Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Собствениците на опасни сгради плащат за премахването им

Самосрутващи се сгради в района на пазара в Кърджали застрашават минувачи
Снимка: Галина Стефанова

Задължение на собственика на сграда, която е опасна, самосрутваща се, е да сигнализира в общината и да поиска премахването й. Това казва законът. Няма как трето лице да се намеси в чуждата собственост, коментира инж. Катя Митовска, зам.-кмет по строителството в Община Кърджали.

Специална комисия от общинската администрация прави оглед на реалното техническо състояние на сградата и дава предписание за укрепването или събарянето й. Финансовото задължение е отново на притежателя на имота.

Трудностите се появяват, когато собствениците или техни наследници не са в съответното населено място, не могат да бъдат издирени и информирани. Съгласно закона, общината премахва опасната сграда за своя сметка и след това с иск трябва да си възстанови от собственика изразходваните средства, обяснява инж. Митовска. До момента няма такъв случай в община Кърджали.

Самосрутващи се сгради са били укрепени, за да се гарантира безопасността на строителите, работещи в района на пазара в областния град, където се извършва ремонт на уличното платно и тротоарите. Разходите са поети от строителната фирма.

За опасните сгради на бившето предприятие за преработка на тютюн е връчено предписание на собствениците. От тяхна страна има заявено инвестиционно намерение и вероятно скоро ще предприемат премахването на постройките, допусна инж. Митовска.

Още по-сложна е процедурата, когато опасната сграда е паметник на културата.


Не са малко изоставените сгради по селата в общината, които с времето стават опасни, защото се рушат.

Напоследък обаче се забелязва тенденция за реновиране на къщите, които с години пустеят. Една от причините е, че нашенци, изселили се преди години в Турция, а и в други държави, сега започват постепенно да се завръщат по родните места.

Такива са наблюденията на зам.-кмета по строителството в Община Кърджали инж. Катя Митовска.

Повече подробности, чуйте в звуковите файлове.Вижте още
Снимката е от втория рожден ден на Радиото

Екипът: Рецептата е любовта. Най-доброто предстои

За петия рожден ден на Радио Кърджали част от екипа гостува в предаването "На чаршията, в чата". Върнахме се в спомените назад. Припомнихме си началото, трудностите, забавни моменти, гафове, които няма да забравим. В края всеки описа своето виждане за идните пет години на Радиото. Чуйте: Петя Тенева Началото..

публикувано на 12.05.21 в 22:07

Сейнур Мюмюн: За да си медицинска сестра, освен всичко друго трябва да имаш и едно голямо милосърдно сърце

За да си медицинска сестра, освен всичко друго трябва да имаш едно голямо милосърдно сърце. Това коментира Сейнур Мюмюн, главната сестра на многопрофилната болница в Кърджали по повод Деня на сестринството. На Международния ден на сестринството в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" организират скромна церемония. Заради пандемичната обстановка, тя ще бъде в тесен..

публикувано на 12.05.21 в 13:31
Началото на акцията по почистването е поставено със залепване на специални стикери

Екоентусиаст: Не санкции, а акции за почистване ще променят съзнанието на хората

Около 11 тона отпадъци събраха млади кържалийци в зоната за отдих край язовир „Кърджали“ в района на с. Главатарци. Акцията по почистването се проведе през уикенда. На изключително разнообразни и доста интересни находки са се натъкнали ентусиастите, сред които и гости на Източните Родопи, съобщи главният инициатор Мария Димитрова...

публикувано на 11.05.21 в 23:22

„Гласът на Турция” излъчва на български език от 1938 г.

„Гласът на Турция” е част от държавното радио и телевизия ТРТ, което излъчва емисии на 41 езика, включително и на български. В тях се дава информация за събития в Турция и по света. Слуша се от говорещи български език в югоизточната ни съседка и в Европа. Радиовълните стигат дори до корабите в Тихия океан, казва Гюнай Юзгюр, който отговаря за..

публикувано на 11.05.21 в 16:25

Полк. Станчев: Почит към героите не само на празник, България ще я има и в бъдеще

Каквото и да направим, никога няма да бъде достатъчно, за да възкресим славата и паметта на българските войни. Това каза в Деня на храбростта и празник на Българската армия полк. о.р., доц. д-р Станчо Станчев, председател на Военноисторическата комисия, преподавател във Военна академия "Георги С. Раковски" в предаването „След първото..

публикувано на 07.05.21 в 22:49
Храм

Потомците на първия свещеник: Да уважаваме другите, за да бъдем уважавани и ние

Да уважаваме другите, за да бъдем уважавани и ние. Това е посланието, което се предава през поколенията, напред във времето, в рода на първия свещеник в Кърджали, първият предстоятел на централния храм „Св. Георги Победоносец“ – отец Георги Стоянов Голямбатков. „Да си потомък на такъв виден българин е отговорност“. Това каза в деня на..

публикувано на 07.05.21 в 22:06

"Светулки" - спектакъл за пътя към изгубените ценности и победата на Светлината

На 7 май, от 19.00 часа в Дома на културата в Кърджали ще се състои премиерата на спектакъла „Светулки“ по идея на Мехмед Билял. Автор и режисьор е Тезджан Ферад–Джани.  Участват: Магдалена Славчева, Бахар Якуб, Исмаил Ходжев, Симеон Чаушев, Якуб Якуб. Майстор кукла е Елена Маркарян. Хореографи са Магдалена Славчева и Мехмед Билял.  Входът е..

публикувано на 05.05.21 в 10:00