Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Маринов: Нужна е по-агресивна кампания за привличане на туристи

Проф. д-р Стоян Маринов
Снимка: Личен фейсбук профил


Бизнесът е доста притеснен от неясната обстановка. „Не знаем какво да очакваме. Обявена е дата за откриване на сезона – 1 май, но много от обстоятелствата, свързани с пътуванията на чужденци в България пък и на българи в чужбина са неясни“. Това каза проф. д-р Стоян Маринов, водещ преподавател по управление на туризма в Икономически университет – Варна и член на Управителния съвет на Варненска туристическа камара в предаването „След първото кафе“ на Радио Кърджали.

Надеждите са до края на април заразените с коронавирус да намалеят и ситуацията да се подобри.

Бизнесът по Северното Черноморие подготвя писмо  до новите управляващи, които и да са те, с искания да бъдат ясно уточнени правилата за посещение на нашето Черноморие от летовници от трети страни, които са извън ЕС – Русия, Великобритания, Израел, защото това са основни емитивни пазари за България, каза проф. Маринов.

От туристическия бранш очакват също ясни правила за субсидиране на частни полети – трета фаза. „Настоява се за една по-агресивна маркетингова кампания на основните ни емитивни пазари – предимно Германия, Полша, а и Русия, и Великобритания“, допълни професорът.

Бизнесът изразява притесненията си от ниския процент на ваксинирани у нас. Ваксинирането би внесло известно успокоение, както в туристите, които ще предпочетат да дойдат в България, така и в работещите в сферата на туризма, поясни проф. Маринов.

„Има доста проблеми, които в краткосрочен аспект трябва да бъдат решавани, за да се надяваме на някакъв туристически сезон“, категоричен е специалистът.

Доста от работещите в сферата на туризма изразяват желание да се ваксинират, защото знаят, че това е един от начините сезонът да се случи. Има такива, които проявяват предпочитания към определена ваксина.

В момента България не е достъпна поради ограниченията и неяснотите. Здравното министерство да даде яснота при какви правила и регламенти туристите от чужбина ще посещават нашето Черноморие. Питанията са свързани с това – ще важат ли сертификатите за ваксина или ще се изискват задължително PSR тестове, или кои от тестовете ще се признават и др. под.

Имаме една положителна новина, че ще се издават многократни визи и то за по-кратко време, което ще улесни записванията „в последната минута“, но всичко това трябва да се реализира на практика, за да имаме позитивни послания към пазарите, от които очакваме туристи, каза проф. д-р Маринов. По думите му, нашите конкуренти от Гърция, Турция, Кипър, Черна гора, Албания, които не са в ЕС, действат доста агресивно. Има какво да се желае по отношение нашите маркетингови кампании, счита експертът.

Нужно е страната ни да информира широко какви мерки са предприети за гарантиране на здравословни условия в курортните комплекси у нас. Добър пример са двете летища във Варна и в Бургас, получили сертификати за добри здравословни практики от авторитетни международни организации. Този факт трябва да се разпространява на емитивните пазари, за да знаят партньорите, туристите, че в България се взимат мерки и по летищата, и в курортите, и в конкретните туристически обекти и хотелите за създаване на условия, отговарящи на световните стандарти.

„Хората от бранша са притеснени от цялата тази неизвестност, която е в целия Европейски съюз и оттам във всяка една страна. Всичко това създава несигурност в бизнеса“, коментира проф. Стоян Маринов. Всички се молят заболеваемостта да спадне, за да се осъществи сезонът поне от юни – юли месец нататък. В противен случай много хора ще останат без работа, а това не е добре за икономиката като цяло“, каза Стоян Маринов.

Поради липса на работа, част от квалифицирания персонал се преориентира към други отрасли и други сектори на икономиката, потвърждава професорът. И допълва, че особено хора, които владеят по един или по няколко чужди езика са се ориентирали към кол центрове, към сектори, които нямат сезонен характер и ще бъде доста трудно да се осигури необходимия персонал през следващите една – две години.

Има доста голяма неизвестност и по посока интереса на кандидат-студентите към специалностите, свързани с туризма, коментира водещият преподавател от Варненския икономически университет. „При всички случаи пандемията се отрази негативно и върху настроенията на младите хора, тяхната готовност да се реализират в този сектор“, коментира специалистът.

Когато всичко отшуми, проф. Маринов прогнозира бурно възраждане на туристическия бранш, защото „хората са петимни да пътуват“. Това ще предизвика и обратното завръщане на избягалите от сектора, още повече, че напрежението в интересните сега сектори – кол центрове, банки и др., привлекли хората от туризма, не е по-малко, а заплатите на много от местата не са по-високи, дори напротив, сочат анализи.

