Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ресми Мурад: ДПС е единствената партия от участвалите в изборите за 45-то НС, която увеличава подкрепата за себе си

Областният лидер на Движението за права и свободи в Кърджали Ресми Мурад   в предаването "След първото кафе" засегна теми като :искането на ВМРО за касирането на изборите в Турция; ограничението за 35 изборни секции за държави , които не са членки на ЕС; справедлива ли е системата Хеър-Ниймайер и др..

В разговора с Петя Тенева той каза:

" Движението за права и свободи е единствената политическа партия, която е участвала в 44-то Народно събрание и увеличава своя резултат, подкрепата за партията. ДПС в 44-то Народно събрание имаше 26 народни представители, сега имаме 30 народни представители. И гласове над 350 хиляди , близо 360 хиляди гласа, което е много добър резултат  за нашата партия.Всички други партии, които участваха в 44-то Народно събрание, или са с доста снижен , намален резултат подкрепа за тях, или въобще не успяха да влязат в 45-то Народно събрание.

Областната организация на ДПС също оценява резултата в област Кърджали като много добър. В сравнение с 2017 година увеличаваме нашите гласове с над 5 000. Тогава имахме близо 39 000 гласа, сега имаме близо 45 000гласа, което ни дава възможност да бъдем представени в 45-то Народно събрание с трима народни представители в Кърджали."

" Вместо ДПС да излъчи 4-ма народни представители от област Кърджали, една нова политическа партия със 700 гласа ще излъчи народен представител от Кърджали, което ни озадачава и се питаме дали тази система е справедлива.", каза Ресми Мурад и изрази мнение, че системата Хеър-Ниймайер не е справедлива и бонифицира слабите резултати :"Ние по национална квота имаме гласове за над 4-ма народни представители."

" По регионалната квота на нас за четвъртия мандат не ни достигнаха 800 гласа. Регионалната квота е близо 13 400 гласа, а националната квота за излъчване на един народен представител е 11 131 гласа."

"Като политическа партия ние от това не губим,  няма да е народен представител от Кърджали, ще бъде от друг район. Това не влияе на броя на народните представители на която и да е политическа партия. Но, като областна организация, като Кърджалийска организация на Движението за права и свободи ни отнема един мандат и го дава, подарява го на друга политическа партия, която няма присъствие в района. "

"Няма съвършена система. Каквито са правилата, ние ги приемаме такива, но нашето мнение е, че те трябва да бъдат осъвършенствани, за да бъдат максимално справедливи за регионите." 


Целият разговор на Петя Тенева с Ресми Мурад може да чуете в прикачения звуков файл.

Вижте още
Снимката е от втория рожден ден на Радиото

Екипът: Рецептата е любовта. Най-доброто предстои

За петия рожден ден на Радио Кърджали част от екипа гостува в предаването "На чаршията, в чата". Върнахме се в спомените назад. Припомнихме си началото, трудностите, забавни моменти, гафове, които няма да забравим. В края всеки описа своето виждане за идните пет години на Радиото. Чуйте: Петя Тенева Началото..

публикувано на 12.05.21 в 22:07

Сейнур Мюмюн: За да си медицинска сестра, освен всичко друго трябва да имаш и едно голямо милосърдно сърце

За да си медицинска сестра, освен всичко друго трябва да имаш едно голямо милосърдно сърце. Това коментира Сейнур Мюмюн, главната сестра на многопрофилната болница в Кърджали по повод Деня на сестринството. На Международния ден на сестринството в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" организират скромна церемония. Заради пандемичната обстановка, тя ще бъде в тесен..

публикувано на 12.05.21 в 13:31
Началото на акцията по почистването е поставено със залепване на специални стикери

Екоентусиаст: Не санкции, а акции за почистване ще променят съзнанието на хората

Около 11 тона отпадъци събраха млади кържалийци в зоната за отдих край язовир „Кърджали“ в района на с. Главатарци. Акцията по почистването се проведе през уикенда. На изключително разнообразни и доста интересни находки са се натъкнали ентусиастите, сред които и гости на Източните Родопи, съобщи главният инициатор Мария Димитрова...

публикувано на 11.05.21 в 23:22

„Гласът на Турция” излъчва на български език от 1938 г.

„Гласът на Турция” е част от държавното радио и телевизия ТРТ, което излъчва емисии на 41 езика, включително и на български. В тях се дава информация за събития в Турция и по света. Слуша се от говорещи български език в югоизточната ни съседка и в Европа. Радиовълните стигат дори до корабите в Тихия океан, казва Гюнай Юзгюр, който отговаря за..

публикувано на 11.05.21 в 16:25

Полк. Станчев: Почит към героите не само на празник, България ще я има и в бъдеще

Каквото и да направим, никога няма да бъде достатъчно, за да възкресим славата и паметта на българските войни. Това каза в Деня на храбростта и празник на Българската армия полк. о.р., доц. д-р Станчо Станчев, председател на Военноисторическата комисия, преподавател във Военна академия "Георги С. Раковски" в предаването „След първото..

публикувано на 07.05.21 в 22:49
Храм

Потомците на първия свещеник: Да уважаваме другите, за да бъдем уважавани и ние

Да уважаваме другите, за да бъдем уважавани и ние. Това е посланието, което се предава през поколенията, напред във времето, в рода на първия свещеник в Кърджали, първият предстоятел на централния храм „Св. Георги Победоносец“ – отец Георги Стоянов Голямбатков. „Да си потомък на такъв виден българин е отговорност“. Това каза в деня на..

публикувано на 07.05.21 в 22:06

"Светулки" - спектакъл за пътя към изгубените ценности и победата на Светлината

На 7 май, от 19.00 часа в Дома на културата в Кърджали ще се състои премиерата на спектакъла „Светулки“ по идея на Мехмед Билял. Автор и режисьор е Тезджан Ферад–Джани.  Участват: Магдалена Славчева, Бахар Якуб, Исмаил Ходжев, Симеон Чаушев, Якуб Якуб. Майстор кукла е Елена Маркарян. Хореографи са Магдалена Славчева и Мехмед Билял.  Входът е..

публикувано на 05.05.21 в 10:00