Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Юристите в България отбелязват професионален празник

Снимка: Ани Петрова, БНР

16 април е Ден на Българската конституция и професионален празник на юристите и съдебните служители в България. Денят се отбелязва от 1991 г. по инициатива на Съюза на юристите в България. 
Като българи и като юристи на този ден ние отдаваме заслужена почит на тези велики възрожденски умове, които са участвали в Учредителното събрание, което се е провело във Велико Търново, и са дали живот на тази напредничава първа българска конституция. Затова като юристи празнуваме на този ден, каза за Радио Кърджали адвокат Теодора Белева. Според нея адвокатската професия е достойна за уважение, тя не е лека. Ние като адвокати също със сила и убеденост се борим за това да утвърдим законността и справедливостта, каза Теодора Белева.

Повече чуйте в звуковия файл. 

Вижте още

Италия отменя задължителната карантина за пристигащи от България със зелен сертификат

Властите в Италия отменят задължителната карантина за пристигащите от България в периода от 16 май до 30 юли. Българските граждани трябва да представят „зелен сертификат“, който доказва, че имат отрицателен тест за COVID-19 – молекулярен или антигенен, взет чрез проба от носоглътката и направен до 48 ч. преди влизането им в страната. Ако не представят..

публикувано на 15.05.21 в 14:34

10 са новите случаи на коронавирусна инфекция в областта

10  са новите случаи на КОВИД-19 в област Кърджали, по 11 са новите случаи в Хасково и Смолян.  518 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 14 126 теста през изминалото денонощие. Положителните проби са 3,7 процента от всички изследвани, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. За първи път от началото на третата..

публикувано на 15.05.21 в 14:32

Политическите сили не се споразумяха за позициите в РИК

Политическите сили в Кърджали не се споразумяха кой да оглави Районната избирателна комисия за вота на 11 юли. На проведените днес публични консултации при областния управител Никола Чанев за председател на РИК бяха подадени две кандидатури - на Величка Георгиева от коалиция „БСП за България“ и на Красимир Бибиновски от „Изправи се! Мутри вън“. Други..

публикувано на 15.05.21 в 14:30

Тържествата по случай 24 май в СУ "Отец Паисий" ще се проведат по график

 За да се избегне струпване на ученици, тържествата по случай 24 май в СУ "Отец Паисий" Кърджали ще бъдат разделени. Съставен е график, по който учениците от различните класове ще  отбележат успехите през настоящата учебна година, ще бъдат връчени грамоти и медали на отличилите се. Това съобщи директорът Златко Атанасов.  На 17 май ще   бъдат..

публикувано на 14.05.21 в 17:56
Снимката е илюстративна

Силна градушка падна в община Черноочене

Силна градушка е паднала в община Черноочене по-рано днес. Кадри в социалната мрежа разкриват как част от пътищата са побелели.  Градушката е била дребна, но много интензивна и за кратко време, твърдят местни хора. В района между Хасково и Кърджали също имаше градушка, но по-слаба.  Към момента няма данни за инциденти и поражения от падналите ледени..

публикувано на 14.05.21 в 17:16

Доброволци ще почистят бреговата ивица на язовир Студен кладенец в неделя

В неделя, 16 май, доброволци ще почистват бреговата ивица на язовир Студен кладенец в района под село Широко поле. Инициативата е част от кампанията на  Грийнпийс за опазването на водните ресурси на България под мотото "Избери водата" и за почистване на любими места край водоемите в страната. Освен да светне брега, организаторите в Кърджали си поставяме..

обновено на 14.05.21 в 15:53

ЦИК определи възнагражденията на членовете на изборните комисии

105 лева ще е еднократно възнаграждение за председател на секционна комисия и 80 лева за член, реши Централната избирателна комисия. За участие в получаване на устройствата за гласуване, изборните книжа и оборудване на секции ще се платят по 15 лева допълнително и по 30 лева за предаване на изборни книжа. За работа в секция с машина..

публикувано на 14.05.21 в 15:15