Ако се случи все пак добър сезон, кадровият проблем ще се засили. Поради ограниченията за пътуване не могат да дойдат чуждестранните студенти от азиатските държави, като Казахстан, Киргистан, на чиято работна сила се разчита по нашето Черноморие в последните години.

За сега няма индикации за отлив на кандидат-студенти от специалност „Туризъм“ в Икономически университет – Варна, но тревога се прокрадва у академичните среди, тъй като разбират, че пандемията няма как да не се отрази. Яснотата ще дойде с приключването на кандидат-студентската кампания в края на юли.

Около 10 % от студентите по специалност „Туризъм“ са чуждестранни. В Икономическия университет има специалност „Международен туризъм“ с преподаване на руски език, а студентите са изцяло от страни, където се използва руски език. Ограниченията в пътуването може да ги възпре, въпреки че университетът е осигурил възможност всички дейности да се случват дистанционно – от кандидатстването, през записването до обучението и полагането на изпити. „Но все пак условията не са нормални и всичко това няма как да се отрази положително, тоест ще има негативни влияния. Доколко силни ще бъдат тези негативни влияния, ще стане ясно в края на кампанията, в края на месец юли“, каза проф. д-р Стоян Маринов.

Повече подробности, чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Георги Кулов: Генерират се политически скандали, които да ерозират управлението на страната

Политически страсти и скандали разтресоха България в последните 24 часа - служебният министър поиска смяна на двама министри, опозицията поиска вот на недоверие на служебния кабинет, ПП-ДБ обмисля да поиска оставката на председателя на Народното събрание, управителят на Здравната каса подаде оставка, бившият вече главен секретар на МВР Живко..

публикувано на 19.04.24 в 16:07
Ани Стоянова

Пациентите в Кърджали избягват да подават сигнали и жалби

От 2007 година на 18 април се отбелязва Европейският ден за правата на пациента.  Идеята е на този ден да се прави равносметка как се прилагат основните пациентски права, формулирани в Европейската харта на правата на пациентите. Акцентите са профилактиката и правото на достъп до висококачествени здравни услуги. В област Кърджали..

публикувано на 19.04.24 в 12:45

Един "по-див ден" и наблюдение на лешояди, елени и зубри предлага "По-диви Родопи"

Един "по-див ден" ви очаква, ако откликнете на поканата на Фондация "По-диви Родопи" за еднодневна опознавателна разходка и наблюдение на диви животни на територията на Дивечовъден участък "Студен кладенец". Проявата е посветена на Деня на Земята и е отворена към всички природолюбители и търсачи на различни усещания. Събитието е и продължение на..

публикувано на 19.04.24 в 11:39

Георги Георгиев: Хората разбраха, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС

Предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители за Народно събрание, насрочени на 9 юни 2024 г., ще бъдат по-различни, защото хората са разбрали, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС. Това каза депутатът и областен координатор за Кърджали и Хасково от ПП „Възраждане“ Георги Георгиев...

публикувано на 17.04.24 в 15:25

В Момчилград направиха първите номинации за кандидат-депутати на ДПС

Започнаха разширените заседания на ДПС по общини, на които се правят номинации за кандидати за народни представители за листата на Движението в 9-ти Многомандатен район Кърджали за извънредните парламентарни избори на 9 юни. След Момчилград, където заседаваха във вторник, 16 април, днес (сряда, 17 април) се събират партийният актив,..

публикувано на 17.04.24 в 11:57

Родопчани се завръщат към традиционния поминък в региона - тютюна

Наблюдава се  завръщане на родопчани към традиционния поминък в региона  - тютюна. Заради повишения интерес към тютюнопроизводството и трудния набор на документи за регистрация , в две  писма от НАТ  настояват пред Министерството на земеделието и храните за удължаване на срока за вписване  на тютюнопроизводителите в регистъра . През..

публикувано на 16.04.24 в 11:33
Цвета Караянчева

Караянчева: До края на месеца ще са ясни кандидатите за депутати на ГЕРБ

 “Тревожно е това, което наблюдаваме с хора, които изпълняват висши държавни длъжности и тяхното поведение е много неприятно. Очакваме компетентните органи да се произнесат.” Като динамична, интересна и тревожна определи ситуацията в страната в момента областният лидер на ГЕРБ Кърджали Цвета Караянчева. Според нея предсрочните парламентарни избори са..

публикувано на 11.04.24 в 15:33