Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Маринов: Нужна е по-агресивна кампания за привличане на туристи

Проф. д-р Стоян Маринов
Снимка: Личен фейсбук профил


Бизнесът е доста притеснен от неясната обстановка. „Не знаем какво да очакваме. Обявена е дата за откриване на сезона – 1 май, но много от обстоятелствата, свързани с пътуванията на чужденци в България пък и на българи в чужбина са неясни“. Това каза проф. д-р Стоян Маринов, водещ преподавател по управление на туризма в Икономически университет – Варна и член на Управителния съвет на Варненска туристическа камара в предаването „След първото кафе“ на Радио Кърджали.

Надеждите са до края на април заразените с коронавирус да намалеят и ситуацията да се подобри.

Бизнесът по Северното Черноморие подготвя писмо  до новите управляващи, които и да са те, с искания да бъдат ясно уточнени правилата за посещение на нашето Черноморие от летовници от трети страни, които са извън ЕС – Русия, Великобритания, Израел, защото това са основни емитивни пазари за България, каза проф. Маринов.

От туристическия бранш очакват също ясни правила за субсидиране на частни полети – трета фаза. „Настоява се за една по-агресивна маркетингова кампания на основните ни емитивни пазари – предимно Германия, Полша, а и Русия, и Великобритания“, допълни професорът.

Бизнесът изразява притесненията си от ниския процент на ваксинирани у нас. Ваксинирането би внесло известно успокоение, както в туристите, които ще предпочетат да дойдат в България, така и в работещите в сферата на туризма, поясни проф. Маринов.

„Има доста проблеми, които в краткосрочен аспект трябва да бъдат решавани, за да се надяваме на някакъв туристически сезон“, категоричен е специалистът.

Доста от работещите в сферата на туризма изразяват желание да се ваксинират, защото знаят, че това е един от начините сезонът да се случи. Има такива, които проявяват предпочитания към определена ваксина.

В момента България не е достъпна поради ограниченията и неяснотите. Здравното министерство да даде яснота при какви правила и регламенти туристите от чужбина ще посещават нашето Черноморие. Питанията са свързани с това – ще важат ли сертификатите за ваксина или ще се изискват задължително PSR тестове, или кои от тестовете ще се признават и др. под.

Имаме една положителна новина, че ще се издават многократни визи и то за по-кратко време, което ще улесни записванията „в последната минута“, но всичко това трябва да се реализира на практика, за да имаме позитивни послания към пазарите, от които очакваме туристи, каза проф. д-р Маринов. По думите му, нашите конкуренти от Гърция, Турция, Кипър, Черна гора, Албания, които не са в ЕС, действат доста агресивно. Има какво да се желае по отношение нашите маркетингови кампании, счита експертът.

Нужно е страната ни да информира широко какви мерки са предприети за гарантиране на здравословни условия в курортните комплекси у нас. Добър пример са двете летища във Варна и в Бургас, получили сертификати за добри здравословни практики от авторитетни международни организации. Този факт трябва да се разпространява на емитивните пазари, за да знаят партньорите, туристите, че в България се взимат мерки и по летищата, и в курортите, и в конкретните туристически обекти и хотелите за създаване на условия, отговарящи на световните стандарти.

„Хората от бранша са притеснени от цялата тази неизвестност, която е в целия Европейски съюз и оттам във всяка една страна. Всичко това създава несигурност в бизнеса“, коментира проф. Стоян Маринов. Всички се молят заболеваемостта да спадне, за да се осъществи сезонът поне от юни – юли месец нататък. В противен случай много хора ще останат без работа, а това не е добре за икономиката като цяло“, каза Стоян Маринов.

Поради липса на работа, част от квалифицирания персонал се преориентира към други отрасли и други сектори на икономиката, потвърждава професорът. И допълва, че особено хора, които владеят по един или по няколко чужди езика са се ориентирали към кол центрове, към сектори, които нямат сезонен характер и ще бъде доста трудно да се осигури необходимия персонал през следващите една – две години.

Има доста голяма неизвестност и по посока интереса на кандидат-студентите към специалностите, свързани с туризма, коментира водещият преподавател от Варненския икономически университет. „При всички случаи пандемията се отрази негативно и върху настроенията на младите хора, тяхната готовност да се реализират в този сектор“, коментира специалистът.

Когато всичко отшуми, проф. Маринов прогнозира бурно възраждане на туристическия бранш, защото „хората са петимни да пътуват“. Това ще предизвика и обратното завръщане на избягалите от сектора, още повече, че напрежението в интересните сега сектори – кол центрове, банки и др., привлекли хората от туризма, не е по-малко, а заплатите на много от местата не са по-високи, дори напротив, сочат анализи.

