Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Музеят в Кърджали посреща гости по Великден

Регионалният исторически музей в Кърджали, вкл. художественият отдел, ще работят по време на великденските празници. „Само на 2 и 3 май няма да работят с посетители, тъй като и колегите, които обслужват експозициите имат право да отбележат този светъл празник“, каза за Радио Кърджали директорът, Даниела Коджаманова. „Тоест, работим до 1-ви, събота, включително, и след това от вторник до събота отново“, поясни тя. Работното време е от 9 ч. сутринта до 5 ч. след обяд. Перперикон ще посреща туристи през цялото време, без почивен ден. „Могат гостите на Кърджали да използват неделя и понеделник да посетят археологическите обекти, разположени на територията на региона, а пък във вторник да бъдат гости на музея“, отправи покана Коджаманова.

Според наблюденията й активният туристически сезон вече е започнал на Перперикон. „Хората започнаха да преодоляват стреса и да търсят начин да използват почивните дни за полезни занимания. Предполагам, че в този дълъг период на празници ще има много посетители. Колегите, които управляват светилището при с. Татул също са се подготвили да посрещат посетители. В готовност да посрещат туристи в многото почивни дни са и Пещерата Утроба, крепостите Моняк, Вишеград, природните забележителности Скални гъби и Каменна сватба.

Все по-голям интерес предизвиква у посетителите и новата услуга, която предлага кърджалийския музей – виртуална разходка из няколко от средновековните обекти – крепостите Моняк и Устра и на средновековния манастир „Св. Йоан Продром“ в кв. „Веселчане“ в областния град. „Преживяването е невероятно. Едновременно могат трима души да се насладят на усещането. Непрекъснато се предлага и е достъпна за гостите на музея. Спазваме всякакви санитарни изисквания. Веднага след употреба очилата се дезинфекцират. Хората не би трябвало да имат притеснения, че положителната емоция от виртуалното посещение може да им донесе след това някакви други грижи“, категорична бе Коджаманова. Според нея се увеличава броят на посетителите, които се престрашават да преживеят емоцията от виртуалната разходка.


Вижте още
Д-р Димитър Димов не препоръчва все още ваксинирането на деца срещу COVID-19

Д-р Димов: Рано е да се ваксинират децата срещу COVID-19

Не трябва да се избързва с имунизацията на децата срещу COVID_19 . Това е личното мнение на един от най-опитните педиатри в Кърджали, а и в страната, д-р Димитър Димов. Според него трябва да се изчака, защото засега децата не бол е д у ват често и тежко от тази инфекция. Д обре е да се прецени риска от провеждането на..

публикувано на 16.06.21 в 13:59
Величка Георгиева, председател на РИК-Кърджали

Величка Георгиева: Няма яснота за пристигането на машините за гласуване

При предишните избори имаше твърде много проблеми при доставката на машините и всички сме притеснени поради този факт. Тревогата сподели в ефира на сутрешния блок на Радио Кърджали, „След първото кафе“, председателят на РИК-Кърджали Величка Георгиева. Притеснението идва от неизвестността дали електронните устройства за упражняване на вота ще..

публикувано на 15.06.21 в 22:22
Добромир Якимов, председател на РИК-Хасково

Председателят на РИК-Хасково: Очаквам проблем с машинния вот при възрастните

Възрастното население от 29-ти хасковски избирателен район ще има проблем с машинното гласуване. Това мнение изказа в сутрешния блок на Радио Кърджали председателят на РИК – Хасково Добромир Якимов. В Районната избирателна комисия имат множество запитвания от избиратели. Това е и причината да бъде изпратено запитване до ЦИК, съвместно с..

публикувано на 15.06.21 в 16:36

Добромир Якимов: Възможно е изборният ден да се окаже недостатъчен при машинното гласуване

Опасения, че няма да достигне физическото време в изборния ден всички граждани, имащи право на глас да подадат вота си с машинното гласуване, изрази в ефира на Радио Кърджали председателят на Районната избирателна комисия в Хасково Добромир Якимов. Тревогата му идва от факта, че в избирателния район не малко от секциите са с преобладаващо възрастно..

публикувано на 04.06.21 в 22:24

Сомове по 120 кг са хващани край село Студен кладенец

От 15 май е разрешен уловът на бяла риба след едномесечна забрана, наложена заради размножителния период. Очаква се много рибари да изпълнят бреговете на кърджалийските язовири, в които се крият уникални рибни екземпляри. Като например сомове по 120 килограма, извадени от късметлии в района на крумовградското село Студен кладенец, спомня си кметът на..

публикувано на 16.05.21 в 12:01

Максим Генчев: Нямам надежда. Народът очаква възмездие

Смисълът на пребиваването ми в Народното събрание не е случаен, защото научих много неща, които досега ми бяха неизвестни и ме изпълваха с надежда, сега вече нямам никаква надежда . Така оценява краткото време, в което беше депутат, режисьорът Максим Генчев. Той стана народен представител от коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ от кърджалийски..

публикувано на 14.05.21 в 19:28
Адлен Шевкед

Адлен Шевкед: Служебният кабинет да върне доверието в изборите

Движението за права и свободи направи оценка на работата на 45-то Народно събрание чрез декларация. Констатациите в нея са, че въпреки краткия си живот, „ това народно събрание беше изпълнено с огромна доза популизъм и предизборна агитация “ от всички партии, които участваха в него, изключвайки ДПС. Това каза в ефира на сутрешния блок „След..

публикувано на 14.05.21 в 18:24