Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Константин Ковачев: Страх и яд може да предизвикат поражения върху вътрешните органиКонстантин Ковачев е създател на система от упражнения в сферата на приложната кинезиология. В превод тя може да се нарече активно седене и представлява набор от специализирани, много лесни и леки упражнения и техники, които могат да се изпълняват на стола, в удобно време, и не са трудни за изпълнение.
Целта на упражненията е да балансираме физическото и емоционално тяло, да постигнем оптимално здраве и да живеем щастлив, балансиран и пълноценен живот. Система набира популярност у нас. И по този повод, в предаването "Вкусен следобед" разговаряме с Константин Ковачев.

НАЧАЛОТО

"Тъй като хората страдат вече от наистина много проблеми, както емоционални, така и психически, и аз много съм помагал директно с всичко, което знам, и от кинезитерапията, и от приложната кинезиология, но тъй като проблемите се повтарят непрекъснато, аз реших да направя комплекс от упражнения, които да повлияват всички тези проблеми. И хората сами да се научат как да се справят с техните проблеми, без да имат нужда специално от терапевт".

"Когато започнах да изучавам приложната кинезиология, аз реално страдах от болки в раменете, болка в кръста, по хода на ишиасния нерв, наистина чести проблеми, които при доста хора се получават. С нея си обясних тези многогодишни болки от къде идват - аз си мислех, че са дископатии, от някакви вече сериозни травми на раменния пояс, а се оказа съвсем различно нещо. Оказа се, че имам проблем с дебелото черво, спазми, които се получават от непоносимости към определени храни. Стомахът ми също реагираше. Имах намалена стомашна киселина, която не обработва достатъчно добре храните, впоследствие това дразнеше и червата".

НАЙ-ИНТЕРЕСНА Е ВЗАИМОВРЪЗКАТА МЕЖДУ БЛУЖДАЕЩИЯ НЕРВ И ВЪТРЕШНИТЕ НИ ОРГАНИ

"От емоциите страх и яд, които ги изпитваме най-често, ние можем да направим спазъм на блуждаещия нерв. След което ние получаваме едни лъжливи сигнали, към вегетативната нервна система, тоест получаваме един стрес на вегетативната нервна система, който вече абсолютно е нон стоп. Тоест нон стоп всичките ни вътрешни органи са в стрес, когато имаме изживени такива пикове на страх и яд. Дори един такъв пик, дори преди месеци, може да държи спазъм на този блуждаещ нерв, много продължително време, ако не правим някакви упражнения и движения да го раздвижим. Съответно може да стои и с години".

"Болките в лопатката и под лопатката могат да са свързани с проблеми в сърцето. И болките в гърба, естествено, по средната линия".

Обратно - болките в гърба да провокират болки в сърцето.

"Ако спазъмът е в областта на гръдната кост, могат да получите фалшиви сигнали - тези прескачания на сърцето, бодежи. Това може да го решим буквално за секунди..."Вижте още

Божидар Банов-Порто: Блусът е свобода на изразяване

Новият албум на групата "Блус Трафик" с кърджалийско участие е вече факт. Той е втори подред и се казва "Тя каза не" . Повечето парчета са в стил блус рок, макар че бандата не търси комерсиален ефект от това , а момчетата следват собствените си творчески търсения. "Блус Трафик" свири в състав: Арам Татеосян - бас китара, Божидар Банов..

публикувано на 18.06.21 в 16:27

Егрек - оттук започва България

Тук не свършва България, напротив, оттук започва България. Така ни посрещнаха група мъже пред магазина в крайграничното крумовградско село Егрек. Никой от тях не знае кога е създадено селото и от кого, с тъжна усмивка казват, че нещо, ако не е написано, няма как да се помни. А за живота днес в Егрек не са позитивно настроени: "Всичко му е наред на..

публикувано на 18.06.21 в 13:59

Спортен ден срещу зависимости ще се проведе в Кърджали

Тази неделя, 20 юни в парк Арпезос-Север в Кърджали ще се проведе Спортен ден срещу зависимости "Аз имам волята, А ТИ?" А група "Deep Zone Project" ще повишат градуса на лятното настроение на кърджалийци. Проявата е част от дейностите на проекта „Аз имам волята, А ТИ?“ на Сдружение „Долината на Перперек“, финансиран по Национална програма за..

публикувано на 18.06.21 в 13:38

След победа на регионалното първенство ВК "Кирково 15" играят на финал в Шумен

Момичетата от ВК „Кирково 15“  в категория 12-годишни завоюваха успех  на Регионалното първенство в Стара Загора.  В първенството взеха участие 8 отбора, разпределени в две групи по четири отбора. І група  1.ВК „Казанлък“ град Казанлък; 2.ВК „Кирково 15“ село Кирково; 3.ВК „Любимец“ град Любимец; 4.ВК „Странджа“ град..

публикувано на 18.06.21 в 11:15

Директорът Иван Стойков: Не сме притеснени за резултатите от НВО

176 са учениците, които трябва да се явят на НВО по български език и литература в Езиковата гимназия "Христо Ботев" в Кърджали. Резултатът от НВО по БЕЛ в края на Х клас се вписва в удостоверението за завършен първи гимназиален етап и се изразява само в брой точки, без да се приравнява към оценка. Изпитът се състои от 23 задачи,..

публикувано на 16.06.21 в 10:50

Коя е Еми и защо трябва да победи Крадецът на сенки?

Едно приказно момиче излиза от сенките , в новия роман на фентъзи писателя Марин Трошанов . Марин Трошанов е популярен с трилогията „Ламя ЕООД“ и носител на наградата „Перото“ за фантастично-образователната комиксова поредица „Роботът Чапек“. Наскоро капсулата на робота Чапек кацна в Украйна и така хиляди деца украинчета ще споделят неговите..

публикувано на 15.06.21 в 16:38

С два празнични дни Смолян отбелязва празника на обединения град

На 18 юни 1960 г., с указ 227 от Президиума на НС на НРБ, се сливат три самостоятелни селища – Смолян, Райково и Устово в един обединен град –център на Смолянска област. Всяко от някогашните селища събрани в днешния многолик съвременен град има свой специфичен облик и местни забележителности. Песните и танците на родопчани са прочути наблизо и..

публикувано на 14.06.21 в 09:15