Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На 7 май в Дома на културата ще се състои премиерата на спектакъла

"Светулки" - спектакъл за пътя към изгубените ценности и победата на Светлината

Автор и режисьор е Тезджан Ферад-Джани, по идея на Мехмед БилялНа 7 май, от 19.00 часа в Дома на културата в Кърджали ще се състои премиерата на спектакъла „Светулки“ по идея на Мехмед Билял. Автор и режисьор е Тезджан Ферад–Джани. 

Участват: Магдалена Славчева, Бахар Якуб, Исмаил Ходжев, Симеон Чаушев, Якуб Якуб. Майстор кукла е Елена Маркарян. Хореографи са Магдалена Славчева и Мехмед Билял. Входът е свободен.

„Светулки“ е част от дейностите на проекта „Аз имам волята, А ТИ?” , който се реализира по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10 от Закона за хазарта за 2021 г. Проектът е насочен към младите хора и е превантивна мярка срещу зависимостите на младото поколение.

В студиото на Радио Кърджали двамата творци Тезджан Ферад-Джани и Мехмед Билял споделят, че целта на спектакъла е чрез изкуството да се докоснат до съзнанието  и душите на младите хора, за да могат сами да си направят изводите, че всеки един избор води до последствия.

Тезджан Ферад-Джани коментира, че от много отдавна , още от  най-мрачни времена, човечеството търси отговори и първопричини:

  „Изкуството  и в частност театъра е мощен инструмент за влияние. Науката и изследванията върху човешката психика твърдят, че човек възприема много по-добре чрез визуално стимулиране на възприятията и мотивиране на  емпатията в индивида, отколкото сухото набиване на факти.  Затова ние смятаме, че театралното изкуство е пряк път, за да се насочи вниманието на младите хора към теми, наболели като оголен нерв. Този спектакъл ще има потенциала да се превърне в действащ социален проект, който ще предаде искра надежда на младите. Ще ги накара да спрат, да  се замислят. Да ги превърне в една идея по-осъзнати хора“.

Мехмед Билял поясни, че чрез проекта „Аз имам волята, А ТИ?“ се правят т.нар. кръгли маси с беседи с подрастващите и техните родители, които целят да информират последиците от зависимостите. Лектор на беседите е психологът д-р Сезгин Бекир, който е и председател на Общинския съвет по наркотични вещества.

Повече за проекта и спектакъла „Светулки“ чуйте в интервюто в звуковия файл. 


Вижте още

Радостина Лулова със златни медали пет месеца, след като стана майка

Първи успехи и първи медали на единствения в Кърджали спортен клуб по силов трибой "Юнак". Преди дни в Дупница се проведе първият кръг от републиканското първенство. Малко повече от месец, след като получи лиценза си и правото да участва в състезания, кърджалийският отбор спечели в първото си официално състезание общо 14 медала в трите движения -..

публикувано на 18.06.21 в 17:49

Хайдутите - тема на ученическата конференция по история в Кърджали

43 разработки - доклади, есета, презентации, филми и краеведчески изследвания за хайдутите в българската история ще бъдат представени на националната ученическа конференция по история. Тя се провежда на 18 и 19 юни за шести път в СУ "П.Р.Славейков" в Кърджали. Темата е "Личности и събития, повлияли на българската история", а идеята на организаторите..

публикувано на 18.06.21 в 11:54

Местни производители на риба: Яз. "Кърджали" се източва неправомерно, което е убийствено за рибата и хайвера

Представители на местния бизнес са обезпокоени от драстично ниското ниво на язовир "Кърджали". Твърдят, че от няколко дни язовирът се източва по необясними за тях причини. Безводието създава тревоги на производителите на риба и рибни продукти. Днес в изнесеното студио на Радио Кърджали, което бе на яз. Кърджали репортерът Галина Стефанова разговаря..

публикувано на 14.06.21 в 16:03

Коронавирусът в България - овладян, но не и обезвреден

Третата вълна на пандемията от коронавирус в България е овладяна и си отива според здравните власти. И днес процентът на заразени е нисък - положителни са 1.3 на сто от общия брой направени тестове. Няма нови случаи в девет области, включително и Кърджали. Отчита се спад на новозаразените и спад на смъртността, расте и броят на ваксинираните. Можем..

публикувано на 31.05.21 в 18:25

Пепа Петрова: Образованието и културата на един народ поддържат силата му

24 май е празник на българската идентичност, на националния дух и съзнание, където и да се намира човек по света. Нашите сънародници в чужбина знаят това най-добре и може би затова с плам, вдъхновение и самоотверженост българските неделни училища по света работят, за да запалят и запазят искрата на българщината и в децата. Едно от тези училища е..

публикувано на 24.05.21 в 17:53

Кремена Георгиева: Неделните училища в чужбина са малки храмове на българщината

Казват, че Родината е навсякъде, където се съхраняват историческата памет на един народ, на неговите личности и герои. Българските училища в чужбина са онези стотици малки Българии, които съхраняват и предават народната памет и самосъзнание на бъдещите поколения. Така е и в британската столица Лондон, където, в училище Звънче като учител работи..

публикувано на 24.05.21 в 17:22

Над 40 хиляди ученици в 376 неделни училища извън България честват 24 май

Над 40 хиляди ученици, които учат в общо 376 неделни училища извън  България и в двете държавни училища - в Прага и Братислава, празнуват 24 май. Заради пандемията от коронавирус честванията на повечето места не са присъствени, но навсякъде са насители с изключителна емоция заради връзката с България. Когато родолюбието не е формално, не е..

публикувано на 24.05.21 в 17:00