Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Потомците на първия свещеник: Да уважаваме другите, за да бъдем уважавани и ние

Храм "Св. Георги Победоносец", КърджалиДа уважаваме другите, за да бъдем уважавани и ние. Това е посланието, което се предава през поколенията, напред във времето, в рода на първия свещеник в Кърджали, първият предстоятел на централния храм „Св. Георги Победоносец“ – отец Георги Стоянов Голямбатков.

„Да си потомък на такъв виден българин е отговорност“. Това каза в деня на храмовия празник Даниела Коджаманова, правнучка на отец Георги. „Когато някой в рода ти е вдигнал много високо летвата на морал, нравственост, отношение към обществото, задължава много и потомците“, допълни тя.

Храмът е построен след Освобождението на Източните Родопи и включването им в пределите на Третото българско царство. Той е изграден изцяло с дарения, с боголюбивото чувство на жителите на Кърджали. Доста дълго време се събират средствата. Осветен е  през 1928 година. Преди това кърджалийци са се черкували в малък параклис, на мястото на паметника в градската градина, с името „Св. Дух“. Нарастването на населението на града е изисквало изграждането на нов християнски храм, разказа Коджаманова, която е и  директор на Регионалния исторически музей.

„Начело на инициативата застава моят прадядо, отец Георги Стоянов Голямбатков, който пристига в града като военен свещеник и може би тази връзка между религия и войска определя и името на храма – „Св. Георги Победоносец“ – светецът, който закриля миряните, армията. Днес е повод да си припомним, че в хилядолетната история на българската държава ние нямаме пленено бойно знаме. Това е повод за особена гордост и си струва да го напомняме“, каза Коджаманова.

Вярата е нещо много съкровено и човек може да общува с Бога без да е показен, без да го прави, за да видят другите, че вярва. Ако си изпълнен със смирението, с истинското чувство към вярата, няма значение къде си. Това значи да си добър човек, да уважаваш другите, да спазваш правилата, записани в свещените скрижали, да си обзет от съчувствие, от милосърдие. Ако всички се изпълним с това разбиране за вярата, животът ни ще бъде много по-добър. Да уважаваме другите, за да бъдем уважавани и ние. Това е нещото, което е предадено като традиция в рода ни и се опитвам да го предам на тези, които идват и след нас в този разширяващ се род – да знаеш кой си, да пазиш паметта за своя род и да не накърняваш чувствата на другите, налагайки себе си“, заключи Даниела Коджаманова, правнучка на първия свещеник в Кърджали, отец Георги.


Вижте още

Радостина Лулова със златни медали пет месеца, след като стана майка

Първи успехи и първи медали на единствения в Кърджали спортен клуб по силов трибой "Юнак". Преди дни в Дупница се проведе първият кръг от републиканското първенство. Малко повече от месец, след като получи лиценза си и правото да участва в състезания, кърджалийският отбор спечели в първото си официално състезание общо 14 медала в трите движения -..

публикувано на 18.06.21 в 17:49

Хайдутите - тема на ученическата конференция по история в Кърджали

43 разработки - доклади, есета, презентации, филми и краеведчески изследвания за хайдутите в българската история ще бъдат представени на националната ученическа конференция по история. Тя се провежда на 18 и 19 юни за шести път в СУ "П.Р.Славейков" в Кърджали. Темата е "Личности и събития, повлияли на българската история", а идеята на организаторите..

публикувано на 18.06.21 в 11:54

Местни производители на риба: Яз. "Кърджали" се източва неправомерно, което е убийствено за рибата и хайвера

Представители на местния бизнес са обезпокоени от драстично ниското ниво на язовир "Кърджали". Твърдят, че от няколко дни язовирът се източва по необясними за тях причини. Безводието създава тревоги на производителите на риба и рибни продукти. Днес в изнесеното студио на Радио Кърджали, което бе на яз. Кърджали репортерът Галина Стефанова разговаря..

публикувано на 14.06.21 в 16:03

Коронавирусът в България - овладян, но не и обезвреден

Третата вълна на пандемията от коронавирус в България е овладяна и си отива според здравните власти. И днес процентът на заразени е нисък - положителни са 1.3 на сто от общия брой направени тестове. Няма нови случаи в девет области, включително и Кърджали. Отчита се спад на новозаразените и спад на смъртността, расте и броят на ваксинираните. Можем..

публикувано на 31.05.21 в 18:25

Пепа Петрова: Образованието и културата на един народ поддържат силата му

24 май е празник на българската идентичност, на националния дух и съзнание, където и да се намира човек по света. Нашите сънародници в чужбина знаят това най-добре и може би затова с плам, вдъхновение и самоотверженост българските неделни училища по света работят, за да запалят и запазят искрата на българщината и в децата. Едно от тези училища е..

публикувано на 24.05.21 в 17:53

Кремена Георгиева: Неделните училища в чужбина са малки храмове на българщината

Казват, че Родината е навсякъде, където се съхраняват историческата памет на един народ, на неговите личности и герои. Българските училища в чужбина са онези стотици малки Българии, които съхраняват и предават народната памет и самосъзнание на бъдещите поколения. Така е и в британската столица Лондон, където, в училище Звънче като учител работи..

публикувано на 24.05.21 в 17:22

Над 40 хиляди ученици в 376 неделни училища извън България честват 24 май

Над 40 хиляди ученици, които учат в общо 376 неделни училища извън  България и в двете държавни училища - в Прага и Братислава, празнуват 24 май. Заради пандемията от коронавирус честванията на повечето места не са присъствени, но навсякъде са насители с изключителна емоция заради връзката с България. Когато родолюбието не е формално, не е..

публикувано на 24.05.21 в 17:00