Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Цвета Караянчева: 45-ят парламент - много амбиции, малко реализация


Отминалият 45-ти парламент беше с много амбиции и малко реализация. Това е оценката на Цвета Караянчева, председател на 44-то НС, зам.-председател на 45-то, член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и областен координатор на ГЕРБ-Кърджали. В този парламент „наистина се оказа, че партиите не могат да работят в консенсус, че някои от партиите не искат да носят отговорност, въпреки че имаха огромното мнозинство и можеха да съставят правителство така, както ние се опитахме да направим – показахме нашите министри, министър-председателя и заявихме нашата политическа платформа, нашата програма, по която щеше да работи това правителство. Но не намерихме подкрепа“, коментира Караянчева. Беше приета програма на Народното събрание, която блокираше работата му и „аз го отдавам на това, че хората, които влязоха в парламента, имат абсолютно непознаване на процедурите в правилника“, допълни тя.

В това Народно събрание закипя една Стахановска дейност, съревнование между различните парламентарни групи, за внасяне на законопроекти – над 70 бяха внесени. Другото съревнование, което кипеше от трибуната, беше за това кой е по-голям опозиционер, кой по-дълго време е стоял на площада да протестира. Никой не помогна с идеи в сложната икономическа и здравна ситуация, в която се намира страната, упрекна Караянчева.

Изборният кодекс беше приет набързо, на тъмно и обнародван в рамките на 14 часа. Машинното гласуване е много опасно, много трудно за реализиране и против волята на много български граждани – над 73 % от хората не гласуваха с машина. Приетият меморандум връзва ръцете на цялата администрация, не само на държавната – на съдебната власт, на местната власт, допълни Караянчева. „Народното събрание беше, не ми се ще да казвам пародия, но някак си не отговори на очакванията на българските граждани – много амбиции, ниска реализация“, категорична беше тя.

„По-лесно е да си опозиция. Много е трудно да си управляващ, защото ти отговаряш за всяко едно действие, ти носиш политическата отговорност. Когато си опозиция, винаги можеш да си на контра, можеш да оставиш управляващите да направят грешка и след това да критикуваш. Винаги можеш да критикуваш без да имаш достатъчно аргументи, защото никой не ти търси сметка за това, което си казал“, каза бившият зам.-председател на 45-то НС.

Сигурно има бизнеси, които не са могли да се реализират, възможно е да има и притискане някъде, но за това трябва да се алармират компетентните органи, каза Караянчева в коментар на информацията, изнесена от бизнесмени пред т.нар. комисия по ревизията в 45-тия парламент, оглавявана от Мая Манолова.

На новите депутати, които за първи път са в парламента, им липсва опит, нужно им е време да се научат. „Участието в парламента, народното представителство, то е професия, като всяка друга, за да придобиеш опит и знания, ти трябва време. Дългите мандати водят до някаква рутина, до някаква леност, може би“, коментира Караянчева.

„Надявам се да получа отново номинация от моите колеги и членовете на ГЕРБ в област Кърджали. Разбира се, след номинациите, решението взема Изпълнителната комисия и нашият лидер. Ако съм се справила добре с работата си през всичките тези години, разбира се, колегите ще кажат своето мнение“, допусна Караянчева в отговор на въпрос за евентуалната й кандидатура за мандат в 46-то НС. Предстоящите избори ще бъдат много трудни и тревогата не е свързана с ковид кризата, а с гласуването само машинно. „Много от хората заявяват, че не желаят да гласуват с машини, а това ще бъде трудна задача на нас, политиците, да ги мотивираме“, посочи още тя.

Опитът на Йорданка Фандъкова и на Димитър Николов е безценен и те продължават да участват в работата на актива на ГЕРБ, коментира Караянчева по повод промените в ръководството, които направи на последното Национално събрание на ПП ГЕРБ, лидерът Бойко Борисов.

