Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Вълев: Държавата отново иска ние да платим реформата, която въвежда

Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара
Снимка: Личен фейсбук профил


Причините за отлагането на електронните рецепти са две – манталитет и лошо комуникиране на предстоящата новост, счита магистър-фармацевт Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара (НАК).

„Някак по български, независимо, че наредбата беше пусната в края на миналата година, има хора, които до последно чакат нещо да се случи“, каза Вълев в сутрешния блок на Радио Кърджали.

„Огромна част от мерките, които се взимат, вкл. тази, която е много положителна, много добра, всяко правителство би се гордяло, че я е постигнало, по никакъв начин не беше комуникирана нито с гражданите, нито с фармацевтите, нито с лекарите и бяхме оставени сами да се сетим, че трябва да направим нещо“, посочи като втора причина Вълев.

Според специалиста, плюсовете на електронните рецепти са изключително много. От една страна, ще отпадне необходимостта пациентите да опазват от изгубване, да разнасят хартиен документ, да го представят на място в аптеката. Електронният документ е наличен в електронната система и може да бъде извикан и изпълнен в срока на валидност на рецептата без да се налага на пациента да полага усилия за опазването му, коментира магистър-фармацевтът. Получаването на лекарство чрез е-рецепта ще става след като се появи пациента или негов представител и бъде идентифициран по ЕГН.

„Втората страна е свързана с възможността на база на електронната рецепта, и това са следващите стъпки в електронното здравеопазване, да се изгради т.нар. електронно досие на пациента, в което всеки, в бъдеще време, предписващ лекар, ще може да види историята на предписваните лекарства и така много по-адекватно и много по-точно да прецени каква да е бъдещата лекарствена терапия. Знаете, има немалко пациенти, които не си спомнят с какво са лекувани или пък им е трудно да осъзнаят какво точно са вземали, като лекарства и когато се появят в една реална ситуация, не могат да възпроизведат какво са вземали, кога са вземали и т.н. Същото нещо ще може да го вижда и фармацевта, а знаете, че най-важната роля на фармацевта в аптеката е т.нар. контрол на лекарското предписание. Ако дойдете при мен и отворим досието на пациента, ще можем да видим, че лекарството, което сега Ви е предписано не е адекватно на другите лекарства, които взимате и бихме могли да вземем решение за коригиране, спиране на дадено лекарство, ако то, потенциално, би увредило пациента. Така че, електронното здравеопазване има изключително много позитиви, сравнено с хартията. Най-малкото нещо, което всички знаят е, че в аптеките, към текущия момент, понякога има сериозни проблеми да разчетем какво точно е предписал лекаря и това създава предпоставки за допускане на грешки“, каза Вълев.

Очевидно има необходимост някъде да се донапаснат софтуери, да се окомплектова изцяло оборудването, тъй като подписването на всички тези документи ще става с електронен подпис. Системата, като цяло, е готова, аптеките са готови за електронното здравеопазване, категоричен е председателят на НАК. „Мога да отчета, че най-после, в продължение на 15 години ние мечтаехме да има електронно здравеопазване, пристъпваме към тези стъпки“, не крие задоволството си специалистът.

Ако определеният към момента срок за въвеждане на електронните рецепти не претърпи промяна, това означава, че от 1 юли лекарите няма да могат вече да изписват хартиени рецепти, но издадените вече такива ще бъдат валидни до изтичане на техния 6-месечен максимален срок. Всяка една рецепта има срок на предписване максимално до шест месеца, съобщи Антон Вълев. „Може да бъде еднократно, за десет дни, за петнадесет дни, но не може да бъде за повече от шест месеца. И нека всички пациенти знаят, че дългосрочно вече няма да могат да идват с рецепта, която е  писана от някакъв техен познат през 80-те години и да помолят да бъде изпълнена, защото тя просто не е валидна“, предупреди магистър-фармацевтът.

За сега на хартия остават т.нар. „зелена“ и „жълта“ рецепти, с които се изписват наркотични лекарства. Те ще бъдат въведени в електронен вариант след като системата бъде тествана достатъчно време и бъдат изчистени всякакви евентуални проблеми. Друго изключение са някои лекарства, които се отпускат по линия на републиканския бюджет, но това са изключително малък брой лекарствени продукти, допълни Вълев.

С въвеждане на електронните рецепти, всички лекарствени продукти ще се получават само чрез тях, включително такива, които според пациентите са безобидни, като например витамините.

Друга болна тема, свързана с въвеждането на е-рецептите е „защо винаги реформите, които прави държавата, очаква да бъдат платени от самите участници в нея“, каза Антон Вълев. И посочи като други примери в тази посока – въвеждането на системата за верификация на лекарствените продукти от аптеките, а също и системата за електронно следене на количествата против реекспорт. „Всичко това беше платено с бюджета на самите аптеки“, припомни председателят на НАК. „Сега, въвеждането на електронното здравеопазване ще бъде платено с бюджета на аптеките в частта му софтуер за аптеки и ще бъде платено с парите на лекарите, които трябва да предписват лекарства. Държавата пак по никакъв начин не е предвидила и една стотинка финансиране за нас“, категоричен беше Вълев и допълни, че не изключва една от причините за забавянето на въвеждането на е-рецептите да е и финансова при част от участниците в тази реформа. Според него е крайно време „държавата освен да иска, трябва да започне вече и да дава на бизнеса, на медицинските лица, на аптеките и на всички, които всъщност подсигуряват тази  преотстъпена държавна поръчка. Изведнъж се оказва, че ние трябва да изпълним фантазията на някой от управлението, като той си запазва финансирането за себе си за командировки или за нещо друго, но за самата реформа няма финансиране. Крайно време е в държавата да има хора, които не си мислят само, че нещата ще станат с  щракане на пръсти, а трябва да направят един проект“, заяви Вълев. „Ние не се сърдим толкова, че в бюджета на министерството няма пари за нас, ние се сърдим, че никой не е предвидил да има такива пари там“, допълни магистър-фармацевтът.

