Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Националният събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“ ще се проведе за 55-и път в Хасково

Снимка: Общ. Хасково

 Националният събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“ е духовната емблема на Хасково. Съборът се доказа като вдъхновител на самодейните таланти и възможност за изява на творци, които съхраняват и ценят автентичното народно творчество. Националният събор „Китна Тракия пее и танцува“ е носител на отличието „Златна роза“ от Министерството на туризма в категория „Духът на България“.

Националният събор ще се проведе в парк Кенана, в първоначалния си двудневен формат на 15 и 16 май 2021 г.  Първият ден ще бъде за самодейните творци и ще има конкурсен характер. Участват любителски групи и индивидуални изпълнители на автентичен фолклор в пет категории: певчески групи, танцови групи, ансамбли, индивидуални изпълнители и представяне на народни обичаи.

Участниците ще бъдат оценявани от жури от фолклористи, етнографи и хореографи, едни от тях са Даниел Спасов и Милен Иванов от вокална формация „Светоглас“, познати още като водещи на фолклорното предаване по БНТ 1 „Иде нашенската музика“.

Във всяка категория община Хасково присъжда златно, сребърно и бронзово отличие, както и грамоти за първо, второ и трето място.

Участието в Националния събор за народно творчество „Китна Тракия пее и танцува“ ще бъде зачетено и за явяване на етап от VI Национален преглед на фолклорните ансамбли от Националната секция за България на CIOFF.

Желаещите за участие в конкурса на 15 май е необходимо да попълнят заявка по образец която могат да открият в сайта на община Хасково и да я изпратят на имейл: culture@haskovo.bg или на адрес: 6300 Хасково, Община Хасково, пл. Общински №1.

Вторият ден на Националния събор „Китна Тракия пее и танцува“ ще бъде наситен с изпълнения на професионални ансамбли за народни песни и танци, детски групи и музиканти. Ще бъде поставен акцент върху традиционното тракийско народно творчество и местни обичаи.

Чуйте още в интервюто на Мария Вълчева, зам. кмет на общ. Хасково. 

Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram   
Вижте още

С два празнични дни Смолян отбелязва празника на обединения град

На 18 юни 1960 г., с указ 227 от Президиума на НС на НРБ, се сливат три самостоятелни селища – Смолян, Райково и Устово в един обединен град –център на Смолянска област. Всяко от някогашните селища събрани в днешния многолик съвременен град има свой специфичен облик и местни забележителности. Песните и танците на родопчани са прочути наблизо и..

публикувано на 14.06.21 в 09:15

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, в този хубав и малко повече дъждовен ден от мен, Радка Петкова и предаването "Вкусен следобед". Това е предаването от неделя, 13 юни. В първата част на предаването, ще се гмурнем в историята на "Еми и крадецът на сенки" - новата книга на писателя Марин Трошанов, който я определя като роман-пътешествие за добротата, грижата и..

публикувано на 13.06.21 в 18:24

Системата за ел. рецептите допуска възможност за теч на лични данни на лекари и фармацевти

С въвеждането на електронните рецепти, лекари и фармацевти стават уязвими. Системата е направена така, че допуска възможност за кражба на личните им данни. В момента върви комуникация между Министерството на здравеопазването и с Комисията за защита на лични данни и лекарите и фармацевтите за преодоляване на тази опасност. Това стана ясно в..

публикувано на 09.06.21 в 16:53

"Демократична България-Обединение" регистрира последна листата си в РИК Кърджали

"Демократична България - Обединение" регистрира последна листата си в РИК Кърджали за участие в изборите на 11 юли. Водачът на листата се запазва, както бе на изборите на 4 април. Това е журналистът Вилдан Байрямова. Радослав Милев, който е втори сред кандидатите на "Демократична България - Обединение" в Кърджали коментира списъка с листата и..

публикувано на 09.06.21 в 12:09

Кърджали домакин на кампанията „Измерване , което спасява живот. Твоя."

По повод 17 май –Световния ден за борба с хипертонията, в градския парк в Кърджали  се проведе  кампанията "Измерване, което спасява живот.Твоя", при която Кърджалийци безплатно измериха кръвното си налягане. Кампанията е във връзка с инициативата "Май месец за мерене" на Българската лига по хипертония. Това е най-голямата глобална здравна..

публикувано на 10.06.21 в 05:00

Джаз фест "Долината на Орфей" - емоция и импровизация

Десетото юбилейно издание на джаз фест Долината на Орфей вече остана в историята. В събота вечерта обаче събра десетки ценители на музиката. На сцената, изградена в един от хотелските комплекси в Кърджали, свириха млади и изключително талантливи музиканти от Пловдив и Кърджали - дуото Ники Бобчев и Преслав Пеев, специално събраната в разширен състав с..

публикувано на 07.06.21 в 23:14

Елен лопатар се мисли за крава край Кьосево

Елен, който се мисли за крава, обикаля всеки ден в землището на Кьосево и пашува заедно със селските животни. Това може би е нормална гледка за природата, нищо че буди любопитство, но по-любопитното е, че еленът бозае мляко от кравите и се ядосва и става агресивен, ако животните не му дават да суче. Еленът е лопатар, на възраст между 2 и 3 години...

публикувано на 07.06.21 в 16:51