Няма лов на вещици. Има решение на общинското ръководство. Това е наше партийно решение. Не искам да го коментирам медийно. Каквото има, ние сме си казали, така че продължаваме напред. Пожелавам успех. Те остават членове на ГЕРБ. Пожелавам успех и на г-н Желязков, и на г-н Иванов. Имаме решение на партийната структура в община Кърджали“. Така коментира областният лидер на ГЕРБ ситуацията с отлъчването неотдавна на двамата общински съветници от местния парламент Огнян Иванов и Веселин Желязков. „Ние не сме изгонили членове, просто сме снели доверие като общински съветници, едното няма нищо общо с другото“, допълни тя.

Можем да правим всякакви заявки. Ще продължим да работим, както досега, оценката е от нашите избиратели, заключи Караянчева в отговор на въпрос дали се целят към още един, втори за ГЕРБ, мандат от 9-ти МИР в Кърджали.


Вижте още

Добромир Якимов: Възможно е изборният ден да се окаже недостатъчен при машинното гласуване

Опасения, че няма да достигне физическото време в изборния ден всички граждани, имащи право на глас да подадат вота си с машинното гласуване, изрази в ефира на Радио Кърджали председателят на Районната избирателна комисия в Хасково Добромир Якимов. Тревогата му идва от факта, че в избирателния район не малко от секциите са с преобладаващо възрастно..

публикувано на 04.06.21 в 22:24

Сомове по 120 кг са хващани край село Студен кладенец

От 15 май е разрешен уловът на бяла риба след едномесечна забрана, наложена заради размножителния период. Очаква се много рибари да изпълнят бреговете на кърджалийските язовири, в които се крият уникални рибни екземпляри. Като например сомове по 120 килограма, извадени от късметлии в района на крумовградското село Студен кладенец, спомня си кметът на..

публикувано на 16.05.21 в 12:01

Максим Генчев: Нямам надежда. Народът очаква възмездие

Смисълът на пребиваването ми в Народното събрание не е случаен, защото научих много неща, които досега ми бяха неизвестни и ме изпълваха с надежда, сега вече нямам никаква надежда . Така оценява краткото време, в което беше депутат, режисьорът Максим Генчев. Той стана народен представител от коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ от кърджалийски..

публикувано на 14.05.21 в 19:28
Адлен Шевкед

Адлен Шевкед: Служебният кабинет да върне доверието в изборите

Движението за права и свободи направи оценка на работата на 45-то Народно събрание чрез декларация. Констатациите в нея са, че въпреки краткия си живот, „ това народно събрание беше изпълнено с огромна доза популизъм и предизборна агитация “ от всички партии, които участваха в него, изключвайки ДПС. Това каза в ефира на сутрешния блок „След..

публикувано на 14.05.21 в 18:24

На петата година от създаването си, Радио Кърджали е с рекордна аудитория

Красимир Ангелов , директор на Ра дио Кърджали по повод 5-тата годишнина на радиото: Радио Кърджали проходи с 3- часов а програма. В момента излъчва 15 часа ежедневно. Голяма е вероятността до края на годината да увеличи програмата си до 18 часа на ден. В момента екипът е от 18 души - най-малката регионална радиостанция в..

публикувано на 11.05.21 в 22:46

Църквата „Свети Георги“ в Кърджали ще отбележи храмовия си празник с курбан за здраве

На 6 май Църквата „Свети Георги“ в Кърджали ще отбележи храмовия си празник. Празничният ден ще започне с празнична литургия, а след това ще бъде раздаден курбан за здраве. Кметът на Кърджали Хасан Азис също е дарил две агнета за празника на храма. „Нека всички заедно да честваме утрешния празник – Гергьовден или Хадерлез както му казват мюсюлманите...

публикувано на 05.05.21 в 15:04

Музеят в Кърджали посреща гости по Великден

Регионалният исторически музей в Кърджали, вкл. художественият отдел, ще работят по време на великденските празници. „Само на 2 и 3 май няма да работят с посетители, тъй като и колегите, които обслужват експозициите имат право да отбележат този светъл празник“, каза за Радио Кърджали директорът, Даниела Коджаманова. „Тоест, работим до 1-ви,..

публикувано на 30.04.21 в 20:34