Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Първи ифтар в новата джамия в Кърджали, присъства посланик Айлин Секизкьок

По случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан в двора на новопостроената джамия в квартал „Прилепци“ в Кърджали за първи път беше организирана  благотворителна вечеря „ифтар“. Организатор на проявата беше Посолството на Република Турция в София, а домакини на събитието - Районното мюфтийство и Община Кърджали.

На благотворителната вечеря присъстваха посланикът на Република Турция Нейно Превъзходителство Айлин Секизкьок, новият Генерален консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю,  председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, зам.-главният мюфтия Ахмед Хасанов и др. Те бяха посрещнати от кмета на Община Кърджали Хасан Азис и районния мюфтия Басри Еминефенди. Сред гостите беше и енорийският свещеник отец Петър Гарена.

В приветственото си слово кметът Хасан Азис припомни стъпките по изграждането на храма, като началото беше поставено през 2006 година. Молитвеният дом е с площ от 1400 кв. м. До 1200 вярващи ще могат да присъстват в него по време на молитва. Целият комплекс включва още културен център, библиотека, класни стаи за обучение по религия, кафетерия, каза Хасан Азис и благодари за оказаната финансова помощ от Турция.

 „За мен е огромна чест да съм на този исторически „ифтар“, както каза д-р инж. Хасан Азис. Искам да му благодаря, че дори и в пандемия, работата по джамията не е спирала“, каза в приветствието си Н.Пр. Айлин Секизкьок. Тя поздрави мюсюлманите с предстоящия свещен празник Рамазан Байрам и им пожела здраве, добруване и благоденствие и от името на президента на Турция, Реджеб Тайп Ердоган.


Вижте още

Почетоха паметта на Нури Адалъ

Днес се навършват 17 години откакто ни напусна видния общественик и борец за демокрация, права и свободи Нури Адалъ. Няма как да забравим, че неговото  противопоставяне срещу нарушаването на основните човешки права го отвежда 23 години в затвора и то в най-силния период на тоталитарния режим. Това каза кметът на Кърджали Хасан Азис след..

публикувано на 05.08.21 в 15:51

Откриха обновеното Инфекциозно отделение

Напълно обновеното инфекциозно отделение в областната болница в Кърджали бе открито днес.  То е ремонтирано с помощта на бизнесмени и община Крумовград, която чрез общинските съветници е гласувала една част от сумата за дарение. Oтделението разполага с ремонтирани болнични стаи, кабинети и манипулациона, нова техника, шкафчета и хладилници...

публикувано на 05.08.21 в 15:33

Милко Багдасаров: Oптимист съм за съставянето на правителство

Лидерът на БСП в Кърджали Милко Багдасаров  е оптимист за съставяне на редовно правителство след пленума на БСП, на който беше решено разговорите с ИТД да продължат. „Ако не се стигне до решение, БСП при предложен трети мандат от Президента да предложи служебния кабинет като редовен. Аз съм оптимист. Нещата ще се случат още при първия..

публикувано на 05.08.21 в 14:42

Нивото на пожарната обстановка на територията на област Кърджали е повишена

Във връзка с настъпилото засушаване и трайно повишаване на температурите, пожарната обстановка на територията на област Кърджали повиши нивото си значително. От началото на месец юли на територията на областта са възникнали 46 пожара.  Вследствие на пожарите са унищожени 3 жилищни сгради, 20 броя черна и бяла техника, 4 селскостопански и..

публикувано на 05.08.21 в 12:20
Добив на строителни материали

Започва проучване за строителни материали в площ „Боряна”

Кърджалийската фирма "Саварона" ще проучва строителни материали в площ „Боряна”, разположена в землищата на селата Папрат, Тютюнче и Сипец, община Джебел, област Кърджали.  Това реши на последното си заседание Министерският съвет.  Разрешението за проучване се предоставя за срок от дванадесет месеца. За това време „Саварона” ЕООД ще вложи минимум 28..

публикувано на 05.08.21 в 12:01

Положителен Covid тест на чужденец от дома за временно настаняване в Любимец

Положителна проба за Covid-19 е дал чуждестранен гражданин от Специалния дом за временно настаняване на чужденци в Любимец. От Регионалната здравна инспекция провеждат епидемиологично проучване и поставят под карантина контактните с него. Заразеният е настанен в болницата в Хасково, съобщават от Областния оперативен щаб. В дома е предписано извършване..

публикувано на 05.08.21 в 10:58

Оранжев код за горещини в почти цялата страна

Оранжев код за опасно високи температури е обявен за почти цялата страна от Националния институт по метеорология и хидрология. Само в областите Смолян, Добрич, Варна и Бургас кодът е жълт. Оранжев код е обявен и за силен вятър в областите София, София-град, Благоевград, Кюстендил, Перник, Монтана и Враца. Днес ще е предимно слънчево и горещо. След..

публикувано на 05.08.21 в 10:40