Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пътят от Аврен за Гърция, път за никъде

4
Снимка: Георги Аргиров, Радио Кърджали

Вече 16 години пътят от крумовградското село Аврен към Гърция е път за никъде. Асфалтовото шосе започва от селото,вие се шест километра в посока границата и свършва в телена ограда, зад която е гръцката държава. На ширналата се оттатък зелена поляна едва личи чакълиран път, прораснал с трева, който някога, преди повече от 60 години, е използван от жителите от двете страни - комшии, роднини, приятели.

Аврен се намира на 14 километра от най-близкото гръцко село - Миртиски. От границата до там са 6 километра, но и днес, 16 години след началото на идеята там да се изгради контролно-пропускателен пункт и пътят да се оформи като локален, мястото е осеяно с поляни и ниви и път от гръцка страна няма. Всичко започва 2004 година. Бившият кмет на Аврен Димитър Антонов си спомня, че Инициативен комитет е събрал 1500 подписа по време на събора в селото през септември 2004-та. Отидохме в София, внесохме ги в Министерството на външните работи, правителството, Президентството. Соломон Паси беше тогава външен министър, видях се с него в Рим, говорихме, обеща. И през 2005 година излезе решението, на 12 май за отваряне на КПП през Аврен, разказва Антонов.

Оттогава, от 2005 година, авренци чакат. В Златоград пътят го откриха през 2010 г., а ние още продължаваме да се надяваме, казва бившият дългогодишен кмет на Аврен.

Трябваше Министертвото на външните работи да влезе в преговори с гръцкото, както го направиха Златоград, казва Димитър Антонов.

Повече от 15 години той повдига въпроса пред политици и държавници и се бори за отварянето на ГКПП „Аврен - Миртиски”. През 2013 година е построен двулентов път от Аврен до гръцката граница. Вложени са над 5 милиона лева.През 2015 г. два пъти е било отворен временен ГКПП за съборите в Аврен и Миртиски. Но все още пътят стои затворен.

Пътят не може да бъде за никъде. Ще бъде за някъде! И ние знаем за къде ще бъде - за морето, за Беломорието, за нашите близки села, в които имаме роднини, приятели и вместо 100-200 километра да обикаляме за Маказа, ние за 12 километра тук сме си в първото село, при нашите близки, роднини, приятели, казва Антонов.

Бившият кмет на Аврен продължава битката за отварянето на Граничен контролно-пропускателен пункт  на българо-гръцката граница „Аврен - Миртиски”. През февруари тази година е поставил въпроса пред президента на Република България Румен Радев при посещението му в Ивайловград на Трифон Зарезан. 


Чуйте повече в репортажа на Станислава Георгиева

Галерия

Вижте още
Валентина Михайловская и д-р Олга Михайловская - на гости в

Преживялата ВСВ Валентина Михайловская: Никога повече война!

Да пиеш вода от локва, пълна с кръв, да не бива да пазиш с тяло децата си от бомбите, за да не умреш преди тях и да ги оставиш на произвола на съдбата, бебето в люлката да спаси всички обитатели на къщата, без дори да подозира. Това са само част от спомените, които пази дълбоко в съзнанието си Валентина Михайловска, една руска жена, преживяла ужаса..

публикувано на 16.05.21 в 17:01
Снимката е от втория рожден ден на Радиото

Екипът: Рецептата е любовта. Най-доброто предстои

За петия рожден ден на Радио Кърджали част от екипа гостува в предаването "На чаршията, в чата". Върнахме се в спомените назад. Припомнихме си началото, трудностите, забавни моменти, гафове, които няма да забравим. В края всеки описа своето виждане за идните пет години на Радиото. Чуйте: Петя Тенева Началото..

публикувано на 12.05.21 в 22:07

Сейнур Мюмюн: За да си медицинска сестра, освен всичко друго трябва да имаш и едно голямо милосърдно сърце

За да си медицинска сестра, освен всичко друго трябва да имаш едно голямо милосърдно сърце. Това коментира Сейнур Мюмюн, главната сестра на многопрофилната болница в Кърджали по повод Деня на сестринството. На Международния ден на сестринството в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" организират скромна церемония. Заради пандемичната обстановка, тя ще бъде в тесен..

публикувано на 12.05.21 в 13:31
Началото на акцията по почистването е поставено със залепване на специални стикери

Екоентусиаст: Не санкции, а акции за почистване ще променят съзнанието на хората

Около 11 тона отпадъци събраха млади кържалийци в зоната за отдих край язовир „Кърджали“ в района на с. Главатарци. Акцията по почистването се проведе през уикенда. На изключително разнообразни и доста интересни находки са се натъкнали ентусиастите, сред които и гости на Източните Родопи, съобщи главният инициатор Мария Димитрова...

публикувано на 11.05.21 в 23:22

„Гласът на Турция” излъчва на български език от 1938 г.

„Гласът на Турция” е част от държавното радио и телевизия ТРТ, което излъчва емисии на 41 езика, включително и на български. В тях се дава информация за събития в Турция и по света. Слуша се от говорещи български език в югоизточната ни съседка и в Европа. Радиовълните стигат дори до корабите в Тихия океан, казва Гюнай Юзгюр, който отговаря за..

публикувано на 11.05.21 в 16:25

Полк. Станчев: Почит към героите не само на празник, България ще я има и в бъдеще

Каквото и да направим, никога няма да бъде достатъчно, за да възкресим славата и паметта на българските войни. Това каза в Деня на храбростта и празник на Българската армия полк. о.р., доц. д-р Станчо Станчев, председател на Военноисторическата комисия, преподавател във Военна академия "Георги С. Раковски" в предаването „След първото..

публикувано на 07.05.21 в 22:49
Храм

Потомците на първия свещеник: Да уважаваме другите, за да бъдем уважавани и ние

Да уважаваме другите, за да бъдем уважавани и ние. Това е посланието, което се предава през поколенията, напред във времето, в рода на първия свещеник в Кърджали, първият предстоятел на централния храм „Св. Георги Победоносец“ – отец Георги Стоянов Голямбатков. „Да си потомък на такъв виден българин е отговорност“. Това каза в деня на..

публикувано на 07.05.21 в 22:06