Ако се случи все пак добър сезон, кадровият проблем ще се засили. Поради ограниченията за пътуване не могат да дойдат чуждестранните студенти от азиатските държави, като Казахстан, Киргистан, на чиято работна сила се разчита по нашето Черноморие в последните години.

За сега няма индикации за отлив на кандидат-студенти от специалност „Туризъм“ в Икономически университет – Варна, но тревога се прокрадва у академичните среди, тъй като разбират, че пандемията няма как да не се отрази. Яснотата ще дойде с приключването на кандидат-студентската кампания в края на юли.

Около 10 % от студентите по специалност „Туризъм“ са чуждестранни. В Икономическия университет има специалност „Международен туризъм“ с преподаване на руски език, а студентите са изцяло от страни, където се използва руски език. Ограниченията в пътуването може да ги възпре, въпреки че университетът е осигурил възможност всички дейности да се случват дистанционно – от кандидатстването, през записването до обучението и полагането на изпити. „Но все пак условията не са нормални и всичко това няма как да се отрази положително, тоест ще има негативни влияния. Доколко силни ще бъдат тези негативни влияния, ще стане ясно в края на кампанията, в края на месец юли“, каза проф. д-р Стоян Маринов.

Повече подробности, чуйте в звуковия файл.


Вижте още

Полк. Станчев: Почит към героите не само на празник, България ще я има и в бъдеще

Каквото и да направим, никога няма да бъде достатъчно, за да възкресим славата и паметта на българските войни. Това каза в Деня на храбростта и празник на Българската армия полк. о.р., доц. д-р Станчо Станчев, председател на Военноисторическата комисия, преподавател във Военна академия "Георги С. Раковски" в предаването „След първото..

публикувано на 07.05.21 в 22:49
Храм

Потомците на първия свещеник: Да уважаваме другите, за да бъдем уважавани и ние

Да уважаваме другите, за да бъдем уважавани и ние. Това е посланието, което се предава през поколенията, напред във времето, в рода на първия свещеник в Кърджали, първият предстоятел на централния храм „Св. Георги Победоносец“ – отец Георги Стоянов Голямбатков. „Да си потомък на такъв виден българин е отговорност“. Това каза в деня на..

публикувано на 07.05.21 в 22:06

"Светулки" - спектакъл за пътя към изгубените ценности и победата на Светлината

На 7 май, от 19.00 часа в Дома на културата в Кърджали ще се състои премиерата на спектакъла „Светулки“ по идея на Мехмед Билял. Автор и режисьор е Тезджан Ферад–Джани.  Участват: Магдалена Славчева, Бахар Якуб, Исмаил Ходжев, Симеон Чаушев, Якуб Якуб. Майстор кукла е Елена Маркарян. Хореографи са Магдалена Славчева и Мехмед Билял.  Входът е..

публикувано на 05.05.21 в 10:00

Минко Ангелов: Следващият парламент може да е още по-фрагментиран

Възможно е в следващото, 46-то Народно събрание, да влязат още повече партии, да е още по-фрагментирано и да е още по-трудно да излъчи правителство, което да заработи. Тази лична прогноза допусна в сутрешния блок на Радио Кърджали Минко Ангелов, депутат от коалиция „Изправи се! Мутри вън!“, избран от 29-ти МИР, Хасково. Според него ИМВ ще..

публикувано на 30.04.21 в 22:48

Най-младият талант на "Арда" Радослав Узунов: Искам да прославя България някой ден

Футболистът на "Арда"-Кърджали Радослав Узунов влезе в историята на българския футбол като най-младият играч, дебютирал в родното първенство - едва на 15 години и 30 дни, и така "счупи" 60-годишен рекорд. До момента постижението се държеше от Янко Кирилов, който влиза в игра за "Левски" срещу "Миньор" (Пк) през 1961 г., когато е на 15 години и..

публикувано на 28.04.21 в 15:20

Пътят от Аврен за Гърция, път за никъде

Вече 16 години пътят от крумовградското село Аврен към Гърция е път за никъде. Асфалтовото шосе започва от селото,вие се шест километра в посока границата и свършва в телена ограда, зад която е гръцката държава. На ширналата се оттатък зелена поляна едва личи чакълиран път, прораснал с трева, който някога, преди повече от 60 години, е използван..

публикувано на 28.04.21 в 14:14
Джемал Емурлов,

Пенка Атанасова: Картините на Джими разкриват душата на Родопите

За седма година Общински детски комплекс обявява областен конкурс за д етска рисунка на тема „Родопски багри” , в памет на именития кърджалийски художни к Джемал Емурлов - Джими . Конкурсът е включен в културния календар на община Кърджали, организатори са общината, Общинският детски комплекс и СУ „Владимир Димитров - Майстора”, с..

публикувано на 28.04.21 в 12:31