Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

БЧК възстановява курсовете по първа помощ за кандидат-шофьори

Снимка: Български червен кръст

От днес Българският червен кръст възстановява курсовете по оказване на първа долекарска помощ, за да могат кандидатите за шофьорска книжка да получат нужния документ. Въвежда се дистанционно обучение в четири модула за теоретичната част. Практическата част от обучението се извършва на място, в офисите на БЧК след попълнен тест с входящо ниво на знанията по теория.
Жана Чакърова, директор на Секретариата на Областния съвет на БЧК в Кърджали каза :

''Вече има нова възможност в условията на съществуващите все-още противоепидемични мерки практически се въвежда смесен тип обучение, в който теоретичната част на обучението се намира на страницата на БЧК."
Вижте още
Контрабанда на 576 броя антични предмети предотвратиха митничари.

Контрабанда на антики за 50 000 лв. предотвратиха митничари

Сериозно количество археологически ценности откриха митничарите на МП "Капитан Андреево" в  товарен автомобил с чужда регистрация, превозващ стока от Турция през България за Франция, съобщиха от отдел Връзки"с обществеността" в Агенция Митници". По метода „анализ на риска“ превозното средство било селектирано за щателна митническа проверка. Във..

публикувано на 12.05.21 в 11:13

12 май – Международен ден на сестринството

Днес е Международният ден на медицинската сестра, който се празнува по целия свят. Той се отбелязва  за да  се почете приносът на сестрите към обществеността.  На 12 май преди 201 г. във Флоренция се ражда Флорънс Найтингейл, жената, която се счита за основателка на сестринската професия.  Затова Световният ден на сестринството се чества..

публикувано на 12.05.21 в 10:57

Днес е денят Арифе

Днес е денят Арифе -  последнен ден от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан, денят, в който се почитат мъртвите.   Утре започва първият ден на религиозния празник Рамазан байрам, който продължава три дни. Какво каза  районният мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди може да чуете в прикачения звуков файл:  

публикувано на 12.05.21 в 10:07

В ОУ "Св. св. Кирил и Методий" продължават празничните прояви

През целият месец май в ОУ "Св. св. Кирил и Методий"  продължават празничните прояви и мероприятия. На 11 май българския народ почита Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий.  На този ден своя  патронен празник отбелязаха и в училището . На новооткритата в двора на училището лятна сцена  прозвучаха възторжени стихове и песни в прослава..

публикувано на 12.05.21 в 09:48

10 са новите случаи на коронавирус в Кърджали

877 са новите случаи на коронавирус или 6,6 процента от направените 13 190 теста през изминалото денонощие, показват данните на Единния информационен портал към полунощ.   Новодиагностицираните лица в Кърджали са 10, в Хасково - 20 , в Смолян - 11. Броят на пациентите с Covid-19, които се нуждаят от лечение в болница намалява за..

публикувано на 12.05.21 в 08:39
Румен Радев и Стефан Янев по време на церемонията пред Паметника на незнайния войн в София по случай отбелязването на 76 години от победата над нацизма.

Днес служебното правителство встъпва в длъжност

От днес България ще бъде управлявана от служебно правителство, назначено от президента. 45-ото Народно събрание се разпуска с указ на държавния глава. Това е първият парламент в най-новата ни история, който не успя да излъчи кабинет. Румен Радев насрочи избори за нов парламент на 11 юли. Президентът ще представи структурата, състава и..

публикувано на 12.05.21 в 08:31

88 процента от данъчните декларации в област Кърджали са подадени по интернет

Като успешна отчитат от офиса на НАП в Кърджали приключилата данъчна кампания за физически лица. 7703 данъчни декларации от граждани са подадени до 5 май, когато изтече срокът за деклариране на доходи от физическите лица.  Чуйте подробности от Гинка Динчева:

публикувано на 11.05.21 в 15:33