Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Максим Генчев: Нямам надежда. Народът очаква възмездие

Снимка: izpravise.bg


Смисълът на пребиваването ми в Народното събрание не е случаен, защото научих много неща, които досега ми бяха неизвестни и ме изпълваха с надежда, сега вече нямам никаква надежда. Така оценява краткото време, в което беше депутат, режисьорът Максим Генчев. Той стана народен представител от коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ от кърджалийски избирателен район с малко над 700 гласа. Помогнаха му особеностите на метода Хеър-Ниймайер, който се използва у нас за разпределяне на местата между политическите партии по пропорционалната избирателна система.

"В парламента е пълно с изключително грамотни, интелигентни и можещи, знаещи хора, които обаче, гледната точка на тяхната работа е неправилна. Тя отива в посоката на заплатата, в посоката на кариерата, отива в едни чисто прагматично-материални измерения и не достига до целта на клетвата – да се служи на нашия изстрадал народ. Това е най-силното препятствие, нещото, което обезоръжава моята надежда, че нещата ще се оправят“, поясни Генчев в предаването "След първото кафе" на Радио Кърджали.

Оценката му за краткото време, в което беше парламентарист е, че „почти няма случайна калинка там (в парламента, б.а.)“. Интересно противопоставяне във всяка една личност в законодателния орган е забелязал режисьорът – „желанието да направи нещо за хората и невъзможността да го направи, защото егоцентризмът взима връх и започват борби между партии, между интереси …“ Егото е в пъти повече, е преценката на екс депутата.

„Струва ми се, че нямам нагласата отново да бъда хвърлен в тая особена среда. Засега нямам такива амбиции“, отговори Генчев за евентуална следваща негова кандидатура за парламента. Той подчерта, че в момента интензивно снима филма си за Ботев.

„Усетих, че когато съм там, вътрешно в съзнанието ми изплува тоя опасен за моя дух момент –  готов съм, примерно, в коридора да вляза в разговор с който и да е, само и само да стигна до някакво финансиране на филма си. И се стопирам лично, вътре. И си казвам – не, това е неправилно, Ботев няма да ми прости, ако направя някакъв компромис с гласуване или с нещо друго, в интерес на филма, макар че той е от интерес на България, не на мен. Тая борба не мога да си я позволя отново“, повдигна леко завесата към задкулисието режисьорът, който беше за кратко народен представител.

„Много е тънка работата със служебното правителство, защото народът е изпълнен с очаквания. Народът идентифицира думата „справедливост“ със „възмездие“. Ако няма възмездие до седмица – две, авторитетът на служебното правителство ще падне“, счита Максим Генчев.


Вижте още

Добромир Якимов: Възможно е изборният ден да се окаже недостатъчен при машинното гласуване

Опасения, че няма да достигне физическото време в изборния ден всички граждани, имащи право на глас да подадат вота си с машинното гласуване, изрази в ефира на Радио Кърджали председателят на Районната избирателна комисия в Хасково Добромир Якимов. Тревогата му идва от факта, че в избирателния район не малко от секциите са с преобладаващо възрастно..

публикувано на 04.06.21 в 22:24

Сомове по 120 кг са хващани край село Студен кладенец

От 15 май е разрешен уловът на бяла риба след едномесечна забрана, наложена заради размножителния период. Очаква се много рибари да изпълнят бреговете на кърджалийските язовири, в които се крият уникални рибни екземпляри. Като например сомове по 120 килограма, извадени от късметлии в района на крумовградското село Студен кладенец, спомня си кметът на..

публикувано на 16.05.21 в 12:01
Адлен Шевкед

Адлен Шевкед: Служебният кабинет да върне доверието в изборите

Движението за права и свободи направи оценка на работата на 45-то Народно събрание чрез декларация. Констатациите в нея са, че въпреки краткия си живот, „ това народно събрание беше изпълнено с огромна доза популизъм и предизборна агитация “ от всички партии, които участваха в него, изключвайки ДПС. Това каза в ефира на сутрешния блок „След..

публикувано на 14.05.21 в 18:24

Цвета Караянчева: 45-ят парламент - много амбиции, малко реализация

Отминалият 45-ти парламент беше с много амбиции и малко реализация. Това е оценката на Цвета Караянчева, председател на 44-то НС, зам.-председател на 45-то, член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и областен координатор на ГЕРБ-Кърджали. В този парламент „наистина се оказа, че партиите не могат да работят в консенсус, че някои от партиите не..

публикувано на 14.05.21 в 14:48

На петата година от създаването си, Радио Кърджали е с рекордна аудитория

Красимир Ангелов , директор на Ра дио Кърджали по повод 5-тата годишнина на радиото: Радио Кърджали проходи с 3- часов а програма. В момента излъчва 15 часа ежедневно. Голяма е вероятността до края на годината да увеличи програмата си до 18 часа на ден. В момента екипът е от 18 души - най-малката регионална радиостанция в..

публикувано на 11.05.21 в 22:46

Църквата „Свети Георги“ в Кърджали ще отбележи храмовия си празник с курбан за здраве

На 6 май Църквата „Свети Георги“ в Кърджали ще отбележи храмовия си празник. Празничният ден ще започне с празнична литургия, а след това ще бъде раздаден курбан за здраве. Кметът на Кърджали Хасан Азис също е дарил две агнета за празника на храма. „Нека всички заедно да честваме утрешния празник – Гергьовден или Хадерлез както му казват мюсюлманите...

публикувано на 05.05.21 в 15:04

Музеят в Кърджали посреща гости по Великден

Регионалният исторически музей в Кърджали, вкл. художественият отдел, ще работят по време на великденските празници. „Само на 2 и 3 май няма да работят с посетители, тъй като и колегите, които обслужват експозициите имат право да отбележат този светъл празник“, каза за Радио Кърджали директорът, Даниела Коджаманова. „Тоест, работим до 1-ви,..

публикувано на 30.04.21 в 20:34