Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Антон Вълев: Държавата отново иска ние да платим реформата, която въвежда

Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара
Снимка: Личен фейсбук профил


Причините за отлагането на електронните рецепти са две – манталитет и лошо комуникиране на предстоящата новост, счита магистър-фармацевт Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара (НАК).

„Някак по български, независимо, че наредбата беше пусната в края на миналата година, има хора, които до последно чакат нещо да се случи“, каза Вълев в сутрешния блок на Радио Кърджали.

„Огромна част от мерките, които се взимат, вкл. тази, която е много положителна, много добра, всяко правителство би се гордяло, че я е постигнало, по никакъв начин не беше комуникирана нито с гражданите, нито с фармацевтите, нито с лекарите и бяхме оставени сами да се сетим, че трябва да направим нещо“, посочи като втора причина Вълев.

Според специалиста, плюсовете на електронните рецепти са изключително много. От една страна, ще отпадне необходимостта пациентите да опазват от изгубване, да разнасят хартиен документ, да го представят на място в аптеката. Електронният документ е наличен в електронната система и може да бъде извикан и изпълнен в срока на валидност на рецептата без да се налага на пациента да полага усилия за опазването му, коментира магистър-фармацевтът. Получаването на лекарство чрез е-рецепта ще става след като се появи пациента или негов представител и бъде идентифициран по ЕГН.

„Втората страна е свързана с възможността на база на електронната рецепта, и това са следващите стъпки в електронното здравеопазване, да се изгради т.нар. електронно досие на пациента, в което всеки, в бъдеще време, предписващ лекар, ще може да види историята на предписваните лекарства и така много по-адекватно и много по-точно да прецени каква да е бъдещата лекарствена терапия. Знаете, има немалко пациенти, които не си спомнят с какво са лекувани или пък им е трудно да осъзнаят какво точно са вземали, като лекарства и когато се появят в една реална ситуация, не могат да възпроизведат какво са вземали, кога са вземали и т.н. Същото нещо ще може да го вижда и фармацевта, а знаете, че най-важната роля на фармацевта в аптеката е т.нар. контрол на лекарското предписание. Ако дойдете при мен и отворим досието на пациента, ще можем да видим, че лекарството, което сега Ви е предписано не е адекватно на другите лекарства, които взимате и бихме могли да вземем решение за коригиране, спиране на дадено лекарство, ако то, потенциално, би увредило пациента. Така че, електронното здравеопазване има изключително много позитиви, сравнено с хартията. Най-малкото нещо, което всички знаят е, че в аптеките, към текущия момент, понякога има сериозни проблеми да разчетем какво точно е предписал лекаря и това създава предпоставки за допускане на грешки“, каза Вълев.

Очевидно има необходимост някъде да се донапаснат софтуери, да се окомплектова изцяло оборудването, тъй като подписването на всички тези документи ще става с електронен подпис. Системата, като цяло, е готова, аптеките са готови за електронното здравеопазване, категоричен е председателят на НАК. „Мога да отчета, че най-после, в продължение на 15 години ние мечтаехме да има електронно здравеопазване, пристъпваме към тези стъпки“, не крие задоволството си специалистът.

Ако определеният към момента срок за въвеждане на електронните рецепти не претърпи промяна, това означава, че от 1 юли лекарите няма да могат вече да изписват хартиени рецепти, но издадените вече такива ще бъдат валидни до изтичане на техния 6-месечен максимален срок. Всяка една рецепта има срок на предписване максимално до шест месеца, съобщи Антон Вълев. „Може да бъде еднократно, за десет дни, за петнадесет дни, но не може да бъде за повече от шест месеца. И нека всички пациенти знаят, че дългосрочно вече няма да могат да идват с рецепта, която е  писана от някакъв техен познат през 80-те години и да помолят да бъде изпълнена, защото тя просто не е валидна“, предупреди магистър-фармацевтът.

За сега на хартия остават т.нар. „зелена“ и „жълта“ рецепти, с които се изписват наркотични лекарства. Те ще бъдат въведени в електронен вариант след като системата бъде тествана достатъчно време и бъдат изчистени всякакви евентуални проблеми. Друго изключение са някои лекарства, които се отпускат по линия на републиканския бюджет, но това са изключително малък брой лекарствени продукти, допълни Вълев.

С въвеждане на електронните рецепти, всички лекарствени продукти ще се получават само чрез тях, включително такива, които според пациентите са безобидни, като например витамините.

Друга болна тема, свързана с въвеждането на е-рецептите е „защо винаги реформите, които прави държавата, очаква да бъдат платени от самите участници в нея“, каза Антон Вълев. И посочи като други примери в тази посока – въвеждането на системата за верификация на лекарствените продукти от аптеките, а също и системата за електронно следене на количествата против реекспорт. „Всичко това беше платено с бюджета на самите аптеки“, припомни председателят на НАК. „Сега, въвеждането на електронното здравеопазване ще бъде платено с бюджета на аптеките в частта му софтуер за аптеки и ще бъде платено с парите на лекарите, които трябва да предписват лекарства. Държавата пак по никакъв начин не е предвидила и една стотинка финансиране за нас“, категоричен беше Вълев и допълни, че не изключва една от причините за забавянето на въвеждането на е-рецептите да е и финансова при част от участниците в тази реформа. Според него е крайно време „държавата освен да иска, трябва да започне вече и да дава на бизнеса, на медицинските лица, на аптеките и на всички, които всъщност подсигуряват тази  преотстъпена държавна поръчка. Изведнъж се оказва, че ние трябва да изпълним фантазията на някой от управлението, като той си запазва финансирането за себе си за командировки или за нещо друго, но за самата реформа няма финансиране. Крайно време е в държавата да има хора, които не си мислят само, че нещата ще станат с  щракане на пръсти, а трябва да направят един проект“, заяви Вълев. „Ние не се сърдим толкова, че в бюджета на министерството няма пари за нас, ние се сърдим, че никой не е предвидил да има такива пари там“, допълни магистър-фармацевтът.

