Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Стопани могат да кандидатстват за застраховане на реколтата от винено грозде

Снимка: pixabay.com

От 17 май до 15 юни 2021 г. ще се проведе прием на заявления за предоставяне на финансова помощ по мярка „Застраховане на реколтата“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор (НППЛВС) 2019 – 2023 г. По мярката ще се подпомага застраховането на реколтата от лозя с винени сортове грозде. Допустими за финансиране са застрахователни рискове като неблагоприятни климатични условия (слана, буря, градушка, заледяване, силен и проливен дъжд и тежка суша), природни бедствия, загуби, причинени от животни, болести по растенията или нашествия от вредител, както и загуби, причинени от пандемии при хората.

За подпомагане могат да кандидатстват гроздопроизводители - физически или юридически лица, както и групи и организации на физически или юридически лица. Преди подаването на документи в ДФ „Земеделие“ производителите трябва вече да са застраховали реколтата си в избрана от тях застрахователна компания.

Финансовата помощ, която кандидатите могат да получат, представлява процент от застрахователната премия, в зависимост от вида застраховка, която са сключили. До 80 % от стойността на застрахователните премии ще получават производители за застрахователни полици, включващи загуби, причинени от природни бедствия. До 70 % ще бъде подпомагането за кандидати, застраховали реколтата си срещу неблагоприятни климатични условия, загуби, причинени от животни, болести по растенията или нашествия от вредител и загуби, причинени от пандемии при хората, също така и лицата, сключили комбинирана застраховка за неблагоприятни климатични условия и природни бедствия.


Вижте още

506 са новите случаи на коронавирус в страната, в Кърджали - 2

506 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 11 247 теста, показват данните в Единния информационен портал. Положителни са 4,5% от направените проби. В Кърджали новозаразените са 2-ма , в  областите Хасково и   Смолян  новите случаи са по 14. Починалите с Covid-19 са 44, а 2853 са отчетени като оздравели. В болница..

публикувано на 14.05.21 в 08:23

Спортистките от "Юнак" - Ардино на вицешампионки по тенис на маса

Ардинският спортен клуб „Юнак“ стана вицешампион на България в спорта тенис на маса при жените. Това е исторически успех за младите възпитанички на треньора Бейхан Емин. Последният кръг от отборната надпревара по тенис на маса от Държавното първенство за жени се проведе през уикенда във Варна. Шампион на България е „Корабостроител“ (Варна)...

публикувано на 14.05.21 в 10:30

ВМРО иска президентска република

ВМРО иска президентска република. Това стана ясно след приключилото заседание на Изпълнителния комитет на партията. Под каква форма ще се яви ВМРО на предсрочните избори все още категорично не е решено, но има няколко варианта. Единият е партията да се яви самостоятелно, за което партията ВМРО отново е подготвена. Вторият, който е по-предпочитан, е..

публикувано на 13.05.21 в 15:05

Мюсюлманите празнуват Рамазан байрам

Днес започна мюсюлманският празник Рамазан байрам. Настъпването му беше възвестено рано тази сутрин във всички джамии у нас с голяма молитва и при спазване на противоепидемичните мерки. За празника в Кърджали отвори врата една от най-големите джамии в Родопите, която може да събере 1200 вярващи. За мюсюлманите Рамазан байрам е ден на прошка и..

публикувано на 13.05.21 в 11:43

Mайка и син загинаха от токов удар в дома си

Джебелското село Припек е в шок, след като вчера майка и син загинаха от токов удар в дома си. Трагичният инцидент е станал в късния следобед на 12 май. Вероятно технически проблем в бойлера е довела до смъртта на двамата. 15-годишното момче е влязло в банята да се изкъпе и след минути е започнало да вика за помощ. Майката се е втурнала да помогне с..

публикувано на 13.05.21 в 10:59

В Кърджали кметът, мюфтията и попа изпиха традиционното Байрамско кафе

Станалото традиционно пиене на кафе, инициирано от кмета на Кърджали Хасан Азис, и днес събра на една маса духовните водачи на мюсюлманите и християните в общината. След празничния Байрамски намаз в новата джамия районният мюфтия Басри Еминефенди и енорийският свещеник отец Петър изпиха по чаша кафе с Хасан Азис, с което показаха взаимност и..

публикувано на 13.05.21 в 10:50

15 са новозаразените с Ковид-19 в Кърджали през последното денонощие

657 са общо новите случаи в страната. Направени са над 11 000 теста. Това са близо 6% от изследваните. 526 души остават за лечение в интензивно отделение. Оздравелите са над 3500. Починалите за последните 24 часа са 46. Направени са над 36 000 дози от ваксините срещу COVID-19. Така общият брой поставени дози у нас вече мина един милион.

публикувано на 13.05.21 в 10:40