Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Музеят в Кърджали посреща гости по Великден

Регионалният исторически музей в Кърджали, вкл. художественият отдел, ще работят по време на великденските празници. „Само на 2 и 3 май няма да работят с посетители, тъй като и колегите, които обслужват експозициите имат право да отбележат този светъл празник“, каза за Радио Кърджали директорът, Даниела Коджаманова. „Тоест, работим до 1-ви, събота, включително, и след това от вторник до събота отново“, поясни тя. Работното време е от 9 ч. сутринта до 5 ч. след обяд. Перперикон ще посреща туристи през цялото време, без почивен ден. „Могат гостите на Кърджали да използват неделя и понеделник да посетят археологическите обекти, разположени на територията на региона, а пък във вторник да бъдат гости на музея“, отправи покана Коджаманова.

Според наблюденията й активният туристически сезон вече е започнал на Перперикон. „Хората започнаха да преодоляват стреса и да търсят начин да използват почивните дни за полезни занимания. Предполагам, че в този дълъг период на празници ще има много посетители. Колегите, които управляват светилището при с. Татул също са се подготвили да посрещат посетители. В готовност да посрещат туристи в многото почивни дни са и Пещерата Утроба, крепостите Моняк, Вишеград, природните забележителности Скални гъби и Каменна сватба.

Все по-голям интерес предизвиква у посетителите и новата услуга, която предлага кърджалийския музей – виртуална разходка из няколко от средновековните обекти – крепостите Моняк и Устра и на средновековния манастир „Св. Йоан Продром“ в кв. „Веселчане“ в областния град. „Преживяването е невероятно. Едновременно могат трима души да се насладят на усещането. Непрекъснато се предлага и е достъпна за гостите на музея. Спазваме всякакви санитарни изисквания. Веднага след употреба очилата се дезинфекцират. Хората не би трябвало да имат притеснения, че положителната емоция от виртуалното посещение може да им донесе след това някакви други грижи“, категорична бе Коджаманова. Според нея се увеличава броят на посетителите, които се престрашават да преживеят емоцията от виртуалната разходка.


Вижте още

Сомове по 120 кг са хващани край село Студен кладенец

От 15 май е разрешен уловът на бяла риба след едномесечна забрана, наложена заради размножителния период. Очаква се много рибари да изпълнят бреговете на кърджалийските язовири, в които се крият уникални рибни екземпляри. Като например сомове по 120 килограма, извадени от късметлии в района на крумовградското село Студен кладенец, спомня си кметът на..

публикувано на 16.05.21 в 12:01

Максим Генчев: Нямам надежда. Народът очаква възмездие

Смисълът на пребиваването ми в Народното събрание не е случаен, защото научих много неща, които досега ми бяха неизвестни и ме изпълваха с надежда, сега вече нямам никаква надежда . Така оценява краткото време, в което беше депутат, режисьорът Максим Генчев. Той стана народен представител от коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ от кърджалийски..

публикувано на 14.05.21 в 19:28
Адлен Шевкед

Адлен Шевкед: Служебният кабинет да върне доверието в изборите

Движението за права и свободи направи оценка на работата на 45-то Народно събрание чрез декларация. Констатациите в нея са, че въпреки краткия си живот, „ това народно събрание беше изпълнено с огромна доза популизъм и предизборна агитация “ от всички партии, които участваха в него, изключвайки ДПС. Това каза в ефира на сутрешния блок „След..

публикувано на 14.05.21 в 18:24

Цвета Караянчева: 45-ят парламент - много амбиции, малко реализация

Отминалият 45-ти парламент беше с много амбиции и малко реализация. Това е оценката на Цвета Караянчева, председател на 44-то НС, зам.-председател на 45-то, член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и областен координатор на ГЕРБ-Кърджали. В този парламент „наистина се оказа, че партиите не могат да работят в консенсус, че някои от партиите не..

публикувано на 14.05.21 в 14:48

На петата година от създаването си, Радио Кърджали е с рекордна аудитория

Красимир Ангелов , директор на Ра дио Кърджали по повод 5-тата годишнина на радиото: Радио Кърджали проходи с 3- часов а програма. В момента излъчва 15 часа ежедневно. Голяма е вероятността до края на годината да увеличи програмата си до 18 часа на ден. В момента екипът е от 18 души - най-малката регионална радиостанция в..

публикувано на 11.05.21 в 22:46

Църквата „Свети Георги“ в Кърджали ще отбележи храмовия си празник с курбан за здраве

На 6 май Църквата „Свети Георги“ в Кърджали ще отбележи храмовия си празник. Празничният ден ще започне с празнична литургия, а след това ще бъде раздаден курбан за здраве. Кметът на Кърджали Хасан Азис също е дарил две агнета за празника на храма. „Нека всички заедно да честваме утрешния празник – Гергьовден или Хадерлез както му казват мюсюлманите...

публикувано на 05.05.21 в 15:04
Михаил Околийски

Доц. Михаил Околийски от СЗО: Всеки трети, преболедувал КОВИД-19, развива психиатрично заболяване

В България имаме лукса да разполагаме с ваксини. Трябва да се държим рационално и да ползваме достиженията на световната наука. Ваксини, разработени срещу коронавирусната инфекция нито чипират, нито са опасни, напротив – единствената им цел е да спасяват човешки животи. Доц. Михаил Околийски: Не само хората с имунни..

публикувано на 29.04.21 в 22:08