Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

До 2 месеца плувният басейн в ЕГ "Христо Ботев" ще бъде готов за експлоатация


Ватерполът е сред спортовете с най-много проблеми в Кърджали. Именно защото дълго време децата чакаха да отвори покритият плувен басейн, а няколко месеца след това той бе затворен и те отново останаха без база за тренировки. След протестни действия пред Общината миналата година, кметът Хасан Азис обеща, че ще бъде ремонтиран басейнът в Езиковата гимназия, за да има къде да тренират децата. Как стоят нещата сега разбираме от треньора по водна топка Иван Кръстев, който съобщи, че до два месеца плувният басейн в ЕГ "Христо Ботев" ще бъде готов за експлоатация. Тренировките на ватерполистите ще започнат от месец октомври. Предвижда се басейна да използват и ученици от останалите училища в Кърджали като част от извънкласните им дейности:

"Няма да има проблеми с финансирането. Средствата се заделят от МОН, чрез Община Кърджали, така, че смятаме, финансирането ще е редовно през годините. Парите не са малко, не са и много, но мисля, че ще можем да се включим в този бюджет, който ни се отпуска за сезон, за да може басейнът да работи безпрепятствено. Стига да няма проблеми около самото ремонтиране, защото до момента са направени студени проби, сега има още някои неща за доправяне и предстоят студена и топла проба, да се напълни басейна. И примерно от 1 октомври 2021 г. да сме в бойна готовност, за да започнем да приемаме деца от всички училища. И най-важното, което е за нас – след като свършат занятията с учениците, например, след 17.00 ч. басейнът да бъде в полза на спортния клуб". 

С въвеждането на басейна в експлоатация, освен тренировките на ватерполистите, от новата учебна година ще се провеждат и извънкласни дейности на ученици от другите училища в Кърджали, каза още Иван Кръстев: 

"След като заработи басейнът, всяко училище ще си има график, в който учениците в удобно за тях време ще посещават басейна с учителя по физическо възпитание и съответно ще им бъде проведено обучение по плуване. Евентуално ако има някой от по-напредналите за тях ще осигурим един коридор в който да се провеждат малко по-активни тренировки. Басейнът ще има 4 коридора. С колегата Величко Карабоюков смятаме, че ще бъдем полезни в тренировките на децата". 

Чуйте целия разговор в звуковия файл. 
Вижте още

Как се прави гръцка мусака?

Ако по нашите географски ширини патладжанът е на почит, то същото може да се каже и за съседните ни държави, например Гърция. Петя Аргирова от Германия ни разказва и как се приема този полезен зеленчук в немската кухня. Хубаво е понякога да се опитва и нещо различно, нетипично за нашия - български вкус. Гърция ни е съседка , но има с какво..

публикувано на 16.09.21 в 13:09

Валентин Велчев с клип на най-празничната си песен

Носителят на наградата „Певец на годината 2021“ Валентин Велчев зарадва почитателите си с нов видеоклип. Той е по най-празничната му песен до момента – „Наздраве“. Спотът е дело на екипа, реализирал предишния му хит „Мамо“ – оператор Чавдар Калдиев, режисьор Лео Богдановски. Самият изпълнител представи новия си проект в страницата си във..

публикувано на 14.09.21 в 12:32

Магията под небето на Небеска

Махалата Небеска на село Женда е сред най-магичните места в Източните Родопи с величествена гледка и много силна и зареждаща енергия. Омайващо е и името й. Всеки, който е стигнал до там, ще го потвърди. Небеска е позната с древното си скално светилище и комплекс от ниши, олтари, скални гъби, чудновати фигури на животни, профили и лица, оживяващи от..

публикувано на 13.09.21 в 17:03

Пожарникарите и спасителите отбелязват своя професионален празник

От вчера започна седмицата на пожарната безопасност, по повод 14 септември – професионалният празник на пожарникарите и спасителите. Няколко са мероприятията, които са предвидени от Районна Дирекция пожарна безопасност и защита на населението – Кърджали. От вчера е започнала дарителска кампания под ръководството на Главна Дирекция пожарна..

публикувано на 14.09.21 в 09:50

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, в този хубав и слънчев есенен ден, от мен , Радка Петкова и предаването "Вкусен следобед". Надявам се да ви намирам в добра форма, отпочинали и готови за работа! Но сега, направо към темите в предаването! Това е епизодът от 12 септември, тази неделя. Ако има история на флирта, то този, който  я е написал , сигурно е голям..

публикувано на 12.09.21 в 18:18

Еленът лопатар край Кьосево - от мил талисман до проблемно животно с нетипично поведение

Еленът лопатар край кърджалийското село Кьосево, който пасе заедно с кравите от селото и бозае от тях, ще бъде отстрелян. Решението е взето, тъй като животното създава проблеми, като наранява кравите при опитите си да суче от тях, и проявява агресия към местни жители, от които няма страх.  Еленът се превръща в проблем за стопаните от селото още в..

публикувано на 10.09.21 в 17:16

Назад към природата. Завръщат ли се младите хора по родните си места

И сега на една тема, свързана и с преброяването на населението. За БНР наскоро доц. Надежда Илиева, ръководител на секция "Икономическа и социална география" на Българската академия на науките заяви, че все повече млади хора се местят да живеят в крайградските зони. Но това не се отнася за обезлюдените села в Родопите и Северна България,..

публикувано на 10.09.21 в 13:23