Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Михаил Околийски от СЗО: Всеки трети, преболедувал КОВИД-19, развива психиатрично заболяване

Михаил Околийски
Снимка: БГНЕС



В България имаме лукса да разполагаме с ваксини. Трябва да се държим рационално и да ползваме достиженията на световната наука. Ваксини, разработени срещу коронавирусната инфекция нито чипират, нито са опасни, напротив – единствената им цел е да спасяват човешки животи.

Доц. Михаил Околийски: Не само хората с имунни дефицити са уязвими от патогените от околната среда, като КОВИД-19, а всички хора. При тях обаче, заболяването може да има фатален край. Затова се обръща внимание в световен мащаб около този проблем. Второто нещо, което СЗО акцентира през тази седмица (Световната седмица на първичните имунни дефицити се проведе от 22 до 29 април) е колко са важни имунизациите – както рутинните имунизации при бебетата, колко е важно да ваксинираме младите момичета срещу възможния рак на шийката на матката, причинен от човешкия папиломавирус. Много често забравяме това, защото ваксините са станали жертва на собствения си успех. Ние не си даваме сметка, че са спасени милиони човешки животи. Човечеството е било подпомогнато в развитието си от откритите ваксини срещу едрата шарка – морбили, срещу детския паралич. Наскоро беше открита ваксина срещу ебола, която заплашваше да се превърне в един световен проблем, започващ от Африка. И се стига до сегашния момент, в който за много кратко време беше разработена ваксина, различни ваксини срещу КОВИД-19. Говорейки за важността на имунизациите, ние се опитваме да предпазваме хората от разболяване, защото то протича много тежко. При различните хора протича различно, но обикновено тежестта на заболяването не е просто дали ще оживееш, а е доказано, че има непоправими щети по организма, които остават за цял живот след това.

Наистина човек трябва сам да вземе решението и затова ваксинирането за това заболяване – КОВИД-19, е въпрос на личен избор. Имунизацията спасява милиони животи и предотвратява инвалидизиращи заболявания, особено сред възрастните хора, особено при пациенти с имунни дефицити. Второто нещо е, че мащабната имунизация защитава не само ваксинирания, но и цялата общност. По този начин се отива към едно всеобщо здравно покритие и целта е цялото общество да бъде защитено и по този начин да допринесем към това да не се разпространяват тези вируси и други патогени.

Въпрос: Много хора у нас разсъждават така: нека другите да се ваксинират, те със своя имунитет ще пазят и мен. Може би това е една от причините така бавно да върви ваксинацията срещу КОВИД-19 у нас?

М.О.: Да, това е една от индивидуалните гледни точки. На второ място, не трябва да забравяме, че има и голям дефицит на ваксини, макар че беше обявено, че човек ще може чрез информационната система да заяви кога ще иска да се ваксинира, едва ли не, че ще може да избира това каква ваксина да получи. Това не е така. От друга страна не беше направена много добра комуникационна стратегия  за това да се обяснят на хората рисковете, да се обяснят важните свойства на ваксините. Имаше и противоречиви становища на авторитетни специалисти. Хората, цялото население не са експерти и не могат да правят една спокойна преценка за всички тези феномени около ваксинирането и ефекта беше, че хората се разколебаха. Това политическо говорене около проблемите с ваксината на „Астра/Зенека“, например, която е една чудесна ваксина, напълно безопасна за хората. СЗО одобри няколко ваксини до момента и те не са опасни. Има странични ефекти в много малка степен. Те са един-два на милион – с образуването на тробмоемболия при някои хора. Но подобни странични ефекти има и при други медикаменти, които ние използваме ежедневно в живота си. Например ибопрофен, парацетамол и т.н. Човек не си дава сметка, че всъщност непоставяйки си ваксина, поради страх, че може да се случи нещо, влиза в един риск, който е стотици пъти по-голям от това да се зарази с КОВИД-19 и да преболедува тежко.

Имаме вече нови изследвания, които показват, че всеки трети, преболедувал КОВИД-19 в рамките на шест месеца след като оцелее, ако оцелее, развива психиатрично заболяване – например депресия, тревожно разстройство, паникатаки. Хората трябва да си дадат сметка, че рискуват много за психическото си здраве, за физическото си здраве и рискът от странични ефекти е пренебрежимо малък.

Под страничен ефект нямам предвид, защото то е имунологичен отговор – когато някои хора вдигнат температура след ваксинирането, имат кратко неразположение. Аз също, когато се ваксинирах, след втората доза, имах няколко часа през нощта, в които се чувствах зле, но след това отминава. Ваксината ти дава един щит, който те предпазва.

В.: Много хора считат, че ваксинирането срещу КОВИД-19 ще стане ежегодна необходимост?

М.О.: Към момента няма такива доказателства. Добрата новина е, че първите хора, които са били ваксинирани миналата година по това време все още имат добра защита, добро ниво на антитела в организма. Имаше вечра изявление на създателя на RNK-ваксината на „Пфайзер/Бионтех“, че евентуално ще се наложи трета доза, някъде 18 месеца след първата доза. Но учените в този момент правят тези изследвания. Има хипотези също, че КОВИД-19 отслабва и се превръща в нещо като сезонния грип, срещу когото трябва да си правим ваксина всяка есен, защото има различни щамове и еднократната ваксинация не е достатъчна за многократната защита. Но това според мен, това са пренебрежимо малки обстоятелства или не толкова сериозни рискове, на фона на това, че ваксинирането ни дава една защита, щит, който ще ни запази живи и ако сме млади и здрави, въпреки, че станахме свидетели на нещастната смърт на много млади хора, включително аз, имам приятели, които загубиха живота си, въпреки че бяха спортисти в най-добро здраве, трябва да знаем, че трябва да запазим живота на родители си, на по-слабите, на хората с хронични заболявания. Българската нация е на първо място в Европа, не само в ЕС, по тези незаразни хронични заболявания като онкологични заболявания, сърдечно-съдови заболявания. Тези хора, които са сред нас и нашите близки роднини, които имат подобни заболявания, при тях, всяко едно такова заболяване, може да бъде фатално.

