Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят в Кърджали посреща гости по Великден

Регионалният исторически музей в Кърджали, вкл. художественият отдел, ще работят по време на великденските празници. „Само на 2 и 3 май няма да работят с посетители, тъй като и колегите, които обслужват експозициите имат право да отбележат този светъл празник“, каза за Радио Кърджали директорът, Даниела Коджаманова. „Тоест, работим до 1-ви, събота, включително, и след това от вторник до събота отново“, поясни тя. Работното време е от 9 ч. сутринта до 5 ч. след обяд. Перперикон ще посреща туристи през цялото време, без почивен ден. „Могат гостите на Кърджали да използват неделя и понеделник да посетят археологическите обекти, разположени на територията на региона, а пък във вторник да бъдат гости на музея“, отправи покана Коджаманова.

Според наблюденията й активният туристически сезон вече е започнал на Перперикон. „Хората започнаха да преодоляват стреса и да търсят начин да използват почивните дни за полезни занимания. Предполагам, че в този дълъг период на празници ще има много посетители. Колегите, които управляват светилището при с. Татул също са се подготвили да посрещат посетители. В готовност да посрещат туристи в многото почивни дни са и Пещерата Утроба, крепостите Моняк, Вишеград, природните забележителности Скални гъби и Каменна сватба.

Все по-голям интерес предизвиква у посетителите и новата услуга, която предлага кърджалийския музей – виртуална разходка из няколко от средновековните обекти – крепостите Моняк и Устра и на средновековния манастир „Св. Йоан Продром“ в кв. „Веселчане“ в областния град. „Преживяването е невероятно. Едновременно могат трима души да се насладят на усещането. Непрекъснато се предлага и е достъпна за гостите на музея. Спазваме всякакви санитарни изисквания. Веднага след употреба очилата се дезинфекцират. Хората не би трябвало да имат притеснения, че положителната емоция от виртуалното посещение може да им донесе след това някакви други грижи“, категорична бе Коджаманова. Според нея се увеличава броят на посетителите, които се престрашават да преживеят емоцията от виртуалната разходка.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Открит урок по конституция изнесе Цвета Караянчева в Кърджали

Пред пълна зала с ученици и преподаватели, председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева изнесе открит урок по конституция. Поводът бе 145 години от приемането на Търновската конституция , а бедеда се състоя в Рагионалния исторически музей в Кърджали.  Присъстващите научиха интересни факти, свързани с Учредителното събрание във Велико..

публикувано на 16.04.24 в 17:38
рокери мотори

Празниците на Харманли започват с "Магията на хляба"

Празниците на Харманли започват с изложба "Магията на хляба". Това се съобщава на сайта на общината, където е качена и програмата за Деня на града - 2 май.  Афишът предвижда изложби, творчески вечери, прожекция на филм и среща със снимачния екип. Мотористи от местния клуб "Чакалите" ще изнесат шоу, както и ще направят почетна обиколка на града на 27..

публикувано на 15.04.24 в 17:21

Втори фермерски фестивал в рамките на една година ще има в Момчилград

Второто издание ще има фермерският фестивал в Момчилград. Той ще се проведе на 25 и на 26 май. Организатори са община Момчилград и сдружението на "Обединени български животновъди" с подкрепата на Министерство на земеделието. През пролетта на миналата година за първи път беше проведен фармфест "Момчилград". В подножието на лесопарк "Момчил юнак"..

публикувано на 15.04.24 в 17:19

Почти 100 души загинаха в катастрофи от януари досега

97 души са загинали при пътни инциденти у нас от началото на годината. От Асоциацията на пострадалите при катастрофи съобщиха, че една от основните причини за пътните проблеми е в множеството неизправни автомобили, които се движат по пътищата. Новите правила, които действат от края на месец август миналата година с конфискуването на автомобили, когато..

публикувано на 14.04.24 в 09:21

Община Свиленград работи по нов модел за управление на отпадъците

В община Свиленград се работи по нов модел за управление на отпадъците. Работи се по проект "Въвеждане на добра практика по пътя към нулеви отпадъци", който е финансиран по оперативна програма "Околна среда". "Целта беше в определени пилотни райони да започнем да измерваме количеството отпадък от различните потребители и да направим..

публикувано на 12.04.24 в 11:43

Депутатите решават – 100 лв. великденска добавка за бедните пенсионери

В Парламента решават днес дали великденската добавка за най-ниските пенсии да бъде 100 лв. Първоначалното предложение, внесено от ГЕРБ СДС и ДПС, беше за 75 лв. великденска добавка за всички с пенсии под линията на бедност. То беше прието на първо четене в зала миналата седмица, срещу него гласуваха само от ПП-ДБ с мотива, че..

публикувано на 12.04.24 в 10:29
Веселин Недев, бивш депутат от ПП-ДБ от Хасково

Веселин Недев от Хасково напусна Народното събрание

Бизнесменът Веселин Недев от Хасково напусна Народното събрание, защото финансовият министър в кабинета „Денков – Габриел“ Асен Василев се върна като народен представител от ПП-ДБ. Това става задено с встъпването на служебното правителство „Главчев“. Припомняме, че с последните промени в Конституцията на Република България, Народното събрание не..

публикувано на 10.04.24 в 14:25