлид, честването на Хъдърлез и празника на селото, които всяка година се организират на 6 май в двора на джамията Йеди кързлар в Подкова, известна като дървената джамия, тази година няма да се състоят заради извънредната епидемична обстановка, каза кметът на селото Севинч Шериф. Джамията е отворена. През нея всеки ден минават туристи от..

публикувано на 05.05.21 в 17:35