Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златаровци отиват на Национален кръг на състезанието "Най-добър млад готвач" и "Най-добър млад сервитьор"

Учениците за пореден път доказаха, че без тях не може



Отборите на професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ в Кърджали се класират за Националното състезание „Най-добър млад готвач“ и „Най-добър млад сервитьор“. Това стана след като в продължение на три дни те оспорваха твое свое участие в кулинарна битка по време на регионалния кръг, който се  проведе в Кърджали. В него участваха деца от Асеновград, Димитровград, Бургас, Поморие, Несебър, Слънчев бряг, Сливен, Котел, Казанлък, Павел баня, Сопот, Смолян, Хасково и Кърджали.

Журито в двете категории за „Най-добър млад готвач“ и „Най-добър млад сервитьор“ бяха изтъкнати професионални готвачи и сомелиери.

В деня на състезанието участниците приготвиха, презентираха и сервираха предястие и основно ястие от птица. Инж. Марияна Стратиева, директор на ПГТ "Проф. Д-р Асен Златаров" сподели какво са направили златаровци:

"Нашите състезатели приготвиха предястие пиле кон фи. Това е една технология, която включва обработка на пилешко месо, в по-продължително вре, при по-ниска температура, вид пържене. Плънка от различни зеленчуци, от моркови, тиквичка, червен лук,  целина, които също след пилето се нарязват на кубчета. И се прави плънка, която плънка се разстила върху кори от баница. И след това се завиват, намазват се с масло и с жълтък. Пекат се върху хартия за печене. Гарнитурата беше от ябълки, задушени, в ринг оформени, и така....".

Инж. Марияна Стратиева сподели впечатления от конкурса като цяло:

"Иновативни и креативни ястия. Например в областта на предястията имаше бонбони от пиле с три вида сирена. Например, пилешки крокети с моцарела, поднесени с пюре от сладка царевица и сотирани гъби, пилешки бонбони уен дор със сладко от вишни. Имаше и ястия, приготвени с метода су вит, например пилешеки бутчета със сирена су вит. Това беше и рецептата на отбора, който се класира на първо място, на готвача. Журито каза, че и вкусовите качества на приготвените ястия са били доста добри".

Нека чуем разговора на Радка Петкова с директора на ПГТ "Проф.д-р Асен Златаров" инж. Марияна Стратиева.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването, шеф готвач Пеньо Иванов ще ни каже как приготвя пиле салтимбока или пилешко печено със салвия и панирани домати . След това Билге Мехмед разговаря с Людмила Данова - учителката поет, която твори в кратката поетична форма апев, което прилича на японското хайку, но си е българско.  Очакват Ви и други..

публикувано на 14.04.24 в 17:22
Трифон Ламбов

Читалището в Тополовград става на 130 години

Сто и тридесет години ще честват в Тополовград от създаването на читалището си „Св. Св. Кирил и Методий 1894“ през месец май. Годината е избрана неслучайно. „ Първите източници за читалището в Тополовград ги черпим от една публикация в сливенски вестник от 1894 г., в която се казва, че в Каваклий, старото име на Тополовград, има богато..

публикувано на 12.04.24 в 20:00
Харман кая

Харман кая и Асара - бижутата от миналото "проговарят" в бъдещето?

Един от най-загадъчните археологически  обекти в Източните Родопи – Харман кая край Биволяне, както и един от най-непознатите – Асара край Татул, бяха заснети с помощта на лидар. Уредът използва лазерни лъчи, за да сканира терена и да позволи да се генерират два вида изображения – дигитални модели на повърхността и на терена. Технологията се..

обновено на 12.04.24 в 16:08

В Крумовград изхвърлят опасни отпадъци в Мобилен пункт

Започва вторият етап на пролетното почистване в Крумовград, насочено към междублоковите пространства, зоните за разходка и местата, които ежедневно се посещават от хората. Общината ще осигури автомобили за извозване на всички отпадъци . На 16 април ще се проведе и акция на предаване на опасни стоки от бита в Мобилен пункт, който ще бъде..

публикувано на 10.04.24 в 17:11

От Глухар до Истанбул и обратно

 Айля от 17 години е омъжена в  икономическият, културен и исторически център на Турция - над 15-милионният Истанбул. При първа възможност обаче,  тя стяга куфарите за да се прибере в родното село. Родена е и е израснала в намиращото се на 5 километра от Кърджали село Глухар. Тук са родителите й, роднините и приятелите. И в турският мегаполис има..

публикувано на 10.04.24 в 13:30

Божидара Ангелова: Четенето развива и интелекта, и eмоциите

Книгите са прозорец към света, е казал някой умен човек. Това е съвсем вярно. А виждали ли с те грейналите очи на децата, когато слушат приказки или зачитат детска книжка? Т е сякаш са на друго място през това време, в чудната страна, където всичко е възможно, дори детските фантазии. Не е зле и ние, големите да се научим да пооставаме за малко..

публикувано на 09.04.24 в 15:48

Над 3 000 мекици раздадоха за Деня Арифе в Момчилград

И тази година в Момчилград спазиха традицията и раздадоха  мекици за Деня Арифе. Инициативата вече е традиция и се провежда ден преди големия мюсюлмански празник Рамазан Байрам.  Над 3 000 мекици бяха раздаден. Те бяха приготвени по инициатива на общинската управа от местни кулинари. "В Момчилград винаги сме казвали, че празниците са..

публикувано на 09.04.24 в 14:12