Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Златаровци отиват на Национален кръг на състезанието "Най-добър млад готвач" и "Най-добър млад сервитьор"

Учениците за пореден път доказаха, че без тях не можеОтборите на професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ в Кърджали се класират за Националното състезание „Най-добър млад готвач“ и „Най-добър млад сервитьор“. Това стана след като в продължение на три дни те оспорваха твое свое участие в кулинарна битка по време на регионалния кръг, който се  проведе в Кърджали. В него участваха деца от Асеновград, Димитровград, Бургас, Поморие, Несебър, Слънчев бряг, Сливен, Котел, Казанлък, Павел баня, Сопот, Смолян, Хасково и Кърджали.

Журито в двете категории за „Най-добър млад готвач“ и „Най-добър млад сервитьор“ бяха изтъкнати професионални готвачи и сомелиери.

В деня на състезанието участниците приготвиха, презентираха и сервираха предястие и основно ястие от птица. Инж. Марияна Стратиева, директор на ПГТ "Проф. Д-р Асен Златаров" сподели какво са направили златаровци:

"Нашите състезатели приготвиха предястие пиле кон фи. Това е една технология, която включва обработка на пилешко месо, в по-продължително вре, при по-ниска температура, вид пържене. Плънка от различни зеленчуци, от моркови, тиквичка, червен лук,  целина, които също след пилето се нарязват на кубчета. И се прави плънка, която плънка се разстила върху кори от баница. И след това се завиват, намазват се с масло и с жълтък. Пекат се върху хартия за печене. Гарнитурата беше от ябълки, задушени, в ринг оформени, и така....".

Инж. Марияна Стратиева сподели впечатления от конкурса като цяло:

"Иновативни и креативни ястия. Например в областта на предястията имаше бонбони от пиле с три вида сирена. Например, пилешки крокети с моцарела, поднесени с пюре от сладка царевица и сотирани гъби, пилешки бонбони уен дор със сладко от вишни. Имаше и ястия, приготвени с метода су вит, например пилешеки бутчета със сирена су вит. Това беше и рецептата на отбора, който се класира на първо място, на готвача. Журито каза, че и вкусовите качества на приготвените ястия са били доста добри".

Нека чуем разговора на Радка Петкова с директора на ПГТ "Проф.д-р Асен Златаров" инж. Марияна Стратиева.
Галерия

Вижте още

Битовият оркестър към Дом на културата в Кърджали с половинвековна история

Общинския център за култура и младежки дейности е открит през 1952 година като Дом на културата. Почти 20 години по-късно през 1971 година е създаден емблематичен е фолклорен танцов ансамбъл с народен оркестър. Съставът на ансамбъла се попълва от школите по народни танци, обучаващи се в различни възрастови групи. Ансамбъла е участвал в местни,..

публикувано на 17.05.21 в 11:23

Подготвят трето издание на фолклорен конкурс „Широка лъка пее, свири и танцува“

Националният фолклорен конкурс „Широка лъка пее, свири и танцува“ ще се проведе на 5 и 6 юни в с. Широка лъка, Смолянско. Организатор е Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“, с подкрепата на Министерството на културата, Община Смолян и кметството на Широка лъка. Събитието е включено в Програмата на мерките за закрила на деца с..

публикувано на 15.05.21 в 15:20

100-годишно читалище във Велинград се събужда за нов живот

В навечерието на патронния си празник "Св. Св. Кирил и Методи" читалищните дейци са се заели да почистят старата сграда на читалището, която от 36 години е строителна площадка след последен ремонт. Преди 36 години, заради ремонт местят Образцово nародно читалище Св. Св. Кирил и Методи - Велинград, в друга сграда - "Знаме на мира" Но вече над 30..

публикувано на 15.05.21 в 15:20

Село Студен кладенец - живописно, диво и дивно

Крумовградското село Студен кладенец е едно от живописните места в Източните Родопи, което привлича с красива природа, впечатляващи забележителности, рядко срещащи се растения, птици и животни. Край селото е разположен резерватът Вълчи дол, стената на язовир Студен кладенец, абразивните кладенци на река Арда, живописната местност Дяволското дере...

публикувано на 14.05.21 в 15:42

Константин Ковачев: Страх и яд може да предизвикат поражения върху вътрешните органи

Константин Ковачев е създател на система от упражнения в сферата на приложната кинезиология. В превод тя може да се нарече активно седене и представлява набор от специализирани , много лесни и леки упражнения и техники, които могат да се изпълняват на стола, в удобно време, и н е са трудни за изпълнение. Целта на упражненията е да..

публикувано на 14.05.21 в 15:35

Тази година Covid-19 няма да провали баловете в Кърджали

Днес е последният учебен ден за зрелостниците. И докато през 2020 година заради пандемията, провеждането на тржествата и баловете до последно бяха под въпрос, а след това и отложени или отменени, тази година по всичко личи, че балове ще има, както и тържества в дворовете на училищата.  В най-голямото училище в Южна България "П.Р. Славейков"..

публикувано на 14.05.21 в 14:39

Светофарите в Кърджали - мъко моя!

Задръствания по улиците на Кърджали, тапи на кръстовищата, катастрофи, пресичане на прибежки между колите по платната. Обясняваме си всичко това със засиления трафик, с увеличения брой автомобили, с липсата на паркинги и обществени гаражи, с невъзпитани пешеходци и шофьори. Даваме ли си сметка обаче, че голям проблем за неразборията в организацията на..

публикувано на 14.05.21 в 11:56