Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мюсюлманите празнуват Рамазан байрам

Днес започна мюсюлманският празник Рамазан байрам. Настъпването му беше възвестено рано тази сутрин във всички джамии у нас с голяма молитва и при спазване на противоепидемичните мерки.

За празника в Кърджали отвори врата една от най-големите джамии в Родопите, която може да събере 1200 вярващи.

За мюсюлманите Рамазан байрам е ден на прошка и съпричастност. Освен за празнуване това е и време за равносметка, обясни главният мюфтия Мустафа Хаджъ.

„Байрам е време, когато хората се помиряват, ако евентуално между тях има някакво неразбирателство. И най вече Байрам е време, когато всеки уважава своите родители. Ако те са между живите, необходимо е да ги посетим, да ги зарадваме, да стоплим сърцата им, да почувстват, че ние сме техни деца“.

За разлика от предишни години този път няма много наши  изселници пристигнали от Турция по родните места. Причината е наложеният в южната ни съседка национален локдаун заради Covid-19.

Рамазан Байрям се чества три дни, през които се разменят гостувания, а на трапезата неизменно присъства баклавата.

По случай Рамазан Байрам главният мюфтия Мустафа Хаджъ отправи поздрав към всички вярващи чрез ефира на Радио Кърджали.

Вижте още

Ръст на вноса на пресни плодове и зеленчуци

За първото тримесечие на тази година България е внесла 88 000 тона пресни зеленчуци и близо 95 000 тона пресни плодове, сочат данните на Националния статистически институт. Според  Министерството на земеделието площите, засадени със зеленчуци у нас, непрекъснато намаляват.  Лидер при пресните плодове остава вносът на цитруси и банани - 71 000 тона са..

публикувано на 19.06.21 в 19:01

Лошото време си отива, задават се тежки горещини

След обичайното за началото на лятото по-нестабилно време с краткотрайни валежи се задава другата крайност- тежки горещини, според синоптиците. Утре минималните температури ще бъдат от 12 до 17 градуса. През деня краткотрайните превалявания вече ще са на много по-малко места от днешните, главно на изток и в планините на Западна България...

публикувано на 19.06.21 в 18:26

В 791 секции в чужбина ще може да се гласува на парламентарните избори на 11 юли

 Централната избирателна комисия реши, че  на парламентарните избори на 11 юли ще може да се гласува в 791 секции в чужбина . Най-много секции ще бъдат открити във Великобритания - 135 и Турция - 121.  Броят им не е ограничен според последните промени в Изборния кодекс.  От европейските страни най-голям брой секции ще бъдат открити в Германия...

публикувано на 19.06.21 в 16:18

Незабавно отваряне на всички гранични пунктове с България искат гръцки кметове и хотелиери

Гръцките медии силно критикуват правителството за опашките на граничните пунктове с България. Местната власт в Северна Гърция настоява за отваряне на всички гранични пунктове с нашата страна. Журналистите от централните телевизионни медии в Гърция  показват опашките от няколко километра на влизащите туристи от България. „Това е срам за гръцкия..

публикувано на 19.06.21 в 14:58

Диана Русинова: Хасково-"Маказа"е "пътят на смъртта "

Жители на хасковските села Николово и Широко поляна алармираха за опасен учатък на международния път Русе-Маказа, намиращ се между  Хасково и Кърджали.  Хората са притеснени, че участъка е много опасен, особено с увеличаващия се трафик от румънски граждани , пътуващи за Гърция.  "Пътя е проектиран тогава, когато го нямаше ГКПП, и , съответно,..

обновено на 19.06.21 в 09:04

Днес е Черешова задушница

Днес в Черешова Задушница. В православния календар тя е един от трите съботни дни през годината за всеобщ помен на починалите. Отбелязва се преди големия християнски празник Петдесетница, който е утре.     Тя е различна от останалите, защото на нея е прието да се раздават едни от първите узрели череши.  На тази задушница има поверие,..

публикувано на 19.06.21 в 08:43

105 са новите случаи на коронавирус, 6 от тях - в Кърджали

105 са новите случаи на коронавирус у нас или 0,7 процента от направените близо 15 хиляди теста през последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал към полунощ.  В Кърджали системата отчита 6 новозаразени, в Хасково - 2, в Смолян - 6. В болница се лекуват 1752 пациенти с Covid-19, 208 са в интензивни..

публикувано на 19.06.21 в 08:39