Според Вълев, аптеките вече са вложили достатъчно средства и са осигурили необходимата електронна свързаност в цялата страна, така че електронното здравеопазване, вкл. преминаването към електронна рецепта, към момента технически да не е проблем дори в малките и отдалечени населени места. По-важно е да не се получават сривове в системата.

Вълев разкри, че вижда два големи проблема, които държавата трябва да реши. „На първо място това е подсигуряване на сигурността на тези данни, които влизат в този виртуален облак, в който ще се намират електронните рецепти, за да не се случи казуса на изтичане на данни от НАП. И другото нещо е системите да работят безотказно, така че да можем денонощно да достъпваме, а да не се окаже, че между 1 часа и 3 часа няма никой в централния сървър и ние не можем да изпълним лекарското предписание“, коментира Вълев.

Той допълни, че е крайно време „да призовем българския гражданин да бъде активен, да се информира и да заеме активна гражданска позиция, защото ние няколко пъти казахме, че съществуват проблеми и твърдя, че досега гражданите не застанаха нито зад нас, като аптечен бранш с искания в полза на пациентите, нито застанаха зад лекарите. Не е достатъчно да застанем вечерта на прозореца и да пляскаме с ръце. Трябва да излезем на протести, трябва да излезем с искания, трябва да излезем с подписки и трябва да кажем – ние искаме власт такава, която да подсигури нашите лекари, нашите аптекари, да бъдат финансирани да могат да работят, защото, когато на нас ни се наложи, ние да можем да ползваме техните услуги спокойно“, отправи упрек и към обществото председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев в предаването „След първото кафе“ на Радио Кърджали.

Повече можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Момчилград се подготвя за среща на роднини от цял свят

Международната среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми"  ще се проведе от  22 до 27 юли . Проявата се организира от община Момчилград за 15-и път. По традиция хиляди момчилградчани, пръснати по целия свят,  се завръщат в родния край в последната седмица на юли . Благодарение на нея веднъж в годината се  събират роднини, приятели и..

публикувано на 23.04.24 в 09:55

Развиват туризма в Кърджали с 85 000 лева

85 хил. лв. са предвидени в бюджета тази година за изпълнение на Програмата за развитие на туризма на община Кърджали.  Финансовата рамка е формирана на база предходната година, събраните данъци от туризма.  Предстои експерти от общинската администрация, след като обходят туристическите обекти, да изготвят доклад за необходимите мерки. Докладът..

публикувано на 21.04.24 в 11:27

2-ри май ще бъде неучебен ден в цялата страна

МОН ще предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че днешното решение на просветното ведомство..

публикувано на 19.04.24 в 12:40

Петролът поскъпна за кратко след израелската въздушна атака по Иран

Петролът поскъпна, но само за кратко, с близо 3% след първоначални информации за израелски атака с ракети по цели в Иран като ответен удар на иранската въздушна атака по Израел през миналия уикенд. Последва обаче париране на голяма част от първоначалното рязко поскъпване на "черното злато", след като се появиха информации, че не е..

публикувано на 19.04.24 в 11:05
Васил Анастасовски, яз. Студен кладенец

Фондация организира поход около язовир "Студен кладенец"

Фондация „По-диви Родопи“ организира на 21 април- неделя, еднодневен преход с наблюдение на диви животни в района на язовир "Студен кладенец".  Разходката стартира в 10:00 часа. Събитието е във връзка с Международния ден на Земята, който се отбелязва на 22 април. Организаторите ще разкажат повече и за всички дейности за защитата на природата...

публикувано на 17.04.24 в 15:58

Открит урок по конституция изнесе Цвета Караянчева в Кърджали

Пред пълна зала с ученици и преподаватели, председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева изнесе открит урок по конституция. Поводът бе 145 години от приемането на Търновската конституция , а бедеда се състоя в Рагионалния исторически музей в Кърджали.  Присъстващите научиха интересни факти, свързани с Учредителното събрание във Велико..

публикувано на 16.04.24 в 17:38
рокери мотори

Празниците на Харманли започват с "Магията на хляба"

Празниците на Харманли започват с изложба "Магията на хляба". Това се съобщава на сайта на общината, където е качена и програмата за Деня на града - 2 май.  Афишът предвижда изложби, творчески вечери, прожекция на филм и среща със снимачния екип. Мотористи от местния клуб "Чакалите" ще изнесат шоу, както и ще направят почетна обиколка на града на 27..

публикувано на 15.04.24 в 17:21