Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци чистят Студен кладенец край Широко поле в неделя, 16 май

Доброволци и жители на село Широко поле от 5 до 75 години ще почистват в неделя, 16 май, бреговата ивица на язовир Студен кладенец в района стария кораб. Сборният пункт е в 10 часа, а инициативата е отворена за всеки, който пожелае да се включи. Това съобщиха за Радио Кърджали двама от организаторите - Таня Костадинова и Стоян Кирев.
Почистването на брега е част от кампания на Грийнпийс за опазването на водните ресурси на България под мотото "Избери водата" и почистване на любими места край водоемите в страната. Организацията е поела ангажимент през целия месец май да се грижи за природата по един традиционен и доказано ефективен начин - чрез организиране и подкрепа на събития за почистване около водоеми в цялата страна, а по този начин отбелязва и 10-я си рожден ден тази година. По този повод се обръща към местните общности и към природолюбители да се включат в техните инициативи. В Кърджали откликват група хора, които се обединяват в инициативен комитет, който си избира да почиства любимо място край Широко поле, а успява да агитира и мотивира и кметството в Широко поле, както и жители на селото да се включат. 
Един от организаторите на местната инициатива е Таня Костадинова, която казва, че освен да светне брега, имат и друга цел: "Да покажем на децата около нас, че това е полезно и е за доброто на всички... На нас ни писна да живеем сред боклуци. Боклукът ражда боклук. Искаме да живеем качествено. Вярваме, че това, което е в душите ни, трябва да се прояви извън нас. Една чиста душа иска и извън нея да е чисто. Когато на хората им дотегне да живеят сред мръсна политика, мръсотия и невежество навсякъде, най-малкото, което можем да направим, е да се огледаме около себе си и да направим нещо животът ни да бъде малко по-добър, по-красив, по-чист и да дадем надежда, че има сила в нас, чрез която можем да променим нашето утре."
Инициативата е съгласувана с кметството в Широко поле, имаме подкрепата на кмета и уверението му, че жителите на селото също ще се включат в почистването, още повече, че те самите имат места покрай язовира и са заинтересовани да е чисто, казва Стоян Кирев. Според него неделя е удачен ден да акцията, тъй като предния ден се открива сезона за улов на бяла риба и на язовира ще има и доста рибари и туристи, които също могат да се включат в почистването. Той е убеден, че замърсяването на бреговете на язовира идва най-вече от населените места, разположени по течението на реките, които се вливат в язовира.

Повече по темата може да чуете в разговора на Станислава Георгиева с Таня Костадинова и Стоян Кирев в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Ивайло Атанасов за първи път представи своя творба в Керимовата къща -

Малък празник на изкуството в Керимовата къща

Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 автора са повече от впечатляващо. Аз се  радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни творби от утвърдени имена,  класици, както и нови дарования.  Искам да пожелая много успех на изложбата и много  закупени картини" Никола Чанев пожела успех на..

публикувано на 25.04.24 в 14:58

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56