Според Вълев, аптеките вече са вложили достатъчно средства и са осигурили необходимата електронна свързаност в цялата страна, така че електронното здравеопазване, вкл. преминаването към електронна рецепта, към момента технически да не е проблем дори в малките и отдалечени населени места. По-важно е да не се получават сривове в системата.

Вълев разкри, че вижда два големи проблема, които държавата трябва да реши. „На първо място това е подсигуряване на сигурността на тези данни, които влизат в този виртуален облак, в който ще се намират електронните рецепти, за да не се случи казуса на изтичане на данни от НАП. И другото нещо е системите да работят безотказно, така че да можем денонощно да достъпваме, а да не се окаже, че между 1 часа и 3 часа няма никой в централния сървър и ние не можем да изпълним лекарското предписание“, коментира Вълев.

Той допълни, че е крайно време „да призовем българския гражданин да бъде активен, да се информира и да заеме активна гражданска позиция, защото ние няколко пъти казахме, че съществуват проблеми и твърдя, че досега гражданите не застанаха нито зад нас, като аптечен бранш с искания в полза на пациентите, нито застанаха зад лекарите. Не е достатъчно да застанем вечерта на прозореца и да пляскаме с ръце. Трябва да излезем на протести, трябва да излезем с искания, трябва да излезем с подписки и трябва да кажем – ние искаме власт такава, която да подсигури нашите лекари, нашите аптекари, да бъдат финансирани да могат да работят, защото, когато на нас ни се наложи, ние да можем да ползваме техните услуги спокойно“, отправи упрек и към обществото председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев в предаването „След първото кафе“ на Радио Кърджали.

Повече можете да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Сомове по 120 кг са хващани край село Студен кладенец

От 15 май е разрешен уловът на бяла риба след едномесечна забрана, наложена заради размножителния период. Очаква се много рибари да изпълнят бреговете на кърджалийските язовири, в които се крият уникални рибни екземпляри. Като например сомове по 120 килограма, извадени от късметлии в района на крумовградското село Студен кладенец, спомня си кметът на..

публикувано на 16.05.21 в 12:01

Максим Генчев: Нямам надежда. Народът очаква възмездие

Смисълът на пребиваването ми в Народното събрание не е случаен, защото научих много неща, които досега ми бяха неизвестни и ме изпълваха с надежда, сега вече нямам никаква надежда . Така оценява краткото време, в което беше депутат, режисьорът Максим Генчев. Той стана народен представител от коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ от кърджалийски..

публикувано на 14.05.21 в 19:28
Адлен Шевкед

Адлен Шевкед: Служебният кабинет да върне доверието в изборите

Движението за права и свободи направи оценка на работата на 45-то Народно събрание чрез декларация. Констатациите в нея са, че въпреки краткия си живот, „ това народно събрание беше изпълнено с огромна доза популизъм и предизборна агитация “ от всички партии, които участваха в него, изключвайки ДПС. Това каза в ефира на сутрешния блок „След..

публикувано на 14.05.21 в 18:24

Цвета Караянчева: 45-ят парламент - много амбиции, малко реализация

Отминалият 45-ти парламент беше с много амбиции и малко реализация. Това е оценката на Цвета Караянчева, председател на 44-то НС, зам.-председател на 45-то, член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и областен координатор на ГЕРБ-Кърджали. В този парламент „наистина се оказа, че партиите не могат да работят в консенсус, че някои от партиите не..

публикувано на 14.05.21 в 14:48

На петата година от създаването си, Радио Кърджали е с рекордна аудитория

Красимир Ангелов , директор на Ра дио Кърджали по повод 5-тата годишнина на радиото: Радио Кърджали проходи с 3- часов а програма. В момента излъчва 15 часа ежедневно. Голяма е вероятността до края на годината да увеличи програмата си до 18 часа на ден. В момента екипът е от 18 души - най-малката регионална радиостанция в..

публикувано на 11.05.21 в 22:46

Църквата „Свети Георги“ в Кърджали ще отбележи храмовия си празник с курбан за здраве

На 6 май Църквата „Свети Георги“ в Кърджали ще отбележи храмовия си празник. Празничният ден ще започне с празнична литургия, а след това ще бъде раздаден курбан за здраве. Кметът на Кърджали Хасан Азис също е дарил две агнета за празника на храма. „Нека всички заедно да честваме утрешния празник – Гергьовден или Хадерлез както му казват мюсюлманите...

публикувано на 05.05.21 в 15:04

Музеят в Кърджали посреща гости по Великден

Регионалният исторически музей в Кърджали, вкл. художественият отдел, ще работят по време на великденските празници. „Само на 2 и 3 май няма да работят с посетители, тъй като и колегите, които обслужват експозициите имат право да отбележат този светъл празник“, каза за Радио Кърджали директорът, Даниела Коджаманова. „Тоест, работим до 1-ви,..

публикувано на 30.04.21 в 20:34