Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, в този хубав цветен ден от мен, Радка Петкова и предаването "Вкусен следобед". Надявам се всички с имена на цветя да се чувстват цветни, празнични, и прегърнати, да се радват на имената си и да получат много поздравления, а защо не и подаръци?!
Нека светлината на малкия Великден, както го нарича нашата църква, да огре живота им и да им донесе здраве, благополучие и много усмивки!И днес ще успеем да съчетаем приятното и полезното, с кулинарното и вълшебното!
Аз, Радка Петкова ще се погрижи неделята да ви е усмихната и безгрижна от 16 до 18 часа.
Затова! Срещам ви с една жена общественик с име на цвете и още една, задочно, но добре познато от предаването Вкусен следобед. Лиляна Деликирева, общественик и автор на "Ябълки на олтара" и "Културата като култ към светлината" за времето на избор на душата по време на пандемия, за посоките на празника Цветница и за духа като спасение. Лили Деликирева е израсла в Рилския манастир и затова ще прозвучи и откъса "Очите на синьо небесната рилска пустиня".След новините в 17, се прехвърляме в Германия, за да видим какви са уханията на Цветница там, в дома на кулинарния блогър Петя Аргирова. С вкусовете и ароматите на празника Великден, как се правят немски козуначени плитки, както и за характерните немски готвени аспержи в този сезон, ще си говорим с нашата събеседничка.
Преди това обаче ще ви отведа до една пищна цветна градина, Ботаническата в София. За това как да се грижим за пролетните цветя у дома, ни разказва Антония Василева, специалист по озеленяване.

Галерия

Вижте още

Битовият оркестър към Дом на културата в Кърджали с половинвековна история

Общинския център за култура и младежки дейности е открит през 1952 година като Дом на културата. Почти 20 години по-късно през 1971 година е създаден емблематичен е фолклорен танцов ансамбъл с народен оркестър. Съставът на ансамбъла се попълва от школите по народни танци, обучаващи се в различни възрастови групи. Ансамбъла е участвал в местни,..

публикувано на 17.05.21 в 11:23

Подготвят трето издание на фолклорен конкурс „Широка лъка пее, свири и танцува“

Националният фолклорен конкурс „Широка лъка пее, свири и танцува“ ще се проведе на 5 и 6 юни в с. Широка лъка, Смолянско. Организатор е Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“, с подкрепата на Министерството на културата, Община Смолян и кметството на Широка лъка. Събитието е включено в Програмата на мерките за закрила на деца с..

публикувано на 15.05.21 в 15:20

100-годишно читалище във Велинград се събужда за нов живот

В навечерието на патронния си празник "Св. Св. Кирил и Методи" читалищните дейци са се заели да почистят старата сграда на читалището, която от 36 години е строителна площадка след последен ремонт. Преди 36 години, заради ремонт местят Образцово nародно читалище Св. Св. Кирил и Методи - Велинград, в друга сграда - "Знаме на мира" Но вече над 30..

публикувано на 15.05.21 в 15:20

Село Студен кладенец - живописно, диво и дивно

Крумовградското село Студен кладенец е едно от живописните места в Източните Родопи, което привлича с красива природа, впечатляващи забележителности, рядко срещащи се растения, птици и животни. Край селото е разположен резерватът Вълчи дол, стената на язовир Студен кладенец, абразивните кладенци на река Арда, живописната местност Дяволското дере...

публикувано на 14.05.21 в 15:42

Константин Ковачев: Страх и яд може да предизвикат поражения върху вътрешните органи

Константин Ковачев е създател на система от упражнения в сферата на приложната кинезиология. В превод тя може да се нарече активно седене и представлява набор от специализирани , много лесни и леки упражнения и техники, които могат да се изпълняват на стола, в удобно време, и н е са трудни за изпълнение. Целта на упражненията е да..

публикувано на 14.05.21 в 15:35

Тази година Covid-19 няма да провали баловете в Кърджали

Днес е последният учебен ден за зрелостниците. И докато през 2020 година заради пандемията, провеждането на тржествата и баловете до последно бяха под въпрос, а след това и отложени или отменени, тази година по всичко личи, че балове ще има, както и тържества в дворовете на училищата.  В най-голямото училище в Южна България "П.Р. Славейков"..

публикувано на 14.05.21 в 14:39

Светофарите в Кърджали - мъко моя!

Задръствания по улиците на Кърджали, тапи на кръстовищата, катастрофи, пресичане на прибежки между колите по платната. Обясняваме си всичко това със засиления трафик, с увеличения брой автомобили, с липсата на паркинги и обществени гаражи, с невъзпитани пешеходци и шофьори. Даваме ли си сметка обаче, че голям проблем за неразборията в организацията на..

публикувано на 14.05.21 в 11:56