Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Село Студен кладенец - живописно, диво и дивно

Крумовградското село Студен кладенец е едно от живописните места в Източните Родопи, което привлича с красива природа, впечатляващи забележителности, рядко срещащи се растения, птици и животни. Край селото е разположен резерватът Вълчи дол, стената на язовир Студен кладенец, абразивните кладенци на река Арда, живописната местност Дяволското дере. Името си Студен кладенец носи от един извор, който се намира над селото, разказва кметът Себахтин Юсеин. Той е с много бистра и студена вода. Някой може да помисли, че е лъжа, но лятно време, ако сложиш диня в коритото на кладенеца, за една минута кората се пука, казва кметът. Водата помагала и при ревматизъм, вярват местните хора, но никой не може да издържи в нея повече от минута, толкова е студена.

Любопитна особеност на селото е, че гурбетчиите от него в Европа са едва петима-шестима младежи. Покрай пандемията три от момчетата се върнаха, сега изчакват ситуацията да се успокои и сигурно пак ще тръгнат, защото в населеното място и в района няма работа, трудно е за препитание, разказва кметът Себахтин Юсеин. Според него това е и причината младите семейства да предпочетат да живеят в общинския център Крумовград и в областния Кърджали, още повече, че в Студен кладенец няма детска градина, нито здравна служба, а основното училище е на няколко километра в съседно село. Хубаво е, обаче, че младите са в България, защото в почивните дни - събота и неделя, си идват на село и така поддържат връзката с близките си. Особено лятно време, когато са ваканциите, селото се изпълва с детска глъч. Щастливи сме, че има живот, а младите са като на курорт, даже няма нужда да ходят на далечни почивки и да харчат пари, защото тук си имаме всичко - хубава природа, язовир, река, забележителности, категоричен е Себахтин Юсеин.
В близкия резерват Вълчи дол, освен белоглави и египетски лешояди, атракция са и конете тарпани. В района имаме 80-100 коня, раждат се и жребчета, вече намериха своето място в този край, разказва кметът. Той е доволен, че има разселени и благородни елени, но се притеснява, че те и особено малките им, стават жертва на увеличения брой чакали. Резерватът ни е Вълчи дол, но повече са чакалите, нападенията от тях върху домашните животни се увеличиха. Чакалите нападат не само овцете, козите и агнетата, но и дивеча. Нападенията са почти през ден, като напаст са, казва Себахтин Юсеин. Едно от решенията в борбата срещу чакалите е индивидуалните билети за отстрел на хищници, които ловното дружество "Сокол" в Крумовград издава на ловците и така те се опитват да регулират вредния дивеч.
Още за живота в Студен кладенец, за живописното Шейтан кюпрю, чиято дълбочина достига до 25 метра, за впечатленията на туристите може да чуете в разговора на Станислава Георгиева с кмета на крумовградското село Студен кладенец Себахтин Юсеин в прикачения звуков файл.

Галерия

Вижте още

Божидар Банов-Порто: Блусът е свобода на изразяване

Новият албум на групата "Блус Трафик" с кърджалийско участие е вече факт. Той е втори подред и се казва "Тя каза не" . Повечето парчета са в стил блус рок, макар че бандата не търси комерсиален ефект от това , а момчетата следват собствените си творчески търсения. "Блус Трафик" свири в състав: Арам Татеосян - бас китара, Божидар Банов..

публикувано на 18.06.21 в 16:27

Егрек - оттук започва България

Тук не свършва България, напротив, оттук започва България. Така ни посрещнаха група мъже пред магазина в крайграничното крумовградско село Егрек. Никой от тях не знае кога е създадено селото и от кого, с тъжна усмивка казват, че нещо, ако не е написано, няма как да се помни. А за живота днес в Егрек не са позитивно настроени: "Всичко му е наред на..

публикувано на 18.06.21 в 13:59

Спортен ден срещу зависимости ще се проведе в Кърджали

Тази неделя, 20 юни в парк Арпезос-Север в Кърджали ще се проведе Спортен ден срещу зависимости "Аз имам волята, А ТИ?" А група "Deep Zone Project" ще повишат градуса на лятното настроение на кърджалийци. Проявата е част от дейностите на проекта „Аз имам волята, А ТИ?“ на Сдружение „Долината на Перперек“, финансиран по Национална програма за..

публикувано на 18.06.21 в 13:38

След победа на регионалното първенство ВК "Кирково 15" играят на финал в Шумен

Момичетата от ВК „Кирково 15“  в категория 12-годишни завоюваха успех  на Регионалното първенство в Стара Загора.  В първенството взеха участие 8 отбора, разпределени в две групи по четири отбора. І група  1.ВК „Казанлък“ град Казанлък; 2.ВК „Кирково 15“ село Кирково; 3.ВК „Любимец“ град Любимец; 4.ВК „Странджа“ град..

публикувано на 18.06.21 в 11:15

Директорът Иван Стойков: Не сме притеснени за резултатите от НВО

176 са учениците, които трябва да се явят на НВО по български език и литература в Езиковата гимназия "Христо Ботев" в Кърджали. Резултатът от НВО по БЕЛ в края на Х клас се вписва в удостоверението за завършен първи гимназиален етап и се изразява само в брой точки, без да се приравнява към оценка. Изпитът се състои от 23 задачи,..

публикувано на 16.06.21 в 10:50

Коя е Еми и защо трябва да победи Крадецът на сенки?

Едно приказно момиче излиза от сенките , в новия роман на фентъзи писателя Марин Трошанов . Марин Трошанов е популярен с трилогията „Ламя ЕООД“ и носител на наградата „Перото“ за фантастично-образователната комиксова поредица „Роботът Чапек“. Наскоро капсулата на робота Чапек кацна в Украйна и така хиляди деца украинчета ще споделят неговите..

публикувано на 15.06.21 в 16:38

С два празнични дни Смолян отбелязва празника на обединения град

На 18 юни 1960 г., с указ 227 от Президиума на НС на НРБ, се сливат три самостоятелни селища – Смолян, Райково и Устово в един обединен град –център на Смолянска област. Всяко от някогашните селища събрани в днешния многолик съвременен град има свой специфичен облик и местни забележителности. Песните и танците на родопчани са прочути наблизо и..

публикувано на 14.06.21 в 09:15