Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ресми Мурад: ДПС е единствената партия от участвалите в изборите за 45-то НС, която увеличава подкрепата за себе си

Областният лидер на Движението за права и свободи в Кърджали Ресми Мурад   в предаването "След първото кафе" засегна теми като :искането на ВМРО за касирането на изборите в Турция; ограничението за 35 изборни секции за държави , които не са членки на ЕС; справедлива ли е системата Хеър-Ниймайер и др..

В разговора с Петя Тенева той каза:

" Движението за права и свободи е единствената политическа партия, която е участвала в 44-то Народно събрание и увеличава своя резултат, подкрепата за партията. ДПС в 44-то Народно събрание имаше 26 народни представители, сега имаме 30 народни представители. И гласове над 350 хиляди , близо 360 хиляди гласа, което е много добър резултат  за нашата партия.Всички други партии, които участваха в 44-то Народно събрание, или са с доста снижен , намален резултат подкрепа за тях, или въобще не успяха да влязат в 45-то Народно събрание.

Областната организация на ДПС също оценява резултата в област Кърджали като много добър. В сравнение с 2017 година увеличаваме нашите гласове с над 5 000. Тогава имахме близо 39 000 гласа, сега имаме близо 45 000гласа, което ни дава възможност да бъдем представени в 45-то Народно събрание с трима народни представители в Кърджали."

" Вместо ДПС да излъчи 4-ма народни представители от област Кърджали, една нова политическа партия със 700 гласа ще излъчи народен представител от Кърджали, което ни озадачава и се питаме дали тази система е справедлива.", каза Ресми Мурад и изрази мнение, че системата Хеър-Ниймайер не е справедлива и бонифицира слабите резултати :"Ние по национална квота имаме гласове за над 4-ма народни представители."

" По регионалната квота на нас за четвъртия мандат не ни достигнаха 800 гласа. Регионалната квота е близо 13 400 гласа, а националната квота за излъчване на един народен представител е 11 131 гласа."

"Като политическа партия ние от това не губим,  няма да е народен представител от Кърджали, ще бъде от друг район. Това не влияе на броя на народните представители на която и да е политическа партия. Но, като областна организация, като Кърджалийска организация на Движението за права и свободи ни отнема един мандат и го дава, подарява го на друга политическа партия, която няма присъствие в района. "

"Няма съвършена система. Каквито са правилата, ние ги приемаме такива, но нашето мнение е, че те трябва да бъдат осъвършенствани, за да бъдат максимално справедливи за регионите." 


Целият разговор на Петя Тенева с Ресми Мурад може да чуете в прикачения звуков файл.

Вижте още

Радостина Лулова със златни медали пет месеца, след като стана майка

Първи успехи и първи медали на единствения в Кърджали спортен клуб по силов трибой "Юнак". Преди дни в Дупница се проведе първият кръг от републиканското първенство. Малко повече от месец, след като получи лиценза си и правото да участва в състезания, кърджалийският отбор спечели в първото си официално състезание общо 14 медала в трите движения -..

публикувано на 18.06.21 в 17:49

Хайдутите - тема на ученическата конференция по история в Кърджали

43 разработки - доклади, есета, презентации, филми и краеведчески изследвания за хайдутите в българската история ще бъдат представени на националната ученическа конференция по история. Тя се провежда на 18 и 19 юни за шести път в СУ "П.Р.Славейков" в Кърджали. Темата е "Личности и събития, повлияли на българската история", а идеята на организаторите..

публикувано на 18.06.21 в 11:54

Местни производители на риба: Яз. "Кърджали" се източва неправомерно, което е убийствено за рибата и хайвера

Представители на местния бизнес са обезпокоени от драстично ниското ниво на язовир "Кърджали". Твърдят, че от няколко дни язовирът се източва по необясними за тях причини. Безводието създава тревоги на производителите на риба и рибни продукти. Днес в изнесеното студио на Радио Кърджали, което бе на яз. Кърджали репортерът Галина Стефанова разговаря..

публикувано на 14.06.21 в 16:03

Коронавирусът в България - овладян, но не и обезвреден

Третата вълна на пандемията от коронавирус в България е овладяна и си отива според здравните власти. И днес процентът на заразени е нисък - положителни са 1.3 на сто от общия брой направени тестове. Няма нови случаи в девет области, включително и Кърджали. Отчита се спад на новозаразените и спад на смъртността, расте и броят на ваксинираните. Можем..

публикувано на 31.05.21 в 18:25

Пепа Петрова: Образованието и културата на един народ поддържат силата му

24 май е празник на българската идентичност, на националния дух и съзнание, където и да се намира човек по света. Нашите сънародници в чужбина знаят това най-добре и може би затова с плам, вдъхновение и самоотверженост българските неделни училища по света работят, за да запалят и запазят искрата на българщината и в децата. Едно от тези училища е..

публикувано на 24.05.21 в 17:53

Кремена Георгиева: Неделните училища в чужбина са малки храмове на българщината

Казват, че Родината е навсякъде, където се съхраняват историческата памет на един народ, на неговите личности и герои. Българските училища в чужбина са онези стотици малки Българии, които съхраняват и предават народната памет и самосъзнание на бъдещите поколения. Така е и в британската столица Лондон, където, в училище Звънче като учител работи..

публикувано на 24.05.21 в 17:22

Над 40 хиляди ученици в 376 неделни училища извън България честват 24 май

Над 40 хиляди ученици, които учат в общо 376 неделни училища извън  България и в двете държавни училища - в Прага и Братислава, празнуват 24 май. Заради пандемията от коронавирус честванията на повечето места не са присъствени, но навсякъде са насители с изключителна емоция заради връзката с България. Когато родолюбието не е формално, не е..

публикувано на 24.05.21 в 17:00