Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Тази година Covid-19 няма да провали баловете в Кърджали


Днес е последният учебен ден за зрелостниците. И докато през 2020 година заради пандемията, провеждането на тржествата и баловете до последно бяха под въпрос, а след това и отложени или отменени, тази година по всичко личи, че балове ще има, както и тържества в дворовете на училищата. 

В най-голямото училище в Южна България "П.Р. Славейков" завършващите средното си образование са около 80. Тържеството за изпращането им ще бъде на 24 май, каза директорът Милко Багдасаров. Ще бъде и направено традициоонното автошествие. Балът на "Славейковци" ще бъде на 25 май - традиция, спазвана повече от 20 години. 

В СУ "Отец Паисий", тържествата по случай 24 май ще започнат от 17 май (понеделник), като в този ден близо 90 зрелостници ще си вземат сбогом с школото и своите преподаватели, съобщи директорът Златко Атанасов. Балът на абитуриентите ще бъде на 24 май. 

17 май е и датата за тържественото изпращане на 46 възпитаници на Професионалната гимназия по електротехника и елктроника "Кап. Петко Войвода", каза директорът Антоанета Сендова, като все още датата за бала и мястото не са уточнени, тъй като има разногласия сред учениците. Но те имат време да решат, тъй като планират балната вечер да се проведе след държавните изпити, които ще положат в началото на юни.  

В Езиковата гимназия "Хр. Ботев" също тече трескава подготовка за тържественото изпращане на абитуриентите, което ще бъде на 24 май, каза директорът Даниела Павлова. Самият бал ще бъде на 26 май.

Традиционно на 24 май ще бъде тържеството за изпращане на зрелостниците в СУ "Йордан Йовков", които тази година са 26. Вечерта ще бъде и балът, коментира директорът Недялка Кюпреджиева. 

40 зрелостници ще изпрати Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров". Изпращането ще бъде на 17 май, а балът на 23 май, съобщи Кремена Славова, зам-директор по учебно-производствената дейност.   
   
Все още е загадка дали ще се проведе традиционното шествие на училищата на 24 май. Очаква се решението на Общината.  

В тази несигурна ковид обстановка, съществуват известни притеснения сред учениците дали изпращането им ще бъде така, както са го мечтали, коментират още директорите. 

Чуйте репортажа в звуковия файл.  

Вижте още

Божидар Банов-Порто: Блусът е свобода на изразяване

Новият албум на групата "Блус Трафик" с кърджалийско участие е вече факт. Той е втори подред и се казва "Тя каза не" . Повечето парчета са в стил блус рок, макар че бандата не търси комерсиален ефект от това , а момчетата следват собствените си творчески търсения. "Блус Трафик" свири в състав: Арам Татеосян - бас китара, Божидар Банов..

публикувано на 18.06.21 в 16:27

Егрек - оттук започва България

Тук не свършва България, напротив, оттук започва България. Така ни посрещнаха група мъже пред магазина в крайграничното крумовградско село Егрек. Никой от тях не знае кога е създадено селото и от кого, с тъжна усмивка казват, че нещо, ако не е написано, няма как да се помни. А за живота днес в Егрек не са позитивно настроени: "Всичко му е наред на..

публикувано на 18.06.21 в 13:59

Спортен ден срещу зависимости ще се проведе в Кърджали

Тази неделя, 20 юни в парк Арпезос-Север в Кърджали ще се проведе Спортен ден срещу зависимости "Аз имам волята, А ТИ?" А група "Deep Zone Project" ще повишат градуса на лятното настроение на кърджалийци. Проявата е част от дейностите на проекта „Аз имам волята, А ТИ?“ на Сдружение „Долината на Перперек“, финансиран по Национална програма за..

публикувано на 18.06.21 в 13:38

След победа на регионалното първенство ВК "Кирково 15" играят на финал в Шумен

Момичетата от ВК „Кирково 15“  в категория 12-годишни завоюваха успех  на Регионалното първенство в Стара Загора.  В първенството взеха участие 8 отбора, разпределени в две групи по четири отбора. І група  1.ВК „Казанлък“ град Казанлък; 2.ВК „Кирково 15“ село Кирково; 3.ВК „Любимец“ град Любимец; 4.ВК „Странджа“ град..

публикувано на 18.06.21 в 11:15

Директорът Иван Стойков: Не сме притеснени за резултатите от НВО

176 са учениците, които трябва да се явят на НВО по български език и литература в Езиковата гимназия "Христо Ботев" в Кърджали. Резултатът от НВО по БЕЛ в края на Х клас се вписва в удостоверението за завършен първи гимназиален етап и се изразява само в брой точки, без да се приравнява към оценка. Изпитът се състои от 23 задачи,..

публикувано на 16.06.21 в 10:50

Коя е Еми и защо трябва да победи Крадецът на сенки?

Едно приказно момиче излиза от сенките , в новия роман на фентъзи писателя Марин Трошанов . Марин Трошанов е популярен с трилогията „Ламя ЕООД“ и носител на наградата „Перото“ за фантастично-образователната комиксова поредица „Роботът Чапек“. Наскоро капсулата на робота Чапек кацна в Украйна и така хиляди деца украинчета ще споделят неговите..

публикувано на 15.06.21 в 16:38

С два празнични дни Смолян отбелязва празника на обединения град

На 18 юни 1960 г., с указ 227 от Президиума на НС на НРБ, се сливат три самостоятелни селища – Смолян, Райково и Устово в един обединен град –център на Смолянска област. Всяко от някогашните селища събрани в днешния многолик съвременен град има свой специфичен облик и местни забележителности. Песните и танците на родопчани са прочути наблизо и..

публикувано на 14.06.21 в 09:15