В.: В публичното пространство върви информация, че в съседна Турция се разпространява южноафриканския щам, от който „спасение няма“, така да го кажем. Каква е информацията, с която СЗО разполага в тази посока?

М.О.: Тази информация, която аз имам и тя е базирана на научни доказателства е, че ваксините на „Астра/Зенека“, „Модерна“, „Пфайзер“ са надеждни и имат достатъчно свойства да ни предпазят от варианта, който е започнал разпространението си от Южна Африка. Хората, които пътуват от Турция, както и всички хора, които минават граници, ги минават под условие, има различни мерки, които са въведени. Това според СЗО е правилно. Колкото до т.нар. „ваксинационни паспорти“, които евентуално да ограничават движението на хората, СЗО смята, че това не е правилно, защото дискриминира хората, които нямат такъв паспорт.

Не трябва да забравяме, трябва да си дадем сметка, че в България сме в една много привилегирована ситуация, в луксозна ситуация, защото имаме достъп до ваксини. Има много страни, в които няма никакви ваксини. Повечето страни в Африка са такива, но и наши съвсем близки страни като Молдова, като Босна, имат единици ваксини. СЗО се опитва също и в тази посока да помага и да изпрати количества чрез механизма „Ковакс“, но те са крайно недостатъчни. Затова тези хора, които нямат достъп до ваксини, не може да бъдат спирани от това да пътуват и затова са въведени тези мерки – да се ограничават рисковете.

Идват най-светлите християнски празници. Не трябва да се плашим от вируса, но трябва да подходим отговорно. Ако не сме ваксинирани да не се прегръщаме, да не влизаме в много близък контакт с нашите роднини, когато ги посещаваме, да не рискуваме живота им. Паралелно с това да се погрижим за психичното си здраве – да си починем, „да заредим батериите си“. И пак смятам, че трябва да се държим рационално и да ползваме достиженията на световната наука. Тези ваксини, които бяха разработени за кратък период от време нито чипират, нито са опасни, напротив – единствената им цел е да спасяват човешки животи. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

2-ри май ще бъде неучебен ден в цялата страна

МОН ще предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че днешното решение на просветното ведомство..

публикувано на 19.04.24 в 12:40

Петролът поскъпна за кратко след израелската въздушна атака по Иран

Петролът поскъпна, но само за кратко, с близо 3% след първоначални информации за израелски атака с ракети по цели в Иран като ответен удар на иранската въздушна атака по Израел през миналия уикенд. Последва обаче париране на голяма част от първоначалното рязко поскъпване на "черното злато", след като се появиха информации, че не е..

публикувано на 19.04.24 в 11:05
Васил Анастасовски, яз. Студен кладенец

Фондация организира поход около язовир "Студен кладенец"

Фондация „По-диви Родопи“ организира на 21 април- неделя, еднодневен преход с наблюдение на диви животни в района на язовир "Студен кладенец".  Разходката стартира в 10:00 часа. Събитието е във връзка с Международния ден на Земята, който се отбелязва на 22 април. Организаторите ще разкажат повече и за всички дейности за защитата на природата...

публикувано на 17.04.24 в 15:58

Открит урок по конституция изнесе Цвета Караянчева в Кърджали

Пред пълна зала с ученици и преподаватели, председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева изнесе открит урок по конституция. Поводът бе 145 години от приемането на Търновската конституция , а бедеда се състоя в Рагионалния исторически музей в Кърджали.  Присъстващите научиха интересни факти, свързани с Учредителното събрание във Велико..

публикувано на 16.04.24 в 17:38
рокери мотори

Празниците на Харманли започват с "Магията на хляба"

Празниците на Харманли започват с изложба "Магията на хляба". Това се съобщава на сайта на общината, където е качена и програмата за Деня на града - 2 май.  Афишът предвижда изложби, творчески вечери, прожекция на филм и среща със снимачния екип. Мотористи от местния клуб "Чакалите" ще изнесат шоу, както и ще направят почетна обиколка на града на 27..

публикувано на 15.04.24 в 17:21

Втори фермерски фестивал в рамките на една година ще има в Момчилград

Второто издание ще има фермерският фестивал в Момчилград. Той ще се проведе на 25 и на 26 май. Организатори са община Момчилград и сдружението на "Обединени български животновъди" с подкрепата на Министерство на земеделието. През пролетта на миналата година за първи път беше проведен фармфест "Момчилград". В подножието на лесопарк "Момчил юнак"..

публикувано на 15.04.24 в 17:19

Почти 100 души загинаха в катастрофи от януари досега

97 души са загинали при пътни инциденти у нас от началото на годината. От Асоциацията на пострадалите при катастрофи съобщиха, че една от основните причини за пътните проблеми е в множеството неизправни автомобили, които се движат по пътищата. Новите правила, които действат от края на месец август миналата година с конфискуването на автомобили, когато..

публикувано на 14.04.24 в 09:21