Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Първи ифтар в новата джамия в Кърджали, присъства посланик Айлин Секизкьок

По случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан в двора на новопостроената джамия в квартал „Прилепци“ в Кърджали за първи път беше организирана  благотворителна вечеря „ифтар“. Организатор на проявата беше Посолството на Република Турция в София, а домакини на събитието - Районното мюфтийство и Община Кърджали.

На благотворителната вечеря присъстваха посланикът на Република Турция Нейно Превъзходителство Айлин Секизкьок, новият Генерален консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю,  председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, зам.-главният мюфтия Ахмед Хасанов и др. Те бяха посрещнати от кмета на Община Кърджали Хасан Азис и районния мюфтия Басри Еминефенди. Сред гостите беше и енорийският свещеник отец Петър Гарена.

В приветственото си слово кметът Хасан Азис припомни стъпките по изграждането на храма, като началото беше поставено през 2006 година. Молитвеният дом е с площ от 1400 кв. м. До 1200 вярващи ще могат да присъстват в него по време на молитва. Целият комплекс включва още културен център, библиотека, класни стаи за обучение по религия, кафетерия, каза Хасан Азис и благодари за оказаната финансова помощ от Турция.

 „За мен е огромна чест да съм на този исторически „ифтар“, както каза д-р инж. Хасан Азис. Искам да му благодаря, че дори и в пандемия, работата по джамията не е спирала“, каза в приветствието си Н.Пр. Айлин Секизкьок. Тя поздрави мюсюлманите с предстоящия свещен празник Рамазан Байрам и им пожела здраве, добруване и благоденствие и от името на президента на Турция, Реджеб Тайп Ердоган.


Вижте още
Арда е на финал за Купата на България

ПФК "Арда" дебютира в Европа срещу отбор от Израел

Отборът на Арда (Кърджали) ще се изправи срещу Апоел Беер Шева (Израел) във втория предварителен кръг на новосформирания европейски турнир Лига на конференциите.Съставът на Николай Киров e домакин в първата среща, която ще се изиграе на 22 юли, а гостуването в Израел ще е на 29 юли.

публикувано на 16.06.21 в 15:14

Ученици ще летуват безплатно в български курорти

Ученици ще могат да летуват по шест дни в български курорти на издръжка на държавата. Това предвижда програмата „Отново заедно“, която беше одобрена на днешното заседание на служебното правителство. Програмата започва от първи юли и ще продължи до 14 септември, и е насочена към туристическия бизнес и учениците, обясни служебният министър Стела Балтова...

публикувано на 16.06.21 в 13:20
Централната улица на най-големия квартал на изселници от България „Миллет” в гр Бурса

Приключи срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина

Най-много заявления за гласуване извън страната на парламентарния вот са били подадени от Турция. Стана ясно от списъка на Централната избирателна комисия за потвърдените заявления. Най-много желаещи да гласуват има в известния като „столицата на изселниците“ град Бурса.  Председатели на изселнически дружества очакват Централната..

публикувано на 16.06.21 в 13:05

От началото на година досега са издадени 17 366 лични карти и 16 476 паспорта

След организационни промени в сектор “Български документи за самоличност“ в ОД на МВР-Кърджали са разделени потоците от граждани, които подават заявления за лични карти и паспорти и тези, които получават вече готовите документи. Връчването на изработените лични карти и паспорти се извършва на две гишета, които са със самостоятелен вход и..

публикувано на 16.06.21 в 11:30

111 000 ученици от 7 и 10 клас се явяват на национално външно оценяване по български

Над 111 000 ученици от 7 и 10 клас се явяват на национално външно оценяване по български език и литература днес.  В 8 часа в близо 1000 училища в страната започна първото национално външно оценяване по български език и литература след 10 клас. Очаква се на него да се явят над  51 000 ученици. Изпитът ще продължи до 9,30 ч. Той  трябваше да се проведе..

публикувано на 16.06.21 в 09:19
Юлиян Петров връчи награда

Синдикат "Образование" връчи награди за социално партньорство

Три награди връчи в Кърджали Юлиян Петров, председател на синдикат „Образование“ към Конфедерация на труда „Подкрепа“. Учителката от Джебел Диана Севдалинова, кметът на Община Джебел - Неджми Али и директорът на СУ „Отец Паисий“ Златко Атанасов са отличените. „Синдикат „Образование“ връчи една много престижна награда, която се нарича „Стоян..

публикувано на 15.06.21 в 17:51

Председателят на „Диянет“ започна официалната си визита у нас от Кърджали

Председателят на Дирекция по религиозните въпроси в Турция "Диянет“ Проф. д-р. Али Ербаш, пристигна на еднодневно посещение в България.  Проф. д-р.Ербаш започна официалната си визита у нас от Кърджали. Той посети новата джамия в квартал „Прилепци“, където беше посрещнат от главния мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Алиш Хаджъ. На..

публикувано на 15.06.21 в 16:57