Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Светофарите в Кърджали - мъко моя!

Задръствания по улиците на Кърджали, тапи на кръстовищата, катастрофи, пресичане на прибежки между колите по платната. Обясняваме си всичко това със засиления трафик, с увеличения брой автомобили, с липсата на паркинги и обществени гаражи, с невъзпитани пешеходци и шофьори. Даваме ли си сметка обаче, че голям проблем за неразборията в организацията на движението играят и светофарите? Да, именно светофарите, които трябва да облекчават и регулират трафика. За това ни сигнализираха и наши слушатели, според които в града ни има светофарни уредби на възлови кръстовища, при които зеленият сигнал, както за пешеходци, така и за автомобили, свети за 12 секунди, за 15 секунди, за 18 секунди - време изключително недостатъчно възрастен човек или майка с дете да преминат пешеходната пътека спокойно и безпроблемно, както и време изключително недостатъчно колона автомобили в час пик да се изтегли така, че да не затруднява движението. 
Експеримент на радио Кърджали потвърди казаното от нашите слушатели. Наш екип замери времетраенето на зеления сигнал на светофарите в града. Резултатите - 12 секунди време имат пешеходците да пресекат бул. "Христо Ботев" във "Възрожденци". Също 12 секунди имат за изтегляне автомобилите, които правят ляв завой от "Веселчане" към "Възрожденци" на едно от най-натоварените кръстовища в града - в квартал "Веселчане". Това е най-късото време, замерено от нашите колеги.
С малко повече - цели 15 секунди, разполагат пешеходците, които пресичат бул. "Беломорски" на светофара на Областното пътно управление.
В разкошните пък 18 секунди се вместват колите, които се движат по новия мост от града към квартал "Възрожденци" и на кръстовището правят ляв завой, като в същото време пропускат насрещно движещите се автомобили. 18 секунди имат и пешеходците на кръстовището във "Веселчане", които преминават на зелено от квартал "Веселчане" към квартал "Възрожденци". Толкова е и зеленото за пешеходци на кръстовището на съда, посока от парк „Простор“ към Съда  и обратно. 
Объркахте ли се вече? 
На тези места трябва да притичвате през платното, ако сте пешеходци или да се запасите с търпение и здрави нерви, ако сте шофьори. И за да не мислите, че всички светофари светят зелено рекордно късо време, има и обратен вариант - най-комфортното зелено е за автомобилите на кръстовището на "Веселчане" в посока от града към квартал "Възрожденци" - 48 секунди, и пак там - посока от "Веселчане" към града - 41 секунди.
Радио Кърджали започва серия репортажи, информации и интервюта по темата организация на движение и светофари в Кърджали. Темата ще е отворена за вас, нашите слушатели, както и за институциите, от които зависи организацията на движението. Ще търсим и мненията и коментара на институциите. Можете да сигнализирате и за други проблеми в светлинната регулация и организацията на движението в областния град Кърджали на електронната поща на Радио Кърджали - radio.kj@bnr.bg или на фейсбук страницата ни.

По темата работи Станислава Георгиева. Повече може да чуете в прикачения звуков файл.
Вижте още

Божидар Банов-Порто: Блусът е свобода на изразяване

Новият албум на групата "Блус Трафик" с кърджалийско участие е вече факт. Той е втори подред и се казва "Тя каза не" . Повечето парчета са в стил блус рок, макар че бандата не търси комерсиален ефект от това , а момчетата следват собствените си творчески търсения. "Блус Трафик" свири в състав: Арам Татеосян - бас китара, Божидар Банов..

публикувано на 18.06.21 в 16:27

Егрек - оттук започва България

Тук не свършва България, напротив, оттук започва България. Така ни посрещнаха група мъже пред магазина в крайграничното крумовградско село Егрек. Никой от тях не знае кога е създадено селото и от кого, с тъжна усмивка казват, че нещо, ако не е написано, няма как да се помни. А за живота днес в Егрек не са позитивно настроени: "Всичко му е наред на..

публикувано на 18.06.21 в 13:59

Спортен ден срещу зависимости ще се проведе в Кърджали

Тази неделя, 20 юни в парк Арпезос-Север в Кърджали ще се проведе Спортен ден срещу зависимости "Аз имам волята, А ТИ?" А група "Deep Zone Project" ще повишат градуса на лятното настроение на кърджалийци. Проявата е част от дейностите на проекта „Аз имам волята, А ТИ?“ на Сдружение „Долината на Перперек“, финансиран по Национална програма за..

публикувано на 18.06.21 в 13:38

След победа на регионалното първенство ВК "Кирково 15" играят на финал в Шумен

Момичетата от ВК „Кирково 15“  в категория 12-годишни завоюваха успех  на Регионалното първенство в Стара Загора.  В първенството взеха участие 8 отбора, разпределени в две групи по четири отбора. І група  1.ВК „Казанлък“ град Казанлък; 2.ВК „Кирково 15“ село Кирково; 3.ВК „Любимец“ град Любимец; 4.ВК „Странджа“ град..

публикувано на 18.06.21 в 11:15

Директорът Иван Стойков: Не сме притеснени за резултатите от НВО

176 са учениците, които трябва да се явят на НВО по български език и литература в Езиковата гимназия "Христо Ботев" в Кърджали. Резултатът от НВО по БЕЛ в края на Х клас се вписва в удостоверението за завършен първи гимназиален етап и се изразява само в брой точки, без да се приравнява към оценка. Изпитът се състои от 23 задачи,..

публикувано на 16.06.21 в 10:50

Коя е Еми и защо трябва да победи Крадецът на сенки?

Едно приказно момиче излиза от сенките , в новия роман на фентъзи писателя Марин Трошанов . Марин Трошанов е популярен с трилогията „Ламя ЕООД“ и носител на наградата „Перото“ за фантастично-образователната комиксова поредица „Роботът Чапек“. Наскоро капсулата на робота Чапек кацна в Украйна и така хиляди деца украинчета ще споделят неговите..

публикувано на 15.06.21 в 16:38

С два празнични дни Смолян отбелязва празника на обединения град

На 18 юни 1960 г., с указ 227 от Президиума на НС на НРБ, се сливат три самостоятелни селища – Смолян, Райково и Устово в един обединен град –център на Смолянска област. Всяко от някогашните селища събрани в днешния многолик съвременен град има свой специфичен облик и местни забележителности. Песните и танците на родопчани са прочути наблизо и..

публикувано на 14.06.21 в 09:15